13 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε επιφυλακή παραμένουν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), έπειτα από το σπάσιμο αναχώματος στο χωριό Ορμένιο, γεγονός που οδήγησε, την Παρασκευή, στην προληπτική εκκένωση ορισμένων σπιτιών του οικισμού που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του ποταμού Έβρου, αλλά και εξαιτίας του ύψους της στάθμης των υδάτων του ποταμού, που παραμένει πάνω από τα 6 μέτρα.

Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis. Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,1% καθώς συγκεντρώνει 24,2% και η ΝΔ 21,1%, ενώ στην έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας η διαφορά ήταν στο 4,5% (24,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, 19,8% η ΝΔ). Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η παρούσα Βουλή δεν θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το 51% των ερωτηθέντων να κρίνει θετικά την υποψηφιότητα του Στ.Δήμα.

Η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο, αφορούσε κοινή συνάντηση μόνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και δεν υπήρχε καμία αναφορά σε επίσκεψη σε «νότο και βορρά», ούτε και σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, διευκρίνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Αυτό καταγράφεται στην πρότασή του εισαγγελέα κ. Ευστάθιου Βεργώνη για την παραπομπή 32 εκ των 34 κατηγορουμένων στην υπόθεση, κυρίως για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κλειστό θα παραμείνει από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, και για περίπου 24 ώρες, το τμήμα της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών, ανάμεσα στους κόμβους Σελιανίτικων και Ρίου, προκειμένου να κατεδαφιστεί παλιά μεταλλική γέφυρα του ΟΣΕ στο Λαμπίρι Αιγιαλείας.

Κόσμος: Εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, θέτοντας το συνολικό ύψος των αμυντικών δαπανών στα 577 δισ. δολάρια. Στο κονδύλι αυτό υπολογίζονται και τα 64 δισ. δολάρια για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, όπως η εκπαίδευση των ιρακινών και συριακών δυνάμεων που αντιμάχονται του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, όπως το Αφγανιστάν.

«Απλά απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Πάτρικ Μακλάφλιν, το χάος που προκλήθηκε στις αεροπορικές μεταφορές στη χώρα, λόγω του προβλήματος στα ηλεκτρονικά συστήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις από την Υπηρεσία, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. O αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής από την επιδημία του ιού Έμπολα ανήλθε σε 6.583 νεκρούς επί συνόλου 18.188 κρουσμάτων, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ από την καταιγίδα που σάρωσε την Πολιτεία, η σφοδρότερη εδώ και 3 χρόνια με ανέμους επιπέδου τυφώνα και κατακλυσμιαίες βροχές. Σύμφωνα με τον Τύπο, ένας άστεγος κι ένα αγόρι σκοτώθηκαν στο Όρεγκον (βορειοδυτικά) όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα. Δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι αστυνομικοί στο Φέργκιουσον θα πρέπει να προειδοποιούν τους διαδηλωτές πριν κάνουν ρίψη δακρυγόνων και θα πρέπει να αφήνουν αρκετό χρόνο στο πλήθος να διαλυθεί πριν πετάξουν τα δακρυγόνα.

Οικονομία: Μπορεί η κυβέρνηση να ξέχασε παλαιότερες υποσχέσεις της για την αποζημίωση των 15.000 ομολογιούχων που έχασαν παραπάνω από τα μισά λεφτά τους με το PSI το 2012, αυτοί όμως δεν ξεχνούν τι υπέστησαν. Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου έδωσε στοιχεία για την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση εκείνων που επί της ουσίας έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας από AA+ σε AA και αναθεώρησε την προοπτική του σε σταθερή (από αρνητική), επικαλούμενος την έλλειψη προόδου όσον αφορά στο δημοσιονομικό της έλλειμμα και χαρακτηρίζοντας «αδύναμες» τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. «Η πολιτική μας αποφέρει καρπούς» απάντησε το Παρίσι, τονίζοντας ότι «το οικονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη είναι δύσκολο» και διαβεβαιώνοντας πως θα διατηρήσει την πορεία του, με την εφαρμογή των απαραίτητων περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's διατήρησε στη βαθμίδα AAA το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας, αλλά αμφισβήτησε το εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση θα διατηρήσει το επίπεδο του δανεισμού της στο ποσό που έχει προβλέψει. Παράλληλα, εκτίμησε πως θα χρειαστεί υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

Αθλητισμός: Στο παιχνίδι του τίτλου παραμένει η Λιόν, η οποία στο παιχνίδι που άνοιξε την «αυλαία» της 18ης αγωνιστικής επιβλήθηκε με 3-0 της Καέν. Τα φώτα της αγωνιστικής, όμως, «πέφτουν» στο ντέρμπι της Μονακό με την Μαρσέιγ όπου οι Μονεγάσκοι με ανεβασμένη ψυχολογία από την πρόκριση στους «16» του Champions League θέλουν την νίκη για να πλησιάσουν στις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ οι Μαρσεγέζοι θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να παραμείνουν επικεφαλής.

Η Χοφενχάιμ εκμεταλλεύτηκε τον παράγοντα έδρα κι επικράτησε 3-2 επί της Αϊντραχτ Φρανφκούρτης, στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 15ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος. Πλέον βλέπει τις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο από... κοντά. Η αγωνιστική συνεχίζεται το Σάββατο όπου, η Μπάγερν έχει την ευκαιρία να παραμείνει επικεφαλής και με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της, καθώς για την 15η αγωνιστική της Bundesliga, οι Βαυαροί φιλοξενούνται από την Αουγκσμπουργκ και είναι το φαβορί για την νίκη.

Την 20ή διαδοχική της νίκη σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε η Ρεάλ Μαδρίτης, αυτή την φορά εκτός έδρας με 4-1 επί της Αλμερία. Η αγωνιστική συνεχίζεται το Σάββατο, όπου η Μπαρτσελόνα από την πλευρά της ταξιδεύει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τη Χετάφε, με στόχο να μειώσει και πάλι τη διαφορά στο -2 από την κορυφή και φιλοδοξία να κάνει γιορτές ως πρωτοπόρος (εφόσον νικήσει την επόμενη εβδομάδα και την Κόρντομπα), έστω και με ένα ματς περισσότερο από τη Ρεάλ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1903:Ο Ιταλός μετανάστης Italo Marchioni παρουσιάζει το πρώτο παγωτό χωνάκι στις ΗΠΑ.
1943:Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα ξεκληρίζοντας τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης. Οι νεκροί έφθασαν τους 1.101.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1949:Tom Verlaine, Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος «Television».
ΘΑΝΑΤΟΙ
1944:Vasili Kadinsky, ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος, πρόδρομος της λεγόμενης «μοντέρνας» τέχνης και πρωτοπόρος της «αφαιρετικής» άποψης.
1995:Χρύσανθος Μποσταντζόγλου ή Μποστ, εικαστικός και καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: