07 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Υπέρ μίας συμφωνίας των κομμάτων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Οκτώβριο του 2015, τάσσεται με δήλωσή της στη Realnews η Ντόρα Μπακογιάννη. Μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ξεκίνησε να εκτονώνεται η ένταση στα Εξάρχεια, μετά από μία νύχτα «πολέμου» στο κέντρο της Αθήνας μετά τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με φόντο και την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Οι προσαγωγές, μόνο στην Αθήνα, φτάνουν τουλάχιστον τις 211. Στον εισαγγελέα συλληφθέντες και σε Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο. Ξημέρωμα μετά από νύχτα έντασης και σε άλλες πόλεις.

Κορυφώνεται το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2015. Ραντεβού έξω από τη Βουλή έχουν δώσει τα συνδικάτα. Την υπόθεση ενός 29χρονου Αρμένιου που εντοπίστηκε τραυματισμένος από πυροβολισμό στις 7:20 το πρωί της Κυριακής στην οδό Ίωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ερευνούν οι αστυνομικές Αρχές.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από την νύχτα στα νότια και τα ανατολικά.

Κόσμος:Δύο μήνες μετά την εξαφάνιση των 43 φοιτητών στην Ιγκουάλα του Μεξικού, φαίνεται πως ανακύπτει το πρώτο ακλόνητο στοιχείο που επιβεβαιώνει το τραγικό τους τέλος: Αξιωματούχοι και συγγενείς ενός από τους εξαφανισμένους αναφέρουν πως ταυτοποιήθηκε μίας από τις απανθρακωμένες σορούς και πρόκειται για τον Αλεξάντερ Μόρα, έναν από τους εξαφανισμένους. Η υπόθεση έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στο Μεξικό για τον «στενό εναγκαλισμό» των καρτέλ με κρατικές δομές.

Με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διεγνώσθη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, που είχε πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις εξαιτίας επίμονου πονόλαιμου, δήλωσε ο προσωπικός γιατρός του. Η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως η πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα «προκαλεί δυσκολίες» σε αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης που προσεγγίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε και πρόσφατα αναφέρει ονομαστικά τη Μολδαβία και ακόμη και την Σερβία στο «κάδρο» της σύγκρουσης με φόντο την Ουκρανία.

Επαρχίες έμειναν χωρίς ρεύμα, εκατοντάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές, και αρκετές ζημιές καταγράφονται από το πέρασμα του τυφώνα Χαγκοπίτ στις Φιλιππίνες, οι οποίες όμως γλίτωσαν τραγωδία έστω και συγκρίσιμη με την περυσινή καταστροφή. Σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από την Ουάσινγκτον εισήχθη το βράδυ του Σαββάτου ο αμερικανός πρόεδρος, ο όποιος ένιωθε ενοχλήσεις στον λαιμό. Όπως έγινε γνωστό, ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποβληθεί σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων.

Οικονομία:Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τα στοιχεία του υπουργού βασίζονται στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που διεξάγει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και τα οποία βρίσκονται σχεδόν στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014. Τα δε prior actions (προαπαιτούμενα) θα μπορούσαν να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Γίνεται, αλλά μόνον αν η τρόικα κατέβει και άμεσα συμφωνήσει σε όλη την ατζέντα των θεμάτων» δηλώνει ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015, περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Αθλητισμός: «Σκόνταψε» στο «Ολίμπικο» η Ρόμα, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 της Σασουόλο στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής στο Campionato. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσία θα πρέπει πάντως να αισθάνεται και τυχερή για το βαθμό, καθώς βρέθηκε να χάνει 2-0 από τα γκολ του Σιμόνε Τζάτζα στο 15ο και 18ο λεπτό. Δικός της «ήρωας» ήταν ο Άντεμ Λιάγιτς, που μείωσε με πέναλτι στο 78΄ κι έσωσε το βαθμό στις καθυστερήσεις. Τορίνο και Παλέρμο ήρθαν ισόπαλες 2-2 στο τελευταίο παιχνίδι του Σαββάτου.

Η Γαλατάσαραϊ νίκησε 2-1 την Ακσιχάρ Μπελεντίγεσπορ, με το 10ο γκολ του Φάνη Γκέκα απλά να... αγχώνει τους γηπεδούχους στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της τουρκικής Σούπερ Λιγκ. Ο Έλληνας διεθνής φορ είχε μείνει χωρίς γκολ στο πρωτάθλημα από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από ένα σερί σκοραρίσματος, όμως, στο 87' της αναμέτρησης με τη «Γαλατά» μείωσε για τους φιλοξενούμενους στο ντεμπούτο του Χαμζά Χαμζάογλου στον πάγκο των γηπεδούχων, ενώ στο παρελθόν ήταν και τεχνικός της Ακχισάρ.

Με ηγέτη και σκόρερ τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που ανέτρεψε το σκηνικό το οποίο είχε διαμορφώσει ο Μπεντόγια από το 8ο λεπτό σκοράροντας το 0-1, η Παρί νίκησε στο «Παρκ ντε Πρενς» τη Ναντ 2-1 με ισάριθμα τέρματα του Σουηδού αστέρα της (34', 48') και τέθηκε επικεφαλής στο Championnat, αλλά με ένα παιχνίδι περισσότερο από τη Μαρσέιγ. Δύσκολη νίκη για την Σεντ Ετιέν, που με γκολ του φορμαρισμένου Φαν Βολφσβίνκελ, επιβλήθηκε 1-0 της Μπαστιά και ανέβηκε στην 3η θέση.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1975:Ντεμπούτο με την φανέλα του Ηρακλή κάνει ο Βασίλης Χατζηπαναγής σε αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον Ατρόμητο
1948:Γεννιέται ο Λάκης Παπαδόπουλος, (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ), τραγουδοποιός και τραγουδιστής
1952:Γεννιέται ο Γιώργος Χωραφάς, ηθοποιός
1990:Tους 10 φτάνουν οι νεκροί από το κρύο στην Ελλάδα
1994:O Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης, στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια: