03 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν καταγγελίες για τις τιμές στα πετρελαιοειδή, που παραμένουν υψηλές, παρά την πτώση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου. Καθώς αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να λάβει άδεια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του, σήμερα Τετάρτη προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης τόσο στον ίδιο, όσο και στους άλλους τρεις απεργούς πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη. Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΑΠΘ και το δημαρχείο Ηρακλείου.

Με κινητοποιήσεις τιμάται σήμερα, Τετάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τα άτομα με χρόνια προβλήματα και αναπηρίες «κραυγάζουν» για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους. Το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εξετάσει το απαντητικό e-mail της τρόικας, που έφθασε στην κυβέρνηση τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο σε μια πρώτη αντίδραση επαναλαμβάνει ότι «παραμένει σταθερό στη θέση του περί μη λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα».

Στους δρόμους βγαίνουν οι μαθητές που αντιδρούν στο νέο Λύκειο και στην Τράπεζα Θεμάτων, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στα σχολεία της Αττικής λόγω της μαθητικής κινητοποίησης

Κόσμος:Έκρηξη έπληξε οχηματοπομπή των Ηνωμένων Εθνών που περνούσε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας. Οι τρεις νεκροί, ανέφερε ο ΟΗΕ, δεν ήταν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών. Άλλα δέκα άτομα έχουν τραυματιστεί. Στην έρευνα για τα ανεξέλεγκτα επεισόδια στο Φέργκιουσον που ξέσπασαν μετά την απαλλαγή του αστυνομικού που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν, η αστυνομία «εξετάζει» και τα όσα είπε ο πατριός του 18χρονου στο πλήθος τις πρώτες στιγμές μετά την απόφαση. Η αστυνομία δεν αναφέρει ακόμη εάν ο άνδρας θα αντιμετωπίσει κατηγορίες υποκίνησης ταραχών λόγω της φράσης «κάψτε το μπ...», σε εικόνες που είχαν μεταδοθεί αστραπιαία στην πόλη.

Τη δοκιμασία του πυρός περνάει η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας στην Στοκχόλμη, μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων: Ο προϋπολογισμός του πρωθυπουργού Στέφαν Λοβέν δεν μπορεί, με τα τωρινά δεδομένα, να περάσει από τη Βουλή, με την κυβέρνηση να έχει καταλήξει όμηρος των ακροδεξιών βουλευτών, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση επιμένει στο δικό της προσχέδιο. Ο Λοβέν δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ούτε πρόωρη κάλπη - κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πέντε δεκαετίες. Οι φοιτητές μένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, παρά την έκκληση των ιδρυτών του Occupy Central να αποχωρήσουν σε «σιωπηρή διαμαρτυρία» για την σκληρή αντίδραση της αστυνομίας. Οι τρεις «πρωτεργάτες» του Occupy προτίθενται να παραδοθούν την Τετάρτη, το Πεκίνο κατακεραυνώνει τα «παράνομα αιτήματα» ενώ η διαμάχη με το Λονδίνο έχει αναζωπυρωθεί μετά την άρνηση της Κίνας να επιτρέψει είσοδο σε αντιπροσωπεία βρετανών βουλευτών στο Χόνγκ Κονγκ.

Με μία μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης το 1974 «φουσκώνει» το κύμα καταγγελιών σε βάρος του δημοφιλούς κωμικού Μπιλ Κόσμπι. Μία 55χρονη υπέβαλε μήνυση, υποστηρίζοντας πως ο 77χρονος σήμερα κωμικός την είχε εξαναγκάσει σε πράξη ερωτικής φύσης όταν εκείνη ήταν 15 ετών στη λεγόμενη «έπαυλη του Playboy», αφού της είχε δώσει αλκοόλ και της είχε πει να δηλώσει μεγαλύτερη.

Οικονομία: Την 69η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας ανάμεσα σε 175 χώρες. Πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014», βαθμολογούνται κάτω από 50, που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη πως παρενέβη για δεύτερη φορά στην αγορά συναλλάγματος για να τονώσει το ρούβλι. H ισοτιμία του δολαρίου με το ρωσικό ρούβλι διαμορφώνεται στο 54,815 στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών με τους επενδυτές να προεξοφλούν και νέα παρέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Αθλητισμός: Στη σκιά του ντέρμπι κορυφής διεξάγονται τα υπόλοιπα ματς της εξ αναβολής 6ης αγωνιστικής. Η αναμέτρηση Πανθρακικού - Πλατανιά (15:00) ανοίγει την αυλαία ενώ ακολουθούν: Ατρόμητος - Βέροια (17:15), ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός (17:15), Κέρκυρα - Πανιώνιος (17:15) και Ξάνθη - Καλλονή (17:15). Με το ντέρμπι κορυφής της εξ αναβολής 6ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ την Τετάρτη (19:30) και όπως είναι λογικό, η αναμέτρηση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κλέβει την παράσταση.

Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ματς μπορεί να αλλάξει την κορυφή καθώς οι φιλοξενούμενοι είναι μόνοι πρώτοι με 2 βαθμούς διαφορά από τους γηπεδούχους. Έτσι σε περίπτωση νίκης της ομάδας του Μίτσελ, ο Ολυμπιακός προσπερνά στο +1, ενώ οι παίκτες του Αναστασιάδη με ισοπαλία κρατούν τη διαφορά και με νίκη μπορούν να την διευρύνουν στο +5. Ο Σάμι Κεντίρα πέρασε τη νύχτα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης και θα απουσιάσει από τις προπονήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης τις επόμενες ημέρες. 

Ο Γερμανός διεθνής μέσος συγκρούστηκε σε μία διεκδίκηση της μπάλας και έπεσε στον αγωνιστικό χώρο, στην αναμέτρηση της Ρεάλ κόντρα στην Κορνεγιά για το ισπανικό κύπελλο.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1944:Γίνεται η σημαδιακή έναρξη των «Δεκεμβριανών» με τον πρώτο πυροβολισμό να δίνει το έναυσμα. Πρόκειται για την απαρχή μίας εκ των μελανότερων σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
1963:Αποφασίζεται στην χώρα μας η δωρεάν διανομή των διδακτικών βιβλίων στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.
1984:Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Ινδία που προκλήθηκε από το εργοστάσιο μπαταριών “Energizer”. 2.000 άτομα χάνουν την ζωή τους από εκροή δηλητηριώδους αερίου.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1911:Nino Rota, Ιταλός συνθέτης και μόνιμος συνεργάτης μουσικής επένδυσης στις ταινίες του Federico Fellini.
1930:Jean Luc Goddard, Γάλλος σκηνοθέτης εισηγητής της nouvelle vague.

Δεν υπάρχουν σχόλια: