09 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Απορρίφθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η προσφυγή της πλευράς του Νίκου Ρωμανού για ακύρωση της αρνητικής απόφασης του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες. Πλέον, όλο το βάρος πέφτει στην Βουλή και την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, με κεντρικό σημείο το εάν θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το βραχιολάκι, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τον τερματισμό της απεργίας πείνας την οποία πραγματοποιεί για 30η ημέρα ο Νίκος Ρωμανός.

Συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο, για τις 15:00, ραντεβού του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρότεινε στον πρώην κοινοτικό επίτροπο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Δήμας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και αρκέστηκε να πει: «Θα μιλήσει ο πρόεδρος».

Μετά την απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου, το Ποτάμι επαναλαμβάνει τη θέση του πως τα κόμματα θα έπρεπε να προχωρήσουν σε πολιτική συμφωνία για τον επόμενο Πρόεδρο. «Η κυβέρνηση ελπίζει στο άστρο των Χριστουγέννων, ο κ. Τσίπρας στον Αγιο Βασίλη» αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού, λέγοντας πως «συμπεριφέρονται ως κομματάρχες» και ότι το Ποτάμι «δεν φοβάται τις εκλογές».

Νεκρός ανασύρθηκε 63χρονος, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σχολαρίου - Λαγκαδικίων Θεσσαλονίκης. Κυκλοφοριακά προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης λόγω της βροχόπτωσης. Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι σε χωριά του Έβρου, καθώς τα νερά από τον ποταμό έφτασαν στις αυλές τους.

Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η στάθμη του ποταμού Έβρου. Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες εκλογές.

Κόσμος:Στο συνέδριό τους στην Κολωνία, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καλούνται να εκλέξουν την ηγεσία τους με φόντο τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας - και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού - και την κυριαρχία του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τα προβλήματα σε επίπεδο κρατιδίων μπορεί να μην λείπουν, οι εσωτερικές διαφωνίες για τη φορολογία διευθετήθηκαν συμβιβαστικά εκτός του συνεδρίου, στην εσωκομματική κάλπη διακυβεύονται δευτερόντα ζητήμα κι έτσι το CDU «γιορτάζει» το ισχυρότερό του χαρτί: Την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ για την «ημέρα της σιγής» των όπλων, προειδοποιώντας όμως πως θα αντιδράσει εάν επιτεθούν οι φιλορώσοι. Την ίδια ώρα, η Μόσχα προαναγγέλλει νέα συνάντηση στο Μινσκ με στόχο συμφωνία για οριστική παύση πυρός. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτεται την Τρίτη την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης είναι τα μέτρα για να εμποδιστούν Βρετανοί να περάσουν μέσω Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό της τζιχαντιστικής ISIS

Σε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό προχώρησε η Ουάσινγκτον, εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τις σκληρές ανακρίσεις της CIA στον απόηχο του 2001.Η περίληψη της έκθεση του Κογκρέσου που θα δημοσιοποιηθεί - το σύνολό της παραμένει απόρρητο - αναμένεται να περιγράφει μεθόδους ανάκρισης που κινούνται στα «όρια» του βασανισμού αλλά και να εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους στην απόσπαση πληροφοριών γύρω από τρομοκρατικά δίκτυα. 

Με την κατηγορία πως σκότωσε και στη συνέχεια έκρυψε το πτώμα του οκτάχρονου γιου της τέθηκε υπό κράτηση η μητέρα του Αντρέα Λόρις Στιβάλ στη νότια Ιταλία, σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα. Η μητέρα, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, αρνείται τις κατηγορίες. Το ενδεχόμενο κακοποίησης, σε αντίθεση με όσα ανέφεραν στην αρχή όλα τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είχε εν τω μεταξύ επιβεβαιωθεί από τις έρευνες.

Οικονομία:Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ζήτησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνο, επαναλαμβάνοντας πως από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζώνης του ευρώ.  Μείωση 1,2% κατέγραψε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός, έναντι μείωσης 1,7% τον Οκτώβριο. 

Σε μέσα επίπεδα στο 10μηνο 2014 ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,31%.  Πτωτικά κινούνται την Τρίτη οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους και να διευρύνεται το περιθώριο (spread) έναντι των γερμανικών ομολόγων.  

Αθλητισμός: Η ΠΑΕ ΑΕΚ καταδίκασε την επίθεση κατά ενός μέλους των 17 πολιτών, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άγνωστοι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του Γιάννη Ζαμπετάκη, που έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της κατασκευής του γηπέδου και η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, που καταδικάζει τις πρακτικές αυτές.

Ο Πολωνός, Πάβελ Τζιλ, θα διευθύνει την αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν, που θα διεξαχθεί μεθαύριο για την 6η αγωνιστική του Europa League. Πολωνοί είναι και οι βοηθοί του Τζιλ, Πιότρ Σάτζουκ και Μάρτσιν Μπορκόφσκι, όπως και οι επόπτες περιοχής, Μπάρτοζ Φρανσκόφσκι και ΜΚριστόφ Γιάκουμπικ, αλλά και ο 4ος διαιτητής, Κόντραντ Σάπελα.

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού κρίνεται στο «Καραϊσκάκη», όπου θα υποδεχθεί τη Μάλμε (21.45, ΝΟVAsports2), για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Η ομάδα του Πειραιά θέλει μόνο τη νίκη, καθώς υπάρχουν ακόμη πιθανότητες για πρόκριση της στην επόμενη φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, εφόσον νικήσει την πρωταθλήτρια Σουηδίας και η Ατλέτικο Μαδρίτης κερδίσει στο Τορίνο τη Γιουβέντους.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1987:Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Αυτή ήταν η «Πρώτη Ιντιφάντα».
1996:Ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας κατακτά το Nobel εναλλακτικής ιατρικής.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1859:Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος.
1883:Αλέξανδρος Παπάγος, στρατιωτικός και πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ 1952 και 1955.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1641:Anthony van Dyck, Φλαμανδός μπαρόκ ζωγράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: