07 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Επείγουσα ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη), κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, εξέδωσε η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ. 

Τα καμένα - από την εμπρηστική επίθεση - γραφεία της Athens Voice επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ.Τασούλας ο οποίος, σε μία συμβολική κίνηση καταδίκης της επίθεσης, ζήτησε και έγινε συνδρομητής της εφημερίδας. 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών σημειώθηκε στις 09:41 το πρωί στην Κεφαλονιά. Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίζεται στα 4χλμ. βορειοανατολικά του Αργοστολίου. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέος σεισμός μικρότερης έντασης. Δεν υπάρχουν ζημιές, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης. 

Σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας του 1936 περιελάμβανε επετειακό βίντεο του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Το βίντεο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη γκάφα εντόπισε η εφημερίδα Guardian που ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ο ΕΟΤ παραδέχτηκε το λάθος του και προχώρησε σε αφαίρεση του συγκεκριμένου πλάνου μετά τις αντιδράσεις. 

Η οργάνωση «Αντικαπιταλιστική Δράση» ανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί στα γραφεία της εφημερίδας Αthens Voice, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 22, στο κέντρο της Αθήνας. 

Κόσμος:Οι αποκαλύψεις και οι αντικρουόμενες αναφορές για το ποιος πάτησε τελικά την σκανδάλη σκοτώνοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν έχουν προκαλέσει κόντρα μέσα στους SEAL. O Ρομπ Ο' Νιλ διεκδικεί τις «δάφνες», αλλά η εκδοχή του φαίνεται να αμφισβητείται από προηγούμενο μέλος της ομάδας που είχε γράψει για την υπόθεση, σύμφωνα με τον οποίο ήταν άλλος ο εκτελεστής - ενώ άλλα μέλη της επίλεκτης ομάδας αγανακτούν με τις κινήσεις και των δύο, που δεν σέβονται την παράδοση μυστικότητας στους SEAL. 

Σχόλια στις δυτικές χώρες έχει προκαλέσει αναφορά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία υπερασπίζεται το σύμφωνο μη επίθεσης ναζιστικής Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης - και με το οποίο παράλληλα μοιραζόταν σε σφαίρες επιρροής η βορειοανατολική Ευρώπη. Η υπεράσπιση του συμφώνου Μολότο - Ρίμπεντροπ όχι μόνο «μυρίζει αναθεωρητισμό» αλλά και λαμβάνει «διαφορετική σημασία στη σημερινή συγκυρία», υποστηρίζουν διπλωμάτες. 

Αν ο Φρανσουά Ολάντ κατάφερε με την συνέντευξή του να πείσει (κάποιους) Γάλλους ή να σηκωθεί από τον δημοσκοπικό πάτο, αυτό δεν φαίνεται στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου: Οι εφημερίδες της Παρασκευής απορούν, στην καλύτερη περίπτωση, εάν ο πρόεδρος έχει κάτι νέο να δείξει στη μέση της θητείας του. Μαζεύει επικρίσεις από ξένες κυβερνήσεις το Λονδίνο στην επιδίωξή του να κάνει ένα βήμα πίσω από την θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ: 

Οι πρωθυπουργοί τριών σκανδιναβικών χωρών επέστησαν στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η αρχή είναι κεντρική σημασίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και δεν έκρυψαν ότι θεωρούν πως υποχώρηση από αυτήν μπορεί να έχει διαβρωτική επίδραση. Μέχρι τη νύχτα κράτησε τελικά η διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης για την πρωτοφανούς κλίμακας απεργία στους γερμανικούς σιδηροδρόμους, με το αποτέλεσμα που φοβόταν η διοίκηση της εταιρείας: 

Το δικαστήριο επέτρεψε την απεργία, και πλέον η τετραήμερη κινητοποίηση μπορεί να περάσει απρόσκοπτα στη δεύτερη της ημέρα. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) άσκησαν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης. 

Οικονομία: Πτωτικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις αμφίσημες ανακοινώσεις του χθεσινού Εurogroup που δεν ξεκαθάρισε το τι μέλλει γενέσθαι με την επιστροφή της τρόικας.

Στο διπλωματικό ελιγμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mάριο Ντράγκι να εξασφαλίσει τη συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την επέκταση του ισολογισμού της τράπεζας κατά 1 τρισ. ευρώ κάνοντας επίκληση σε νομισματικά μεγέθη του πρόσφατου παρελθόντος, αναφέρεται εκτεταμένα σήμερα Παρασκευή ο ευρωπαϊκός Τύπος. 

Περιθώριο έως 17 Νοεμβρίου 2014 δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους υπάλληλους εφοριών προκειμένου να υποβάλλουν υποψηφιότητες για τις θέσεις προϊσταμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. 

Αθλητισμός: Σε αναβολή, για τις 29 Απριλίου 2015, της εκδίκασης σκέλους της υπόθεσης υπεξαίρεσης από τα ταμεία της ΑΕΚ του πρώην προέδρου της ομάδας Μάκη Ψωμιάδη και των συγκατηγορουμένων του, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο Γκιγιέρμο Οτσόα, από τους τερματοφύλακες που ξεχώρισαν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στην premier league και συγκεκριμένα στη Λίβερπουλ. 

Ο Μεξικανός γκολκίπερ, που το καλοκαίρι είχε μείνει ελεύθερος από την Αζαξιό, υπέγραψε στη Μάλαγα και έχει εντυπωσιάσει με τις έως τώρα εμφανίσεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα. Μετά τον αποκλεισμό του Γιώργου Σαμαρά ήρθε μία ακόμα μεγάλη έκπληξη από τον Κλαούντιο Ρανιέρι για το ματς της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2016 με Νησιά Φερόε και στο φιλικό με τη Σερβία. 

Ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να αφήσει εκτός τον Κώστα Μήτρογλου, αλλά και τον Παναγιώτη Ταχτσίδη. Αντίθετα κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ο Μπακάκης της ΑΕΚ, που είναι ο δεύτερος «κιτρινόμαυρος» στην αποστολή της Εθνικής.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1913:Γεννιέται ο Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος.
1917:Γεννιέται ο Έλληνας ηθοποιός Τίτος Βανδής.
2006:Υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.
1926:Εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: