06 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Λίφτινγκ στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση με ελκυστικούς όρους, μικρότερο επιτόκιο και απλές διαδικασίες ένταξης. «Καυτό» τριήμερο ξεκίνησε από την Παρασκευή στην Αθήνα με την επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Συνεχίζεται το Σάββατο με τις συγκεντρώσεις-πορείες για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και κορυφώνεται την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, με τις συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα και Ομόνοια. Κλείνουν δρόμοι και σταθμοί του Μετρό, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αστυνομική κινητοποίηση.

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα και το πρόγραμμα σήμερα, Σάββατο, περιλαμβάνει την κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hilton. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Νεκρός, με εμφανείς μώλωπες στον λαιμό και το πρόσωπο, βρέθηκε στη 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο διαμέρισμά του επί της οδού Ζακύνθου στην Κυψέλη, ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πόρτα του διαμερίσματος δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης. Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να εξακριβωθούν τη Δευτέρα, μετά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Έξι χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του μαθητή, στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο Νίκος Ρωμανός -στενός φίλος του Αλ.Γρηγορόπουλου, που ήταν παρών όταν έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Κορκονέα.

Κόσμος: Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει το απόγευμα του Σαββάτου στη Μόσχα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Βασικό θέμα συζήτησης, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, θα είναι η κρίση στην Ουκρανία. Ο Ολάντ θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική στάση στη Μόσχα επιστρέφοντας στο Παρίσι από το Καζακστάν, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών. Σε ειδικό σώμα ενόρκων παραπέμπεται η λήψη απόφασης για το εάν θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο αστυνομικός που σκότωσε «κατά λάθος» τον Αφροαμερικανό Ακάι Γκάρλεϊ στο Μπρούκλιν.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στις Φιλιππίνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του τυφώνα Χαγκοπίτ, ο οποίος πλησιάζει απειλητικά τις ανατολικές και κεντρικές επαρχίες της χώρας. Το μάτι του τυφώνα βρίσκεται περίπου 215 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της περιοχής Μπορόνγκαν, της ανατολικής επαρχίας Σαμάρ. Την τελευταία της πνοή άφησε την Παρασκευή η πρώην βασίλισσα Φαμπιόλα. Γεννημένη στην Ισπανία, η Φαμπιόλα υπήρξε σύζυγος του βασιλιά των Βέλγων, Βαλδουίνου, από τον γάμο τους το 1960 μέχρι τον θάνατό του, το 1993.

Τη σύλληψη του Ζιου Γιονγκάνγκ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο αξιωματούχοες, κατηγορείται από δωροληψία μέχρι αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Παράλληλα, «ξηλώθηκε» και από το ΚΚ της Κίνας. Ο 71χρονος είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς.

Οικονομία: Το βράδυ της Παρασκευής εστάλη το απαντητικό e-mail στην τρόικα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, παρά μόνο μια αναλυτικότερη τεκμηρίωση της κοστολόγησης των μέτρων που η Αθήνα έχει ήδη παρουσιάσει. Την Δευτέρα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος κατά μερικές εβδομάδες.

Στην υποβάθμιση του ιταλικού αξιόχρεου σε «ΒΒΒ-», με σταθερές προοπτικές, προχώρησε η Standard and Poor's. Αντίθετα από την Ιταλία, που βρίσκεται πλέον μία ανάσα πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τη - μέχρι πρότινος σε πρόγραμμα Ιρλανδία σε «Α» με σταθερές προοπτικές.

Την ισχνή ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Το γ' τρίμηνο 2014, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% (έναντι 0,1% το δεύτερο τρίμηνο), ενώ στην «ΕΕ των 28» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% (έναντι 0,2% το δεύτερο τρίμηνο). Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα (0,7%) μαζί με τη Σλοβενία.

Αθλητισμός:«Σκόνταψε» στο «Αρτέμιο Φράνκι» η πρωτοπόρος της Serie A, Γιουβέντους, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Φιορεντίνα στην πρεμιέρα της 14ης αγωνιστικής. Ήταν μόλις η 2η ισοπαλία της «βέκια σινιόρα» στο πρωτάθλημα και αυτή μακριά από το Τορίνο. Μετά από αρκετό καιρό η Ντόρτμουντ επέστρεψε στις νίκες, καθώς επιβλήθηκε 1-0 της Χοφενχάιμ στην πρεμιέρα της 14ης αγωνιστικής της bundesliga. Οι Βεστφαλοί με την τρίτη εφετινή εντός έδρας επιτυχία τους κατάφεραν προς το παρόν να απομακρυνθούν από την τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Χωρίς τον Γιώργο Τζαβέλλα θα αγωνιστεί την Κυριακή ο ΠΑΟΚ στην Ξάνθη, αφού ο διεθνής αμυντικός ακολούθησε και σήμερα ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης μακριά από την υπόλοιπη ομάδα. Αντίθετα, ο Άγγελος Αναστασιάδης είδε τους Ρόμπερτ Μακ και Χέντβιχες Μαντούρο να γυμνάζονται για ακόμη μία μέρα κανονικά, χωρίς να αισθανθούν ενοχλήσεις, κάτι που σημαίνει πως η επανένταξή τους στην ομάδα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και εκτός απροόπτου ο πρώτος από τους δυο θα επανέλθει και στη βασική ομάδα.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
2008:O μόλις 15 ετών Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού, ενώ επεισόδια ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα που κράτησαν μέρες και έκαναν τον γύρο του κόσμου

1876:O Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τα ανάκτορα των Μυκηνών

1915:Eκλογές στην Ελλάδα, με αποχή του κόμματος των Φιλελευθέρων, του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι αντιβενιζελικές δυνάμεις κερδίζουν, αλλά η αποχή αγγίζει το 69%

1925:Διατυπώνεται το αίτημα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημόσιων υπαλλήλων για το 13ο μισθό εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων

1987:O ΠΑΟΚ συντρίβει 6-1 τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα των ερυθρολεύκων για το πρωτάθλημα

1990:Πεθαίνει ο πρίγκιπας του ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: