28 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζεται στο ΠΑΣΟΚ ο αντίκτυπος από τη συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου και την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού. Την ώρα που διαμορφώνονται τα δύο μέτωπα, με κοινή επιστολή τους επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν ενότητα στο Κίνημα, τασσόμενοι υπέρ της στρατηγικής του προέδρου του κόμματος. Το απόγευμα πραγματοποιούν συνάντηση στη Θεσσαλονίκη νεολαίοι που στηρίζουν τον Γ.Παπανδρέου. Στην Εισαγγελία Πειραιά, χωρίς τη παρουσία δικηγόρου, και συνοδεία ανδρών της ασφάλειας, οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο 31χρονος Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου με ένα Καλάσνικοφ, άνοιξε πυρ σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 άτομα.

«Δεν δωροδόκησα κανέναν, δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τη ΝΔ» επανέλαβε το πρωί της Παρασκευής ο Γιώργος Σούκουρας, τον οποίο η βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου κατονόμασε ως τον άνθρωπο που επιχείρησε να τη δωροδοκήσει ώστε να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λιγότερα χρήματα θα διαθέσουν φέτος οι Έλληνες για τα δώρα των Χριστουγέννων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Οι έλληνες καταναλωτές σχεδιάζουν να ξοδέψουν 406 ευρώ για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις δαπάνες που δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.

Βελτιώνεται από σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός σε όλη τη χώρα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σταδιακά μέχρι την Κυριακή. Νέα πτώση θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Κόσμος: Τη Γουινέα θα επισκεφθεί ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει το ταξίδι του στην κοντινή Σενεγάλη, όπου θα προεδρεύσει συνόδου των γαλλόφωνων κρατών. Χωρίς ρεύμα έμειναν χιλιάδες σπίτια -και άλλα, χωρίς... στέγες - από την σαρωτική κακοκαιρία που αιφνιδίασε το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, πλημμυρίζοντας τους δρόμους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Οι κάτοικοι μιλούν για την σφοδρότερη κακοκαιρία εδώ και δεκαετίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες μιλούν για καταστροφή και οι αρχές έχουν κινητοποιήσει και τις στρατιωτικές δυνάμεις για τον καθαρισμό των δρόμων, την ώρα που το κόστος των ζημιών εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα εκατ. αυστραλιανά δολάρια. Το Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα θα δυσκολεύουν την πρόσβαση υπηκόων χωρών της ΕΕ στις παροχές του βρετανικού κράτους πρόνοιας, με φόντο την πίεση του UKIP και τα δυσμενή για τον ίδιο τον Κάμερον στοιχεία για αύξηση του αριθμού των μεταναστών ενώ πλησιάζουν οι εκλογές.

Δεν θα επιβληθούν, στην παρούσα φάση, κυρώσεις από την Κομισιόν σε βάρος Παρισιού και Ρώμης για το ζήτημα των προϋπολογισμών, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως οι αποφάσεις μετατίθενται για το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. «Θα ακούσουμε τις κυβερνήσεις», είπε, λέγοντας πως οι δύο χώρες θα εξηγήσουν πώς θα βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει από την Παρασκευή έως την Κυριακή Νοεμβρίου ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μεταβαίνοντας διαδοχικά στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για σειρά συναντήσεων με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί, ενώ θα μετάσχει σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Οικονομία: Την μεγαλύτερη αύξηση από το 2011 κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καταδεικνύοντας πως η ιδιωτική κατανάλωση μπορεί να προσφέρει σημαντικά στο γερμανικό ΑΕΠ. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο στο 1,5%. Μία νέα επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά όγκου παραγωγής στην Ελλάδα και τη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος σε εξαγωγικό κέντρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες ανακοίνωσε η Philip Morris.

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών αρχίζει και αποκαλύπτει οικονομικές και γεωπολιτικές «αντιπαραθέσεις» που μέχρι σήμερα δεν ήταν ευκρινείς. Παράλληλα έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές και οι επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, από την μείωση των τιμών του πετρελαίου. Στην περίπτωση της ευρωζώνης οι επιπτώσεις αυτές αγγίζουν και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Αθλητισμός: Στην αντεπίθεση πέρασε η ΕΠΟ για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, απέστειλε επιστολή σε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας, με την οποία ζητά συσπείρωση και κοινό μέτωπο απέναντι στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει η ΕΠΟ, «μπλέκεται» στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Αν κι έπαιζε με 10 παίκτες από το 44ο λεπτό (αποβλήθηκε ο Μπασάντα), η Φιορεντίνα νίκησε στη Γαλλία με 2-1 τη Γκινγκάμπ κι εξασφάλισε την πρωτιά του 11ου ομίλου του Europa League, μία αγωνιστική πριν το φινάλε της πρώτης φάσης της διοργάνωσης. Παράλληλα έκανε «δώρο» στον ΠΑΟΚ αφού πλέον ο «δικέφαλος» περνάει με απλή νίκη (χωρίς να κυνηγά σκορ) απέναντι στους Γάλλους στο τελευταίο ματς στην Τούμπα. Την πρόκρισή τους πανηγύρισαν την Πέμπτη οι Φέγενορντ, Έβερτον, Τραμπζονσόρ, Σέλτικ (αν και έχασε), η Τότεναμ και η Μπενφίκα. Διεκόπη λόγω βροχής στο ημίχρονο το ματς Εστορίλ - Αϊντχόφεν με τους Πορτογάλους να είναι μπροστά στο σκορ με 3-2.

Η πορεία του Αστέρα Τρίπολης στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ ολοκληρώθηκε χθες, καθώς η ισοπαλία στην αρκαδική πρωτεύουσα απέναντι στην Μπεσίκτας με 2-2 (72΄ Μπαράλες, 83΄ Πάρα - 15΄ Μπα, 61΄ πέναλτι Τορέ) εκμηδένισε τις όποιες ελπίδες πρόκρισης είχαν οι γηπεδούχοι πριν την αναμέτρηση στο «Θ. Κολοκοτρώνης», αφού η διαφορά έμεινε στους τέσσερις βαθμούς και δεν καλύπτεται στην τελευταία αγωνιστική.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1910:Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνοντας τις 307 από τις 362 έδρες της Βουλής
1912:Φεύγει από τη ζωή ο Λορέντζος Μαβίλης, ποιητής, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στο Δρίσκο των Ιωαννίνων
1937:Πεθαίνει ο Παύλος Νιρβάνας, στρατιωτικός γιατρός και λογοτέχνης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης
1948:Γεννιέται η τραγουδίστρια, Μαρία Φαραντούρη.
1981:Aρχίζει να ισχύει το μονοτονικό σύστημα στα σχολεία της χώρας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: