12 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες αναμένεται να επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00). Παράλληλα, στο στόχαστρό του αναμένεται να βρεθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup, η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας, αλλά και η πρόθεση να διατεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ στον επόμενο μηχανισμό στήριξης.

Σε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος οδηγεί η πρόταση 21 σημείων που προωθεί η ΝΔ. Μεταξύ άλλων προτείνεται: άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, αναθεώρηση των διατάξεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών και περί ασυλίας βουλευτών, μείωση του αριθμού των βουλευτών, θεσμοθέτηση μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού) 5ετούς θητείας, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.

Έως τις 8 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα για έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η τελευταία, και γι’ αυτό είναι η πιο δύσκολη» είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αναταραχή προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ ενσήμων και παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε προσωπικές απόψεις.

Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών η ρύθμιση για προσφορές στο 50% των εμπορευμάτων των εμπορικών καταστημάτων, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εξέφρασε μιλώντας στον Βήμα 99,4 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλλας.

Κόσμος: Στην Ιορδανία για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα ταξιδεύει σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν η ένταση στην Ιερουσαλήμ και η καταπολέμηση του ISIS, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Κέρι θα μεταβεί την Παρασκευή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μετάσχει σε ετήσια ιδιωτική συνάντηση παγκοσμίων ηγετών που επικεντρώνεται στη διεθνή ασφάλεια.

Στο Καϊλαχούν της Σιέρα Λεόνε η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δίνει καθημερινά αγώνα για την καταπολέμηση του Έμπολα. Η Φατμάτα, ο Μοχάμεντ και ο Ντομινίκ, που εργάζονται εκεί, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα χαμόγελα που εισπράττουν όταν ένας ασθενής βγαίνει νικητής.Τουλάχιστον 280 άτομα συνελήφθησαν και 47 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βαρσοβία μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στο περιθώριο διαδήλωσης της εθνικιστικής δεξιάς. Η διαδήλωση έγινε με την ευκαιρία της γιορτής για την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό για την φρικτή δολοφονία των 43 φοιτητών από την πόλη Ιγουάλα.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος PRI, τα οποία πυρπολήθηκαν. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βαρσοβία μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στο περιθώριο διαδήλωσης της εθνικιστικής δεξιάς. Η διαδήλωση έγινε με την ευκαιρία της γιορτής για την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ δεκάδες άτομα συνελήφθησαν.

Οικονομία: Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρου Αμπατζόγλου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο Σύστημα Επικοινωνίας και Εγγραφής Ανέργων στον ΟΑΕΔ, καθώς πλέον εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία, οι δικαιούχοι επιδομάτων θα μπορούν να  εξυπηρετούνται και μέσω διαδικτύου με τη χρήση κωδικών πρόσβασης. Αν και το βιβλίο του T.Γκάιτνερ «Stress Test: Reflections on Financial Crises», εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάιο, συγκεντρώνοντας τη διεθνή προσοχή λόγω των ιδιαίτερων αναφορών τους σε πρόσωπα και καταστάσεις. 

Ανέκδοτο υλικό που συλλέχθηκε μέσω συνεντεύξεων για τη συγγραφή του, τροφοδοτεί εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για το πώς διαχειρίσθηκαν η ΕΚΤ, αλλά και η Γερμανία, ευαίσθητα ζητήματα όπως η ελληνική υπόθεση, αλλά και η κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς το ευρώ τον Ιούνιο 2012.

Αθλητισμός: Πρόταση επέκτασης του συμβολαίου του μέχρι το 2018 Μάρκους Μπεργκ κατέθεσε ο Παναθηναϊκός κατέθεσε στον Σουηδό στράικερ. Έτσι, εκτός από την πρόταση στον Ζιλμπέρτο Σίλβα η οποία κατατέθηκε πριν από μερικά 24ωρα, έγινε και προσέγγιση του βασικού επιθετικού μοχλού των «πρασίνων». Τα σενάρια περί αποχώρησης του Ερίκ Αμπιντάλ από τον Ολυμπιακό ξαναήρθαν στην επιφάνεια. Αυτή τη φορά από την ισπανική εφημερίδα «El Mundo Deportivo», η οποία υποστηρίζει ότι ο παίκτης των «ερυθρολεύκων» έχει συμφωνήσει να βάλει τέλος στην καριέρα του και να αναλάβει τη θέση του διευθυντή των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Πάντως δεν διευκρινίζεται αν αυτό θα συμβεί από το τέλος του 2014 ή από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου...

Δύο οπαδοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των «μπαραμπράβα» (σ.σ. χούλιγκαν) δύο ομάδων της 4ης κατηγορίας της Αργεντινής, ανέφερε την Τρίτη μια πηγή προσκείμενη στις οικογένειες των θυμάτων. Το επεισόδιο μεταξύ υποστηρικτών των ποδοσφαιρικών ομάδων Σαν Τέλμο και Ντοκ Σουντ σημειώθηκε σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Μπουένος Άιρες. Ο Χαβιέρ Αραούχο, 29 ετών, σκοτώθηκε, όταν τον πυροβόλησαν στο στήθος.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
333 π.Χ:Ο Μέγας Αλέξανδρος τους Πέρσες στην Ισσό. 
1954:Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Ellis της Νέας Υόρκης.  
1990:Ο Άγγλος Timothy Berners Lee, ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου (internet). 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1915:Roland Barthes, Γάλλος σημειολόγος και κριτικός λογοτεχνίας. 
1929:Grace Kelly, Αμερικανίδα ηθοποιός που διακρίθηκε κυρίως σε ταινίες του Alfred Hitchcock ενώ αργότερα έγινε και πριγκίπισσα του Μονακό. 
1945:Neil Young, Καναδός rocker ο οποίος βρίσκεται ακόμη εν δισκογραφική ενεργεία.
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1923:Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας με σημαντικό έργο στην Ελλάδα όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια σε όλη την χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: