31 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το πρωί της Τετάρτης θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Το διάταγμα ορίζει ότι η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Υπό αυτά τα δεδομένα, η διαδικασία για εκλογή ΠτΔ αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα, με έντονες χιονοπτώσεις, παγετό και τσουχτερό κρύο. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω του χιονιού, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Από τις 01:30 της Τετάρτης, παραμονή Πρωτοχρονιάς, παραμένουν χωρίς ρεύμα οι περιοχές Άνοιξη και Δροσιά Αττικής, ενώ έχουν αναφερθεί προβλήματα και σε άλλες περιοχές των βορείων Προαστίων. Το πρόβλημα οφείλεται σε δέντρα και κλαδιά που έπεσαν πάνω σε καλώδια και κολώνες της ΔΕΗ, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗΕ, οι βλάβες είναι αρκετές σε αριθμό, με τις σοβαρότερες να εντποπίζονται στην Δροσιά.

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των διασωθέντων του Norman Atlantic. Δεκάδες Έλληνες που αποβιβάστηκαν από το ελικοπτεροφόρο San Giorgio και το σκάφος Durand de la Penne του ιταλικού πολεμικού ναυτικού αργά το βράδυ της Τρίτης, παραμένουν στο Πρίντεζι της Ιταλίας, καθώς η πτήση για τον επαναπατρισμό τους δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποία τα μέλη του πληρώματος του «Norman Atlantic» χειρίστηκαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγείρουν οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες των διασωθέντων. Ειδικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα ναυτικών ατυχημάτων υποστηρίζουν πως αν όσα καταγγέλλονται ευσταθούν, τότε έγιναν σημαντικές παραλείψεις και παραβιάσεις κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν τελικά στη ναυτική τραγωδία.

Κόσμος: Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται τα Βαλκάνια, με τη Σερβία και τη Βουλγαρία να θρηνούν συνολικά έξι θύματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών. Πολλές περιοχές των δύο χωρών έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο υδράργυρος έπεσε ακόμα και στους -20 βαθμούς Κελσίου. Χιονόστρωση, για πρώτη φορά από το 1952, και στο νησί Παλαγκρούζα, το πιο απόμακρο της Αδριατικής.

Ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».  Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες, στο λιμάνι του Πρίντεζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.

Επτά ενήλικες και δύο παιδιά βρέθηκαν νεκροί στην πόλη Έντμοντον του Καναδά. Πρόκειται για το πλέον ειδεχθές έγκλημα στην ιστορία της πόλης από το 1956. Τα θύματα είναι τέσσερις γυναίκες, δύο μικρά παιδιά (ένα κορίτσι και ένα αγόρι), δύο άντρες κι ένας ακόμη άνδρας που πιθανώς είναι ο δράστης, ο οποίος μετά την πράξη του αυτοκτόνησε.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των σορών των θυμάτων και των συντριμμιών του αεροσκάφους της AirAsia που κατέπεσε την Κυριακή, με 162 επιβαίνοντες, στη θάλασσα της Ιάβας. Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν τα παλιρροιακά κύματα. Λόγω της αεροπορικής τραγωδίας όλες οι εκδηλώσεις στην Ινδονησία για την υποδοχή του νέου έτους ακυρώθηκαν. Μια νεαρή γυναίκα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Walmart στο Άινταχο, πιθανότατα όταν ένα από τα παιδιά της πήρε το πιστόλι που είχε στην τσάντα της και, παίζοντας, τράβηξε τη σκανδάλη.

Οικονομία:Παράταση μέχρι την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Ήδη ξεπερνούν τους 100.000 οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους στην εφορία προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, στην τελευταία συνεδρίαση του 2014, η οποία ολοκληρώνεται στις 15:20. Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 που θα επιτρέψει να τρέξει η δεύτερη μαζική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2015. Παραμένει ανοικτή στο TAXIS η εφαρμογή για μεταβολές Ε9 ετών 2010-2011-2013 (ΦΑΠ) με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Αθλητισμός:Μια ημέρα μετά τον παραγκωνισμό του και την ατομική προπόνηση που έκανε με εντολή Μίτσελ, ο Ιμπραΐμ Αφελάι αποτελεί και πάλι μέλος της ομάδας των Ερυθρολεύκων. Ο ισπανός τεχνικός είχε τετ α τετ με τον ολλανδό διεθνή άσο και δίνοντας αμοιβαίες εξηγήσεις, η διαφορά τους φαίνεται να μένει στο παρελθόν.

Δανεικός στην Σερκλ Μπριζ, συμφωνήθηκε να δοθεί ο Βέλγος μέσος του ΠΑΟΚ Μάαρτεν Μάρτενς, για τους προσεχείς έξι μήνες. Η βελγική ομάδα ανακοίνωσε και επίσημα την προφορική συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών και το μόνο που απομένει είναι να περάσει ιατρικά τεστ ο Μάρτενς και να ανακοινωθεί και επισήμως ο δανεισμός του.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ξεκαθάρισε ότι ο Γκάφρεθ Μπέιλ θα παραμείνει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρόεδρος των πρωταθλητών Ευρώπης ήταν απόλυτα κατηγορηματικός, πως δεν υπάρχει αντίτιμο που θα ανάγκαζε τη Ρεάλ να αποχωριστεί τον Ουαλό σούπερ σταρ, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2013 έναντι του ποσού-ρεκόρ των 100εκ. ευρώ από την Τότεναμ.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1975:Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973
1931:H ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει στο δανεισμό, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης
1957:Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας 3.000 ετών
1999:Σκοτώνεται σε ηλικία 38 ετών σε τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Επιδαύρου ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας και του SuperSport, Κώστας Τσόγκας
1880:Γεννιέται ο Αλέξανδρος Δελμούζος, πρωτοπόρος παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια: