05 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Αφού παραβίασε επτά φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την Τρίτη, η τουρκική κορβέτα Βuyukada, αποχώρησε από το Αιγαίο τα ξημερώματα της Τετάρτης, και ελλιμενίστηκε στο Ακσάζ. Συνεχίζεται το μπαράζ συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Πέμπτη, σειρά έχει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Έρευνα έχει ξεκινήσει η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) μετά την καταγγελία νεαρής άνεργης ότι ελεγκτής τη χαστούκισε στο μετρό της Ομόνοιας επειδή δεν είχε εισιτήριο. «Δεν έχουμε δει το βιντεοσκοπημένο υλικό, αλλά εντοπίσαμε την ώρα που επιδόθηκε το πρόστιμο. Ερευνούμε την καταγγελία της κοπέλας για τον ελεγκτή. Θα ελέγξουμε το υλικό από διάφορες κάμερες» είπε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Ν.Παπαθανάσης.

Αποστάσεις από την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις επιχείρησε να λάβει το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν καλέσαμε εμείς την Εισαγγελία να παρέμβει» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας απλώς υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες. Με το σύνθημα «Όχι άλλοι άστεγοι στον Πειραιά», η «Κίνηση ενάντια στους πλειστηριασμούς» διοργανώνει το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ειρηνοδικείο Πειραιά. Σκοπός της κινητοποίησης είναι να μην προχωρήσουν δυο πλειστηριασμοί κατοικιών από τράπεζα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 3.30 το μεσημέρι.

Κόσμος:Στρατιωτικές ενισχύσεις για την προστασία όσων πόλεων στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν πέσει στον έλεγχο των φιλορώσων ενόπλων στέλνει το Κίεβο, με φόντο την επιδείνωση της σύγκρουσης μετά τις κάλπες που έστησαν οι φιλορώσοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των φιλορώσων στις δύο επαρχίες καταγγέλλουν «παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ» μετά την πρόθεση του Κίεβου να πάρει πίσω το νόμο για ενισχυμένη αυτονομία στις δύο επαρχίες.Νέες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστίνιων στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, οι οποίες έφτασαν μέχρι και το Όρος του Ναού. Τον πετροπόλεμο και τις κροτίδες ακολούθησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στα στενά κάτω από το Αλ Άκσα, με Παλαιστίνιους να βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο τέμενος.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, και θα κάνει δύσκολα για τον Ομπάμα τα δύο τελευταία χρόνια του στο Λευκό Οίκο: Oι κάλπες έδωσαν στους Ρεπουμπλικανούς τουλάχιστον 52 από τις 100 έδρες του Σώματος. Με ενισχυμένο επίσης τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο έλεγχος του Κογκρέσου περνά πλέον στους Ρεπουμπλικανούς. Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Νοεμβρίου, με αφορμή κυρίως την κλιμάκωση της βίας από την πλευρά της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών. Σε έκθεση που θα παρουσιάσει ο ΟΗΕ στη συνεδρίαση, διαπίστωσε ότι περίπου 15.000 μαχητές από περίπου 80 χώρες παίρνουν μέρος στις συρράξεις σε Ιράκ και Συρία.

Στρατιωτικούς εκπαιδευτές ετοιμάζεται να στείλει η Βρετανία στο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Οικονομία:Η ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αποδεικνύεται βραδύτερη των εκτιμήσεων με τους αναλυτές να θεωρούν πως η οικονομική στασιμότητα και οι ορατοί αποπληθωριστικοί κίνδυνοι εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα για πλήρη ποσοτική χαλάρωση. Περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2031 θα δημιουργηθούν από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ. 

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, με τους επενδυτές να κρατούν αποστάσεις από την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,2517 δολάρια.

Αθλητισμός:Η ήττα του Ολυμπιακού από την Γιουβέντους, δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ, καθώς η Ελλάδα, παρέμεινε στην 13η θέση, με την Τουρκία (λόγω της ήττας της Γαλατάσαραϊ) να βρίσκεται 12η και σε «απόσταση βολής» και την Ελβετία να ξεφεύγει στην 11η θέση, μετά την εντυπωσιακή νίκη της Βασιλείας.

Πολλά είναι τα σενάρια πρόκρισης ή αποκλεισμού του Ολυμπιακού από τη φάση των «16» του Champions League. Στις δύο αγωνιστικές που απομένουν στον 1ο όμιλο της διοργάνωσης ουσιαστικά μπορούν να συμβούν τα... πάντα. Οι επόμενοι τέσσερις αγώνες (Ατλέτικο-Ολυμπιακός, Μάλμε-Γιουβέντους, Ολυμπιακός-Μάλμε και Γιουβέντους-Ατλέτικο Μαδρίτης) θα αποφασίσουν το μέλλον των «ερυθρολεύκων».

O ιταλικός Τύπος αναγνώρισε την προσπάθεια του Ολυμπιακού στο Τορίνο, ωστόσο αποθέωσε τη Γιουβέντους που πήρε τη νίκη, η οποία ουσιαστικά κρατά «ζωντανή» την ομάδα του Αλέγκρι στην υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Πλέον χαρακτηριστικός τίτλος αυτό της  Tuttosport η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Άγιος Πογκμπά».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1929:Aγγλική εταιρία ανακαλύπτει φλέβες χρυσού κοντά στη Θεσσαλονίκη.
1936:Γεννιέται ο Μιχάλης Δερτούζος, γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.
1940:Tο ελληνικό πυροβολικό βομβαρδίζει την Κορυτσά.
1978:Γεννιέται ο τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης.
1968:O Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ρίτσαρντ Νίξον κερδίζει τις αμερικανικές εκλογές.
1959:Γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής, Μπράιαν Άνταμς
1941:Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Αρτ Γκαρφάνκελ, ένας εκ των δύο του μουσικού ντουέτου Simon and Garfunkel.
1935:Oι αδερφοί Πάρκερ βγάζουν στην αγορά το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι "Μονόπολι".
1492:O Χριστόφορος Κολόμβος μαθαίνει για το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: