06 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα, Πέμπτη, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ για να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Καταδικάζει «κάθε ενέργεια υποκίνησης» των καταλήψεων ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζητά να εντοπιστεί ο διαχειριστής της σελίδας στο facebook μέσω της οποίας διοργανώθηκαν οι κινητοποιήσεις στα σχολεία.

«Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε, το δικό μου το γραφείο φταίει, άρα εγώ και ζητώ συγγνώμη» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στην απουσία του από τη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ένα ομόφυλο ζευγάρι δέχεται άγρια επίθεση στην πλατεία Βαρνάβα, μία ανήλικη καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ομοφοβικής επίθεσης στον σταθμό του ΗΣΑΠ, δύο νέοι ακούνε υβριστικά και ειρωνικά σχόλια επειδή περπατούν χέρι-χέρι.

Κάπως έτσι μακραίνει ο μαύρος κατάλογος των ομοφοβικών επιθέσεων και κάπως έτσι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να «ανακαλύπτει» το φαινόμενο της ομοφοβίας. Ο Ερμής και ο Γιώργος είναι δύο από τα πολλά θύματα ομοφοβικής επίθεσης στη χώρα μας. Ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τη βία και το φόβο, αλλά κατάφεραν να βγουν από τη ντουλάπα τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Περιοδείες ανά την επικράτεια ξεκινούν υπουργοί και κορυφαία στελέχη της ΝΔ σε μία προσπάθεια αφύπνισης και συσπείρωσης της κοινωνικής και κομματικής βάσης.  Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή εδώ και καιρό και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κατήρτισε πρόγραμμα περιοδειών υπουργών και κεντρικών παραγόντων της ΝΔ σε πολλούς νομούς που θα ξεδιπλωθεί έως το τέλος του έτους.

Κόσμος:Η άκρα μυστικότητα γύρω από την επιχείρηση που είχε καταλήξει στην εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν έχει θρέψει πάμπολλα σενάρια. Τα μέλη της ομάδας των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών αποστολών SEAL παρέμεναν εκτός δημοσιότητας - μέχρι τώρα. Λίγο πριν μεταδοθεί εκπομπή αμερικανικού καναλιού που πρόκειται να αποκαλύψει την ταυτότητα του πρωταγωνιστή της επιχείρησης, βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει ποιος ήταν εκείνος που πάτησε την σκανδάλη.

Διατρανώνοντας την πρόθεσή του «να αντιδράσει σε κάθε αδικαιολόγητη επίκριση, από όπου κι αν προέρχεται», ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν κρύβει τη δυσφορία του απέναντι ιδιαίτερα στην στάση του Λονδίνου, λέγοντας πως ο Ντέιβιντ Κάμερον «έχει πρόβλημα με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες». «Δεν είμαι ο τύπος που τρέμει μπροστά σε πρωθυπουργούς» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το Λονδίνο να περιορίζεται στο ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει πως βρετανός πρωθυπουργός συνεργάζεται στενά με τους ομολόγους του».

Τον Μάρτιο του 2009, ένα κύμα αβεβαιότητας φυσούσε στην ιρακινή πόλη Γκάρμα, κοντά στο Κουβέιτ. Ήταν τότε που ο αμερικανικός Στρατός αποφάσιζε να ανοίξει την πόρτα ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα κράτησης στο Ιράκ, του Μπούκα, για εκατοντάδες τροφίμους οι οποίοι κρατούνταν εκεί από το 2003. Αρκετοί από αυτούς ανήκαν στους πιο σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές του πολέμου…

Η αστυνομία του Όρεγκον συνέλαβε τον 33χρονο που κατηγορείται ότι σκότωσε τη σύντροφό του στο σπίτι της και διέφυγε, μετά από ώρες ανθρωποκυνηγητού. Ο 33χρονος φαίνεται ότι είχε αναρτήσει φωτογραφίες της σορού της γυναίκας στο Διαδίκτυο μετά το έγκλημα, καλώντας την αστυνομία να τον «βρει και να τον σκοτώσει».

Αν και οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου θεωρούν πιθανή την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο για τη Γάζα το 2010, δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα επειδή η έκταση των πιθανών εγκλημάτων δεν είναι τέτοια που να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Χάγης.

Οικονομία:Στην απορρόφηση της εταιρείας S&B, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακοπούλου, προχωρεί ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Imerys, με την συμφωνία να τοποθετεί το τίμημα στα 525 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών όσο και μετοχών. Θετικά αποτιμά η Goldman Sachs τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα «αναμφισβήτητα ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Αθλητισμός:Η επιστροφή του Σωτήρη Νίνη στον Παναθηναϊκό πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο διεθνής μέσος έχει συμφωνήσει σε όλα με τους «πράσινους» και ετοιμάζεται να επιστρέψει ύστερα από το καλοκαίρι του 2012 (όταν αποχώρησε για τη Πάρμα και στη συνέχεια πήγε στον ΠΑΟΚ) στην ομάδα που αναδείχθηκε. Hμέρα Europa League η σημερινή με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολη να συνεχίζουν την προσπάθεια πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι «πράσινοι» υποδέχονται (20:00, Novasports2) στην κατάμεστη όπως αναμένεται Λεωφόρο την Αϊντχόφεν με την καλή ψυχολογία του 1-1 της προηγούμενης εβδομάδας και τον Μπεργκ πιθανότατα στην 11αδα. 

 Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται (22:05, ΑΝΤ1) στην Φλωρεντία με αντίπαλο την πρωτοπόρο Φιορεντίνα και ο Αστέρας Τρίπολης φιλοξενεί (20:00, Novasports1) την Τότεναμ με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τον κρατήσει «ζωντανό» στην υπόθεση πρόκριση. Ένα γκολ του Καβάνι μόλις στο 2ο λεπτό έκρινε τον αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με τον ΑΠΟΕΛ που στάθηκε καλά απέναντι στους πρωταθλητές Γαλλίας, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Champions League. Στην Ολλανδία η Μπαρτσελονα επικράτησε του Άγιαξ με 2-0 χάρη σε δύο τέρματα του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έπιασε στην πρώτη θέση των σκόρερ του θεσμού τον Ραούλ με 71 τέρματα (70 έχει ο Ρονάλντο). 

Η Μπάγερν νίκησε πάλι τη Ρόμα αυτή τη φορά με 2-0, ενώ η Σίτι ηττήθηκε στο Μάντσεστερ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 2-1 και κινδυνεύει με αποκλεισμό. Την πρόκριση πανηγύρισαν οι Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Πόρτο και Παρί Σεν Ζερμέν.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1992:H Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Eίχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
1960:O Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ποδοσφαίρου, την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0
1958:Γεννιέται η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα
1989: Πεθαίνει η Μαρία Ιορδανίδου, συγγραφέας.
1928:H Ελλάδα αποδέχεται την κυριαρχία της Αλβανίας στη Βόρεια Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: