29 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Δευτέρας το πλοίο «Spirit of Piraeus», που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Ανάμεσά τους είναι 25 Έλληνες και τρία παιδιά. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και η διαδικασία αποβίβασης είναι σε εξέλιξη. Και οι 49 διασωθέντες θα εξεταστούν προληπτικά από ιατρικό προσωπικό ώστε να διαπιστωθεί εάν πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται μόνο από εναέρια μέσα η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic». Συνολικά έχουν διασωθεί 329 άτομα, σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα), και στο πλοίο παραμένουν 148 άνθρωποι. Ένας Έλληνας νεκρός. Έφτασε στο Μπάρι το «Spirit of Piraeus», με τους 49 διασωθέντες επιβάτες.

Για τέσσερις νεκρούς επιβάτες σε τσουλήθρα του πλοίου κάνει λόγο η ιταλική RAI, επικαλούμενη μαρτυρία Τούρκου διασωθέντα. Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, ούτε από τις ελληνικές ούτε από τις ιταλικές αρχές. Αυτοκίνητο εξερράγη ενώ βρισκόταν εν κινήσει στην Αττική Οδό το πρωί της Δευτέρας, σε σημείο κοντά στο αεροδρόμιο. Ο οδηγός είναι νεκρός, ενώ η συνεπιβάτης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο Γενικό Κρατικό.

Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και στελέχη της Ασφάλειας προκειμένου να διαπιστώσουν πού οφείλεται η έκρηξη, ενώ δεν υπάρχει ακόμα εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής. Παρά τις συνεχείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Οι επιτελείς του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου εκτιμούν ότι οι λέξεις «Κίνημα» και «Αλλαγή» χωρούν στην ονομασία του νέου κόμματος και έχουν ήδη παραγγείλει λογότυπα.

Κόσμος: Αξιωματούχοι της Ινδονησίας αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν αντικείμενα στη θαλάσσια περιοχή που γίνεται η έρευνα για το εξαφανισμένο αεροσκάφος με 162 επιβαίνοντες. Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν από το αυστραλιανό αεροσκάφος που συμμετέχει στις έρευνες και ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις για το εάν όντως σχετίζονται με την πτήση της AirAsia - η οποία θεωρείται ότι έχει πέσει στη θάλασσα.

Σε «κίτρινο συναγερμό» για επικείμενες χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους βρίσκονται οι υπηρεσίες της Βουλγαρίας. Ισχυροί άνεμοι αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις αναμένονται σε αρκετά τμήματα της ανατολικής και βόρειας Βουλγαρίας, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Την επανέναρξη των συνομιλιών υψηλού επιπέδου, μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο προτείνει η κυβέρνηση της Σεούλ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της κορεατικής χερσονήσου.

Με τις χειρότερες εκτιμήσεις ξεκίνησε ξανά, με το φως της ημέρας, η έρευνα για την πτήση QZ8501 της AirAsia που είχε απογειωθεί από την Ινδονησία με προορισμό τη Σιγκαπούρη αλλά εξαφανίστηκε στο ενδιάμεσο: Οι αρχές της Ινδονησίας πιστεύουν ότι το αεροπλάνο, που μετέφερε 162 άτομα, βρίσκεται «στο βυθό της θάλασσας». Αγωνία των συγγενών που έχουν συγκεντρωθεί στα δύο αεροδρόμια. Τεράστια η πίεση στην μαλαισιανή αεροπορική εταιρεία.

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια έχει κερδίσει η Sony Pictures από την διάθεση του Interview στο Διαδίκτυο τις πρώτες τέσσερις ημέρες. Μαζί με τα έσοδα από την παράλληλη διανομή της στους κινηματογράφους, τα κέρδη φτάνουν τα 18 εκατ. δολάρια. Η διανομή της ταινίας ήταν διπλό στοίχημα, όχι μόνο λόγω της απροσδόκητης πολιτικής διάστασης που πήρε αλλά και επιχειρηματικά με την ταυτόχρονη διάθεσή της στο Ίντερνετ.

Οικονομία: Απώλειες άνω του 7% καταγράφει στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να δείχνει να προεξοφλεί πως η τρίτη ψηφοφορία για  την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας δεν θα έχει θετική έκβαση και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.  

Σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό πώλησης ακινήτων προχωρεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μέσω της πλατφόρμας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στη διευκρίνιση ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση και στη διοίκηση της Marfin Investment Group (MIG) και των θυγατρικών της εταιρειών, προχώρησε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία διαψεύδοντας δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Αθλητισμός:«Αυτοκτονικές τάσεις» παρουσιάζει η Μάντσεστερ Σίτι. Μετά τη «γκέλα» της Τσέλσι στο «Σεντ Μέρις» (1-1), οι πρωταθλητές Αγγλίας δεν εκμεταλλεύτηκαν το «δώρο» της Σαουθάμπτον και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν με 2-0 της Μπέρνλι στο «Ειτιχαντ», τελικά ισοφαρίστηκαν στο δεύτερο μέρος κι έχασαν την ευκαιρία να «πλησιάσουν» σε απόσταση... αναπνοής τους «μπλε». Χωρίς νικητή και τέρματα άνοιξε η «αυλαία» της 19ης αγωνιστικής του αγγλικού πρωταθλήματος, με το ματς Τότεναμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για την απόκτηση του Τόμας Ροσίτσκι επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον βρετανικό και Τσεχικό Τύπο, ο μάνατζερ του παίκτη, Πάβελ Πάσκα. Ο εκπρόσωπος του παίκτη έκανε λόγο για έντονο ενδιαφέρον των Ερυθρολεύκων για τον τσέχο μέσο, ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση 2,5 εκατ. ευρώ των Πειραιωτών.

Με προπόνηση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Κορωπί και η οποία επικεντρώθηκε σε ασκήσεις με πάσες και ασκήσεις κυκλοφορίας της μπάλας, συνέχισαν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού την προετοιμασία τους για την αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Από το πρόγραμμα απουσίασαν Ατζαγκούν και Στιλ που έχουν άδεια, ενώ Μπαϊράμι (ίωση) και Νάνο (θλάση) γυμνάστηκαν ατομικά. Η επόμενη προπόνηση του «τριφυλλιού» είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στις 11:00.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1994:Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορκίζεται νέος δήμαρχος της Αθήνας
1922:Πεθαίνει σε ξενοδοχείο του Παλέρμο της Σικελίας ο πρώην βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος.
1953:Καθιερώνεται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη
1999:Ο Βασίλης Χατζηπαναγής τιμάται από την ΕΠΑΕ για την μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με μια επιταγή αξίας 1.000.000 δραχμών και ανακοινώνει την ίδρυση ποδοσφαιρικής ακαδημίας στις αρχές του 2000
1958:Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: