23 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή την επομένη της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προτίθεται να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο 24ωρο. Με δανεικά φάρμακα λαμβάνουν τη θεραπεία τους ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40%, με αποτέλεσμα συνοικιακά φαρμακεία να έχουν επιστρέψει στα τεφτέρια.

Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ πραγματοποιεί αύριο, παραμονή Χριστουγέννων η Κλίμακα μαζί με 13 καλλιτέχνες, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τους άστεγους της Αθήνας. Στο πατάρι του Keybar (Πραξιτέλους 37, Αθήνα) θα στηθούν οι πάγκοι του φιλανθρωπικού μπαζάρ από τις 15:00 έως τις 20:00. Την πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Φώτης Κουβέλης με την εισήγησή του στην πολύωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που βρισκόταν σε εξέλιξη έως τις 01:00 της Τρίτης.

Στην ίδρυση Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως προχωρά από το 2015 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου μετά από αίτημα πολλών μαθητών που βρίσκονται μακριά από τον Βόλο. Η σχολή απευθύνεται σε μαθητές της Στ' Δημοτικού, του Γυμνασίου και της Α' Λυκείου, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Θα είναι τριετούς φοίτησης και η πρώτη τάξη αρχίζει τον Ιανουάριο και τελειώνει το Μάιο του 2015. Οι άλλες τάξεις θα λειτουργήσουν διαδοχικά τα επόμενα έτη.

Κόσμος: Το εγχειρίδιο της CIA που διέρρευσε, μέσω Wikileaks, στο Διαδίκτυο με τις συστάσεις προς τους πράκτορες της υπηρεσίας για το τι να προσέχουν στους ελέγχους στα αεροδρόμια έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής στο Ισραήλ. Η εκτενής αναφορά στο αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν, οι έλεγχοι στο οποίο χαρακτηρίζονται αυστηροί, εγείρει ερωτηματικά στον ισραηλινό Τύπο για το εάν το Ισραήλ είναι «στόχος επιχειρήσεων» της αμερικανικής υπηρεσίας.

Στη Γαλλία θεωρούνταν ο «πάπας των πολιτικών επιστημών». Καθηγητής Δικαίου στο Πουατιέ και στο Μπορντό, ο Μορίς Ντιβερζέ διατύπωσε μεταπολεμικά τους περίφημους τρεις νόμους για τα εκλογικά συστήματα και την κομματική εκπροσώπηση. Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι οικείοι του, ο Ντιβερζέ - είχε γεννηθεί το 1917 -  πέθανε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου.

Εννέα ώρες χρειάστηκαν για να αποκατασταθεί η λειτουργία του Διαδικτύου στη Βόρειο Κορέα, μετά το μυστηριώδες και πρωτοφανές μπλακ άουτ - και μάλιστα σε μία συγκυρία κατηγοριών «κυβερνοπολέμου» από τις ΗΠΑ. Τα αίτια είναι άγνωστα, αλλά η χρονική στιγμή είναι περίεργη: Προηγούμενως, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως θα «απαντούσαν καταλλήλως» στην κυβερνοεπίθεση με στόχο τη Sony αλλά και η Νότιος Κορέα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρισκόταν η Πιονγκγιάνγκ πίσω από την επίθεση χάκερ στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Η εισαγγελία της Νάντης διαψεύδει πως ο οδηγός που έριξε βαν σε πλήθος που βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικη αγορά είχε φωνάξει «Αλλάχ-ου άκμπαρ», υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να γίνει λόγος για τρομοκρατική επίθεση». Η πρόσκρουση, ωστόσο, ήταν σκόπιμη, και ο οδηγός χαρακτηρίζεται, επίσης όπως στην Ντιζόν, διαταραγμένη προσωπικότητα. Πέντε τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τα πνεύματα ψύχραιμα καθώς ορισμένοι φοβούνται «μοτίβο» επιθέσεων.

Μαζική κυβερνοεπίθεση «μαρτυρά» το μπλακ άουτ στο Ίντερνετ της Βορείου Κορέας στη σκιά της προειδοποίησης του Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «καταλλήλως» στην ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματα της Sony. Η σύνδεση με το Διαδίκτυο δεν λειτουργεί μεταξύ της Βορείου Κορέας και του υπόλοιπου κόσμου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ τονίζουν πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ οφείλει να αποζημιώσει τη Sony για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της.

Οικονομία: Με καθυστέρηση επτά μηνών δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών το μεταφρασμένο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου του Μαΐου 2014, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα που ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει στην τρέχουσα τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Στον ενισχυμένο ρόλο της Κίνας ως δανειστή έσχατης ανάγκης αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, εστιάζοντας στις περιπτώσεις της Ρωσίας και της Αργεντινής, όπου η ασιατική χώρα έδωσε πολύτιμη οικονομική στήριξη. Το κλίμα πόλωσης και αυξημένης αβεβαιότητας υπό το οποίο επιχειρείται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας περιγράφουν σήμερα, Τρίτη, σε δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αθλητισμός: Επανήλθε στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ η Τσέλσι. Με την 5η εκτός έδρας νίκη της σε 9 ματς (έχει τρεις ισοπαλίες και μία ήττα) η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο επιβλήθηκε 2-0 της Στόουκ Σίτι, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 17ης αγωνιστικής.

Σε οριστική συμφωνία με το Μάρκους Μπεργκ για την επέκταση της συνεργασίας τους έως το καλοκαίρι του 2018 ήρθε η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Συγκλονιστικός ο τελικός του Σούπερ Καπ Ιταλίας, που διεξήχθη στη Ντόχα. Η Νάπολι κατέκτησε τον τίτλο επικρατώντας στα πέναλτι με 8-7 της Γιουβέντους (1-1 κ.α., 2-2 η παράταση).

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1924:Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.
1975:Η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Ν
1990:Στην εφημερίδα Εργάτης του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου Κώστα Χατζόπουλου
2008:H τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί


Δεν υπάρχουν σχόλια: