16 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα«Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος για το εάν μπορεί να γίνει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, στην Κύπρου ή άλλου. Δύο άτομα προσήχθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και εξετάζονται για την υπόθεση της απαγωγής της 27χρονης φοιτήτριας πριν από δύο εβδομάδες στην Κυψέλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 53 ετών, είναι βασικοί ύποπτοι για την υπόθεση. Ταλαιπωρία περίμενε το βράδυ του Σαββάτου τους 274 επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Blue Horizon» καθώς, λόγω βλάβης στον καταπέλτη, ακυρώθηκε το δρομολόγιο που επρόκειτο να γίνει στις 21:00 από Ηράκλειο προς Πειραιά. 

Τους επιβάτες παρέλαβε το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι στις 02:15 τα ξημερώματα της Κυριακής. Μετά την παρουσία του και την παρέμβασή το στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos το Σάββατο, ο Αλ.Τσίπρας θα βρεθεί την Κυριακή στην Φλωρεντία όπου θα μιλήσει στο διήμερο συνέδριο του «Transform Europe!». «Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία είναι έξω από το βηματισμό της Ιστορίας. Υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη, και, γι' αυτό, χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά ανάσα», αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.  

Τη Δευτέρα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κόσμος: Σε νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν τον αμερικανό όμηρο, Πήτερ Κάσιγκ. Πρώην στρατιώτης, ο Κάσιγκ, ο οποίος προσέφερε ανθρωπιστικό έργο σε πρόσφυγες, απήχθη τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία. Ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των συντριμμιών από το σημείο της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν την Κυριακή ολλανδοί αξιωματούχοι. Τα συντρίμμια θα μεταφερθούν στην Ολλανδία για να εξεταστούν, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ολλανδίας.  

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Αφγανιστάν με στόχο μία βουλευτή που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. Η βουλευτής τραυματίστηκε, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία σημειώθηκε στην Καμπούλ. Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις πληροφορίες για ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τους ηγέτες των δυτικών χωρών. 

Ο Πούτιν δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους δυτικούς ηγέτες για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Μιλώντας σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. Ζήτησε επίσης την ανέγερση τζαμιού στην Κούβα.

Οικονομία:Έως το τέλος του 2016, θα έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα. 

Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. 

Σε αναβάθμιση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου στο B3 από Caa3 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές.

Αθλητισμός: Ο πονοκέφαλος στην ΕΠΟ για την διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ύστερα από την απομάκρυνση του Κλαούντιο Ρανιέρι έχει ξεκινήσει. Ωστόσο ήδη τα πρώτα ονόματα στη λίστα των υποψηφίων έχουν γραφτεί. Βασικό απαιτούμενο λόγω πλέον της κακής εμπειρίας με τον Ιταλό, είναι ο προπονητής που θα αναλάβει να έχει γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου και των παικτών. Με τη Σερβία πάντως θα κοουτσάρει ο Κώστας Τσάνας, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ του Σαββάτου. 

Έπρεπε να δεχθεί γκολ για να ξυπνήσει η Αγγλία, η οποία εν τέλει κέρδισε με 3-1 την Σλοβενία στο στάδιο «Γουέμπλεϊ», στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2016. Στον 3ο όμιλο, η Ουκρανία είχε ένα εύκολο απόγευμα απέναντι στο Λουξεμβούργο, αφού κέρδισε με 3-0 χάρη στο χατ-τρικ του Γιαρμολένκο (33', 53' και 56'). Στον 7ο όμιλο η Αυστρία έκανε πολύ σημαντική εντός έδρας νίκη απέναντι στη Ρωσία και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση, ενώ το Λιχτενστάιν κέρδισε 1-0 τη Μολδαβία στο ντέρμπι των «ουραγών».  

Την ευθύνη για την άκρως αποτυχημένη, - εκ του αποτελέσματος- επιλογή του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Εθνικής, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής με δηλώσεις που έκανε το Σάββατο στη ΝΕΡΙΤ. Μάλιστα, τόνισε πως θα συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ στην Ομοσπονδία, στο οποίο θα αναλάβει και τις ευθύνες του... μοιράζοντας, πάντως αρκετές και στον πρώην τεχνικό διευθυντή των Εθνικών ομάδων, Τάκη Φύσσα. Ο πρόεδρος προσπάθησε να... δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας πως ο Φύσσας του είχε πει ότι ο Ιταλός ήταν η καλύτερη επιλογή.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1980:Δύο νεαρά παιδιά, ο Ιάκωβος Κουμής και η Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν την ζωή τους όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά την διάρκεια επεισοδίων που σημάδεψαν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.
1980:Ο Γάλλος φιλόσοφος, μαρξιστικών καταβολών, Louis Althusser δολοφονεί την γυναίκα του και ομολογεί αμέσως την πράξη του.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1922:Zoze Saramago, Πορτογάλος συγγραφέας που βραβεύτηκε με βραβείο Nobel το 1998.
1953:Γλυκερία, λαϊκή τραγουδίστρια.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1971:Στράτος Παγιουμτζής, εμβληματικός ερμηνευτής της ρεμπέτικης σκηνής.
2006:Milton Friedman, νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: