25 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Υπέρ της αποφυλάκισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου, αλλά κατά της αποφυλάκισης της Β.Σταμάτη, τάχθηκαν οι εισαγγελείς του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε λίγη ώρα. Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Τζιφόπουλου ότι «πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέσεις εξουσίας» και «να τρώει μια σφαλιάρα όποιος δεν συμμορφώνεται» γιατί «δεν αλλάζει αλλιώς ο Έλληνας».

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα ΜΑΤ να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών. Οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους, και έχουν προγραμματίσει πορεία προς το υπουργείο στην πλατεία Βάθη. Τις ενστάσεις του για τον τρόπο, με τον οποίο έχει χειριστεί ορισμένα ζητήματα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης εξέφρασε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ιδρύματος Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι σωστές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται σε σωστό χρόνο».

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η υγεία τόσο του καταδικασμένου για την 17Ν Ηρακλή Κωστάρη, όσο και του καταδικασμένου για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκου Ρωμανού, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα στις πανεπιστημιακές σχολές που έχουν περάσει. Κείμενο στήριξης υπέγραψαν 210 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Κόσμος: Τα «μεγάλα ιδανικά της Ευρώπης μοιάζουν να έχουν χάσει την δύναμή τους μπροστά στους γραφειοκρατικούς τεχνικισμούς των θεσμών της»: Με φράσεις που θα περίμενε κανείς να ακούσει από τους οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποιήσης μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του από το βήμα της Ευρωβουλής. Ο ποντίφικας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία και την κρίση, αναρωτώμενος «πώς μπορεί ποτέ να υπάρξει αξιοπρέπεια, όταν κάποιος δεν έχει καν δουλειά;»

Πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες πυροδότησε σχεδόν αμέσως στο Φέργκιουσον η απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Η εισαγγελία υπερασπίζεται την απόφαση, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο Ομπάμα έσπευσε να καλέσει τους κατοίκους να «αντιδράσουν ειρηνικά» στην απόφαση. Διαδηλώσεις τη νύχτα σε κάθε μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ

Την παραμονή του Ζοζέ Σόκρατες, τέως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, υπό κράτηση διέταξαν οι δικαστικές αρχές μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά και φοροδιαφυγή. Η απόφαση ακολούθησε τη μαραθώνια τριήμερη ανακριτική διαδικασία μετά τη σύλληψη του Σόκρατες την προηγούμενη Παρασκευή ενώ η υπόθεση απειλεί σημαντικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν τις επικείμενες εκλογές. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επτά τραυματίστηκαν και 15 έχουν παγιδευτεί την Τρίτη κάτω από ερείπια, μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Κάιρο, όπου πολλά πολυώροφα κτίρια έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση των κανόνων δόμησης. 

Φως στον θανάσιμο πυροβολισμό του Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να ρίξει η εισαγγελία του Φέργκιουσον, δημοσιεύοντας τις - αποκλίνουσες μεταξύ τους - καταθέσεις σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό - χωρίς να πετυχαίνει πάντως να κατευνάσει την οργή. Παράλληλα, συνεχίζονται δύο ξεχωριστές έρευνες, μία σε βάρος του αστυνομικού και μία για τις πρακτικές που ακολουθεί γενικότερα η αστυνομία στο Φέργκιουσον.

Οικονομία: Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα πως το μεγάλο βάρος του χρέους, αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι ενδεχομένως να χρειασθεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, είτε μέσω παράτασης των λήξεων, είτε μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. 

Απώλεια εκατομμυρίων εσόδων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να επιφέρει το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς «υποβαθμίζει» τα ισχύοντα σήμερα προνομία τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.   

Αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις άρχισε να δέχεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 είναι πολύ απλή και απαιτεί ελάχιστο χρόνο.

Αθλητισμός: Στην ισπανική Marca μίλησε ο Μίτσελ με αφορμή την επιστροφή τους στην πατρίδα του ως αντίπαλος, εν όψει της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη. Ο Ισπανός τεχνικός αποκάλυψε πως είχε δεχτεί προτάσεις, αλλά αποφάσισε να μείνει στους «ερυθρόλευκους»...

Χωρίς τον Ζοσέ Κάρλος Ζέκα θα παίξει ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη στη Μόσχα κόντρα στη Ντιναμό, στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League. Ο Πορτογάλος μέσος έκανε σήμερα κανονικά προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα του Παναθηναϊκού, όμως, ακόμα δεν είναι στο επίπεδο ετοιμότητας που θα ήθελε ο Γιάννης Αναστασίου. Ο Ίκερ Κασίγιας μπορεί να κατέκτησε το Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης και είναι στους υποψηφίους για τον κορυφαίο γκολκίπερ, δεν βρίσκεται σε αυτούς όμως για την καλύτερη ενδεκάδα, όπως ανακοίνωσε η UEFA.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1826:Φθάνει στις ΗΠΑ η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του τότε ελληνικού επαναστατικού στόλου.
1940:«Ντεμπουτάρει» τηλεοπτικά ο Woody Woodpecker.
1942:Άγγλοι commandos και Έλληνες αντάρτες ανατινάσσουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.
1947:Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, με την πρόφαση της «κομμουνιστικής συμπάθειάς» τους. Γεγονός που σηματοδοτεί την απαρχή του «κυνηγιού των μαγισσών».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1915:Augusto Pinochet, Χιλιανός δικτάτορας.
1939:Ελένη Καραΐνδρου, συνθέτρια μουσικής, σχεδόν μόνιμη συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
ΘΑΝΑΤΟΙ
2005: George Best, βορειοϊρλανδός μπαλαδόρος που έκανε μεγάλη καριέρα στην Manchester United.

Δεν υπάρχουν σχόλια: