04 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας. Από τις 21:00 απόψε, Τρίτη έως και τις 06:00 την Τετάρτη, θα υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τον ανισόπεδο κόμβο Στέρνας έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Τρίπολης Βόρεια και στις δύο κατευθύνσεις. Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και εισήλθε στα στενά του Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενη νότια και νοτιοδυτικά πέρασε μεταξύ Κέας και Κύθνου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του ΕΚΠΑ κρούει ξανά ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Φορτσάκης. Εκτός από το πρόβλημα με τους υπεράριθμους φοιτητές από τις μετεγγραφές, ο πρύτανης κάνει λόγο για τραγική έλλειψη διοικητικού προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας. «Θέλουμε πίσω τους διοικητικούς υπαλλήλους για να βοηθήσουμε το ΕΚΠΑ να μην κλείσει. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» είπε ο πρύτανης.

Νέα αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με αφορμή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τα όσα αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας «προσωπικές απόψεις» και τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Δένδιας δήλωσε την Τρίτη ότι αποτελεί πλέον ζήτημα του νέου υπουργού Ανάπτυξης.

Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση στο ζήτημα του χρέους, αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά τη συνάντησή του (13:00) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Κόσμος:Στον αγώνα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, μία φιγούρα εμφανιζόταν απροσδόκητα σπάνια στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών: Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, που εξαιτίας της κάμψης της δημοτικότητάς του δεν θεωρείτο η καλύτερη «διαφήμιση» των υποψήφιων. Στις τελευταίες ώρες της μάχης, ο πρόεδρος επέλεξε να δώσει το μήνυμα δραστήριας διακυβέρνησης με απανωτές συνεδριάσεις και κράτησε για τον φακό το... βαρύ πυροβολικό της προσωπικής του εικόνας: Τη σύζυγό του, Μισέλ.

Υπέρβαση της «κακοφωνίας» στην ΕΕ και μία φωνή των «28» στην εξωτερική σκηνή θέτει ως στόχο της η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στην πρώτη συνέντευξη που δίνει μετά την ανάληψη καθηκόντων σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Θέλω να δω Παλαιστινιακό Κράτος μέχρι το τέλος της θητείας μου» λέει, ενώ για την ουκρανική κρίση εκφράζει μεν τις επιφυλάξεις της απέναντι στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά τονίζει την αναγκαιότητα να δράσει η ΕΕ.

Η προεδρική εκλογή του 2014 υπήρξε μία από τις σκληρότερες στην ιστορία της Βραζιλίας με έκβαση που ακόμα και οι δημοσκόποι δυσκολεύονταν να προβλέψουν. Η νυν πρόεδρος, Ντίλμα Ρουσέφ, κατάφερε να επανεκλεγεί, αφού όμως πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Το σχετικά οριακό αποτέλεσμα δείχνει ότι η δεύτερη θητεία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Πόλωση, σκάνδαλα και χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι  μεγαλύτερες προκλήσεις. Θα τα καταφέρει;

Οι κάλπες που έστησαν οι φιλορώσοι δυναμιτίζουν τη δύσκολη πορεία με στόχο την αποκλιμάκωση: Το Κίεβο κυβέρνηση απειλεί με απόσυρση του νόμου για εκχώρηση αυτονομίας στις δύο επαρχίες, θέτοντας το μέτρο σε «επανεξέταση» κατά την συνάντηση του Ποροσένκο με το κυβερνητικό επιτελείο ασφάλειας. Παράλληλα, η στήριξη της Ρωσίας στις «εκλογές» προκαλεί δυσφορία στη Δύση και προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις - έστω κι αν στις Βρυξέλλες αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους.

Οι αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν σήμερα για το Κογκρέσο με το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ενδιάμεση εκλογική διαδικασία, με αδιαφιλονίκητο φαβορί τους ρεπουμπλικάνους υποψήφιους και φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οικονομία:Στα 5,9 δισ. δολάρια ανέρχονται πλέον οι προβλέψεις που έχει σχηματίσει η επενδυτική τράπεζα JP Morgan Chase για εξωδικαστικούς διακανονισμούς και δαπάνες νομικής εκπροσώπησης για την υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος. Αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 η Ιονική Ξενοδοχεία καί Επιχειρήσεις, θυγατρική της Alpha Bank και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου  2014  τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της Ιονική Ξενοδοχεία καί Επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν σε 5,0 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 22,3 εκατ. ευρώ, έναντι 19,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το δημόσιο χρέος και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης που  διοργανώνει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή  Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014.

Αθλητισμός:Ένα ημίχρονο χρειάστηκε η Λάτσιο στο «Ολίμπικο» απέναντι στην Κάλιαρι για να κάμψει την αντίσταση των Σαρδηνών με 4-2, στην τελευταία αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής στο ιταλικό πρωτάθλημα. Νωρίτερα η Ελλάς Βερόνα είχε φύγει με βαθμό από το στάδιο «Ντίνο Μανούτσι» της Τσεζένα, απέναντι στην ομώνυμη ομάδα της Εμίλια Ρομάνια. Την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στην φετινή Premier League πανηγύρισε η Σάντερλαντ.

Οι «Μαύρες Γάτες» πέρασαν από το Λονδίνο με 3-1 απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας και πήραν βαθιά βαθμολογική ανάσα. Για τους νικητές ο Φλέτσερ σημείωσε δύο γκολ ενώ ο Γκόμεζ ένα, ενώ προσωρινά οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με γκολ του Μπράουν. Εντυπωσιακό «διπλό» της Εϊμπάρ, που πέρασε με 3-2 από την έδρα της Βαγεκάνο, σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αγωνιστική της Primera Division. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ήταν ο Μίκελ Αρουαμπαρένα που πέτυχε δύο γκολ, ανάμεσα στα οποία και το νικητήριο στο 86΄.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1901:Γεννιέται ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αρχαιολόγος, με σημαντικότατο ανασκαπτικό έργο στη Θήρα της Σαντορίνης
1932:Σχηματίζεται στην Ελλάδα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Παναγή Τσαλδάρη
1980:Ορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα
1883:Γεννιέται ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός από τα Άγραφα, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας
1940:Aνακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη
2008:O Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Επικρατεί με 52,9% του ρεμπουλμπικάνου αντιπάλου του ΜακΚέιν
1972:Γεννιέται ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής, Λουίς Φίγκο
1899:Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ "Η ερμηνεία των ονείρων"
1961:O Μπομπ Ντίλαν δίνει τη πρώτη συναυλία του στη Νέα Υόρκη. Την παρακολουθούν 50 άτομα, τα οποία πληρώνουν 2 δολάρια έκαστος
1969:Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μάθιου Μακόναχι
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: