08 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κτιρίων, τόσο στην πόλη του Αιγίου, όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές από τον σεισμό των 4,8 βαθμών που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 5χλμ βορειοανατολικά του Αιγίου. Πάντως, δεν προκύπτουν σημαντικές ζημιές, ενώ η πόλη βρίσκει πάλι τον ρυθμό της. Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να μετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Από τη Λευκωσία, όπου βρέθηκε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο και υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία θα αποτελέσει στρατηγικό κρίκο για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Τα Σάββατο, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Αυξάνονται καθημερινά οι Έλληνες που ζητούν να υιοθετήσουν παιδί από άλλη χώρα. Η Αιθιοπία είναι η πρώτη χώρα όπου απευθύνονται. Τουλάχιστον 36 οικογένειες έχουν δημιουργηθεί μέσω Ελλάδας και Αιθιοπίας. Την ίδια ώρα, στα δημόσια ελληνικά ιδρύματα πολλά παιδιά μένουν «στα αζήτητα» αφού «δεν τα προτιμούν» λόγω προβλημάτων υγείας.

Διεκόπη τα ξημερώματα του Σαββάτου η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο σταθμό Λιλαία στην περιοχή της Αμφίκλειας, λόγω εκτροχιασμού κενών βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας με αριθμό 80505, χωρίς ευτυχώς κανείς από το προσωπικό να πάθει το παραμικρό.

Κόσμος: Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα (8 Νοεμβρίου 2013) που ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στα νησιά των Φιλιππίνων. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι επιζήσαντες συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες γύρω από τους μαζικούς τάφους όπου συγγενείς και φίλοι τους τάφηκαν βιαστικά. Ένα εορταστικό σαββατοκύριακο αρχίζει στο Βερολίνο για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή με τη μεγάλη «λαϊκή γιορτή» που έχει στόχο να σηματοδοτήσει αυτό το ιστορικό γεγονός.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν από τους στενότερους συμβούλους του στη θέση του αναπληρωτή του υπουργού Εξωτερικών, τερματίζοντας τη μάχη παρασκηνίου μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επικράτησε στη μάχη με την Γουέντι Σέρμαν. Επιπλέον δύναμη 1.500 στρατιωτικών συμβούλων στέλνει στο Ιράκ ο Μπαράκ Ομπάμα με εντολή να εκπαιδεύσουν τους κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η δύναμη αυτή δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε χερσαίες επιχειρήσεις. Οι αντάρτες που είχαν καταλάβει τα λιμάνια από τα οποία γίνονται οι εξαγωγές του λιβυκού πετρελαίου, ξεκαθάρισαν ότι θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της ανατολικής Λιβύης, εάν η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει ως νόμιμο το προηγούμενο Κοινοβούλιο της χώρας.

Οικονομία:Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο. Σεισμό στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου.

Η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετέχουν και Τα Νέα, φέρνει στο φως σε όλες τις διαστάσεις τη μαύρη τρύπα των φορολογικών εσόδων που χάσκει επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη στην καρδιά της Ευρώπης. Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε να αναθεωρηθούν και πιθανόν να τεθούν σε νέες βάσεις οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθεί υπόψη το επίπεδο του χρέους των κρατών-μελών της.

Αθλητισμός:Μέσα στους επόμενους μήνες θα δείξει τις πραγματικές του ικανότητες ο Τζίμι Ντουρμάζ, σύμφωνα με όσα ο ίδιο δήλωσε εν όψει του Κυριακάτικού αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανθρακικό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50% και θέλει ακόμα λίγο καιρό ακόμα για να δείξει πραγματικά τι μπορεί να κάνει, πράγμα που όπως λέει «μου είχε συμβεί και στην προηγούμενη ομάδα μου»

Το μεσημέρι του Σαββάτου (14:45 ώρα Ελλάδας) στην παραδοσιακή lunch time για τους Αγγλους διεξάγεται το σημαντικότερο ματς της 11ης αγωνιστικής της Premier League. Η Λίβερπουλ φιλοξενεί την Τσέλσι στο «Ανφιλντ», εκεί όπου τον περασμένο Απρίλιο... γλύστησε ο Στίβεν Τζέραρντ και οι «μπλε» επικρατώντας 2-0 «χάρισαν τον τίτλο στη Μάντσεστερ Σίτι», όπως είχε πει τότε ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Το ντέρμπι της Τούμπας που θα διεξαχθεί την Κυριακή (19:30) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζει απ το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Εργοτέλης - Βέροια (15:00), Κέρκυρα - Παναιτωλικός (17:15), Ξάνθη - ΟΦΗ (19:30).

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1895:Γεννιέται στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας ο αγιογράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.
1912:Γεννιέται ο Στυλιανός Παττακός, ένας εκ των πρωτεργατών της χούντας.
1994:Επιβάλλεται στον Γιώργο Κοσκωτά κάθειρξη 25 ετών, για το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης.
1935:Γεννιέται στη Νιγρίτα ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.
1963:Στην Ελλάδα, ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: