14 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους», οι Γιατροί του Κόσμου επισκέπτονται την περιοχή των Σερρών από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου, για να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Τεταμένο είναι το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, λόγω του λοκάουτ στα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές και υλοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε Νομική και ΕΜΠ, την Παρασκευή φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12:00.

Την επιθυμία των ΗΠΑ να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «το συντομότερο δυνατόν» μετέφερε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας επιχειρεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος που αρχίζουν στα τέλη του μήνα θα προσκληθούν ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Οικολόγοι. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλ.Τσίπρα με τον Φ.Κουβέλη.

Αντιμέτωπη με ένα νέο εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό της βρίσκεται η κυβέρνηση, με αφορμή την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση της αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις. Η ρύθμιση τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, με πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης να αντιδρούν.

Κόσμος: Έκκληση για «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές στη Μιανμάρ απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρανγκούν με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι. Την ώρα που πολλές φωνές διαμαρτύρονται για τον βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο εκδημοκρατισμός στη Μιανμάρ «ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε είναι μη αναστρέψιμος».

Στοιχεία από κινητά τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων αμερικανών πολιτών για τον εντοπισμό εγκληματιών συγκεντρώνει υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων εφοδιασμένων με ψεύτικους «πύργους» κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Έντονες ευρωπαϊκές ανησυχίες έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση του αριθμού των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη βόρεια Ευρώπη. 

Για «προκλητική, παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη» δραστηριότητα έκανε λόγο ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, που συμμετείχε σε διήμερη συνεδρίαση στο Όσλο μαζί με ακόμη επτά υπουργούς Άμυνας και άλλους αξιωματούχους από 12 χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Βρετανίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης από το Αμμάν ότι ανελήφθησαν «ισχυρές δεσμεύσεις» για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά το θέμα της Πλατείας των Τεμενών. Προηγήθηκε η τριμερής συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες σαν αυτή που σκότωσε τον οικολόγο ακτιβιστή, Ρεμί Φρες, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στη χώρα μετά το τραγικό περιστατικό. Ο 21χρονος είχε βρεθεί με τραύμα στην πλάτη και η οικογένεια κατήγγειλε ότι σκοτώθηκε όταν εξερράγη πάνω του χειροβομβίδα.

Οικονομία: Κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας αποστάσεις από το νευρικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων. Θετικός καταλύτης για την αγορά είναι η επαναφορά της  Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο 2014 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Μνημονιακές υποχρεώσεις που επιφέρουν αλλαγές στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων εμπεριέχει το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», με το οποίο συμπληρώνεται και απλοποιείται η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αναγνωρίζει πρόσθετο χρόνο ασφάλισης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αναγνωρίζει  

Αθλητισμός: Με μοναδικό στόχο τη νίκη υποδέχεται απόψε (21:45, ΝΕΡΙΤ & ΟΤΕ Sport 1) η εθνική Ελλάδος τα Νησιά Φερόε, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης του Euro 2016. Η γαλανόλευκη έχει συγκομιδή μόλις έναν βαθμό στα τρία πρώτα ματς και έτσι η νίκη απέναντι στην σημερινή αντίπαλο είναι επιτακτική, αν θέλουν οι διεθνείς να έχουν ελπίδες για πρόκριση στην τελική φάση που θα γίνει στη Γαλλία. Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Χριστόφορος Ζωγράφος. 

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Κολωνού, όταν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, επιτέθηκαν στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ και συνεργάτη του αρχιδιαιτητή, Χιου Ντάλας, κτυπώντας τον στο κεφάλι με ρόπαλο. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής των Νήσων Φερόε, Λαρς Όλσεν, στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με την Ελλάδα την Παρασκευή στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2016. Ο Δανός κατέστησε σαφές πως η Εθνική θα έχει υψηλό κίνητρο όμως παράλληλα αναφέρθηκε και στην περίπτωση του... διπλού!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1883:Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ένας εκ της Τριανδρίας, που ανέλαβε την εξουσία το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας
565:Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Μέγας
1926:Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
1952:Γεννιέται η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
2003:Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: