16 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Εισιτήρια σε χαμηλότερες τιμές θα μπορούν να προμηθευτούν όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν τις γιορτές με το τρένο. Ενδεικτικά, για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη διατίθενται οι προσφορές μέσω Διαδικτύου των 9 ευρώ, 19 ευρώ, 29 ευρώ β΄θέση και 39 ευρώ α' θέση. Τον κώδωνα του κινδύνου έχει σημάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ανάρτηση αγγελιών στο Διαδίκτυο, με παραπλανητικό περιεχόμενο, που παρουσιάζουν δήθεν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικιών, από ιδιώτη σε ιδιώτη, στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Πτωτική είναι μέχρι στιγμής η τάση που παρουσιάζει η αγορά εν όψει Χριστουγέννων, καθώς εκπρόσωποι του εμπορίου μιλούν κάνοντας λόγο για μειωμένους τζίρους σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 2013. Ανασταλτικό παράγοντα θεωρούν και την πολιτική αστάθεια. Έναν διαφορετικό διάλογο ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταφέρει ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσω της στήλης του στα Νέα της Τρίτης.

Δυσαρεστημένοι με τη ζωή και την εργασία τους εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τη ζωή, την οικονομική τους κατάσταση, την εργασία αλλά και το περιβάλλον διαβίωσης. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται (6 στους 10) όταν πρόκειται για πολίτες που το εισόδημά τους είναι ίσο ή μικρότερο από το όριο της φτώχειας.

Κόσμος:Τον αρχηγό και εννέα κορυφαία μέλη της ακροδεξιάς ισραηλινής ομάδας Λεχάβα συνέλαβε η αστυνομία της χώρας, θέτοντάς τους υπό κράτηση με την κατηγορία της υποκίνησης βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο. Τρία μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα για πυρπόληση σχολείου που προωθούσε τη συνύπαρξη με τους Παλαιστίνιους. Ένοπλοι των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ, τη μεγαλύτερη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 μαθητές. Οι περίπου 500 μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του.

Τους 15.000, ένα τρίτο παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασαν οι συμμετέχοντες στη νέα συγκέντρωση του Pegida στη Δρέσδη με συνθήματα εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης». Ογκώδης, αν και μικρότερη της προηγούμενης εβδομάδας, και η αντιδιαδήλωση. Το κίνημα έχει ανησυχήσει τη Γερμανία, με τους πολιτικούς όλων των στρατοπέδων -πλην του ευρωσκεπτικιστικού AfD- να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μεταφύτευσης ακραίων πολιτικών απόψεων στο κοινωνικό κέντρο.

Η τραγική κατάληξη της ομηρίας στην καφετέρια του Σίδνεϊ έχει βυθίσει τη χώρα σε σοκ, και προστίθεται στο σκηνικό της συζήτησης για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα - μία συζήτηση που δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα στην Αυστραλία. «Θα μείνουμε πάντα μία ελεύθερη, ανοικτή και γενναιόδωρη κοινωνία, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε εάν μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει» λέει ο πρωθυπουργός. Ο δράστης δεν βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης για τρομοκρατία.

Για λίγη ώρα εκκενώθηκε το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου δέματος στην καντίνα του κτιρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τελικά πως το δέμα δεν ήταν επικίνδυνο. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά την αστυνομική επιχείρηση στο καφέ του Σίδνεϊ για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε επί 16 ώρες ένοπλος.

Οικονομία:Κινδύνους για την βρετανική οικονομία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος από την χαμηλή ανάπτυξη και το χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη διαπιστώνει η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests οκτώ μεγάλων βρετανικών τραπεζών. Εντυπωσιασμένος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας εμφανίσθηκε σήμερα Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά από συνάντηση που είχε σε κεντρικό ξενοδοχείων των Αθηνών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Νέα σελίδα ανοίγει σήμερα για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς η μετοχή της επιστρέφει, μετά τον Μάρτιο του 2013, στο Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), σε παράλληλη διαπραγμάτευση με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αθλητισμός: Ο Χουάν Μανουέλ Μαρέρο Μονθόν ή αλλιώς Χουάνμα όπως εν συντομία λέγεται ο στόπερ της Νουμάνθια, είναι ο πρώτος και βασικός μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού για το κέντρο της άμυνα σους. Ο 32χρονος αμυντικός είναι πολύ καλός φίλος με τον Νάνο, ενώ ο Λεωνίδας Βόκολος αλλά και σκάουτερ του «τριφυλλιού» έχουν παρακολουθήσει σε αρκετά ματς τον 32χρονο αριστεροπόδαρο Ισπανό στόπερ.

Μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, ο Τιερί Ανρί πήρε την μεγάλη απόφαση... Ο Γάλλος επιθετικός, που εκτός της εντυπωσιακής του πορείας στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αγωνίσθηκε 123 φορές με τους «τρικολόρ», ανακοίνωσε ότι «κρεμάει τα παπούτσια» του. Στην πιο «πειστική» εμφάνισή της στη φετινή Premier Leauge, η Εβερτον νίκησε 3-1 την ΚΠΡ στο «Γκούντισον Παρκ» και... έπιασε τη συμπολίτισσα Λίβερπουλ στην 10η θέση της βαθμολογίας.
  
Μάλιστα, σκόρερ του 2-0 για τα «ζαχαρωτά» ήταν ο παλιός μας γνώριμος από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος «κλείδωσε» τη νίκη για την ομάδα του.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1974:Πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Βάρναλης
1803:Εξήντα (κατ' άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους
1926:Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη από πόντιους πρόσφυγες ο Απόλλων Καλαμαριάς
1949:Aίρεται ο στρατιωτικός νόμος στα νησιά της Ελλάδας, καθώς και στην περιοχή Αθηνών και Πελοποννήσου
1959:O αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κυπρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: