01 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Σε δυστύχημα οφείλεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος της νεαρής υπαλλήλου, ηλικίας 21 ετών, που εργαζόταν σε κατάστημα παιχνιδιών στην οδό Ομήρου 9 στον Φάρο Ψυχικού, η οποία βρέθηκε εγκλωβισμένη στον ανελκυστήρα του κτιρίου χθες, Παρασκευή, στις 20:30. Πανελλαδικό συλλαλητήριο κόντρα στην ανεργία και στις κυβερνητικές πολιτικές διοργανώνει αυτή την ώρα το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Οργανώσεις και φορείς από όλη την Ελλάδα θα δώσουν ραντεβού με κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». 

Ομάδα φοιτητών είναι συγκεντρωμένη το πρωί του Σαββάτου στα Προπύλαια, ενώ στην αίθουσα της Πρυτανείας είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Συγκλήτου. Νωρίτερα επικράτησε ένταση, καθώς περίου 40 άτομα ζήτησαν να εισέλθουν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του κ. Φορτσάκη. Με προσυνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας ξεκινάει σήμερα, Σάββατο, η διήμερη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Αρκούδα έκανε την εμφάνισή της στην πόλη του Άργους Ορεστικού. Το ζώο εθεάθη στα περίχωρα, στο ύψος του Κέντρου Υγείας, στην είσοδο της πόλης, καθώς και στην κατοικημένη περιοχή της «Πατσούρας». Η αρκούδα, η οποία εξαφανίστηκε στο δάσος με το πρώτο φως της ημέρας, προκάλεσε ζημιές σε φράχτη για να μπει σε κήπο σπιτιού. 

Κόσμος:Κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο το Σάββατο απευθύνουν κουρδικές οργανώσεις ως ένδειξη συμπαράστασης στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS).Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Στην Τουρκία την ίδια στιγμή ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης».Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία με τη νιγηριανή κυβέρνηση. 

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής διαπραγμάτευσης. Στο ίδιο βίντεο, ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ είπε ότι οι μαθήτριες που είχαν απαχθεί τον Απρίλιο έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχουν παντρευτεί.Χωρισμένες στα δύο μοιάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο, σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας μετά την αναγκαστική παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος βρισκόταν επί 27 χρόνια στην εξουσία.Ο συνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά ανακοίνωσε ότι ανέλαβε καθήκοντα «αρχηγού του κράτους». 

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει νωρίτερα και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ. Μπορεί να μην ήταν ντυμένοι με κοστούμια ανατριχιαστικά όπως επιβάλει η περίσταση του Χάλογουιν, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη κυρία Μισέλ βγήκαν από το Λευκό Οίκο για να μοιράσουν λιχουδιές στα παιδιά που μεταμφιέστηκαν για την αμερικανική γιορτή του Χάλογουιν.«Αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Επιτροπή της τελευταίας ευκαιρίας»: 

Οι δραματικοί τόνοι με τους οποίους ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέσπασε την ευρεία στήριξη της Ευρωβουλής δεν μοιάζουν υπερβολικοί όταν κοιτάξει κανείς το πού βρίσκεται η ΕΕ και τους στόχους που έχει θέσει ο Λουξεμβούργιος. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ο Γιούνκερ και η πιο πολιτική Κομισιόν στην ιστορία της ΕΕ θέτουν σε προτεραιότητα το φιλόδοξο σχέδιο για επενδυτικό πακέτο 300 δισ. ευρώ με στόχο και την ανεργία, την δημοσιονομικής πειθαρχία αλλά μιλώντας ανοικτά για «ευελιξία» και τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους. 

Οικονομία:Το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ τίθεται σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο, 1η Νοεμβρίου και θα ισχύσει έως και την 30η Απριλίου 2015. Έτσι οι πελάτες που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου θα έχουν μειωμένη χρέωση και για ένα δίωρο το μεσημέρι. Πάγο στις κατασχέσεις για τους «μικρούς» μέχρι τα Χριστούγεννα βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με άτυπη εντολή της Κατερίνας Σαββαΐδου, ώσπου να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις και να αρχίσει να τρέχει η ρύθμιση, οι εφορίες θα σταματήσουν να βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια και γενικότερα απαιτήσεις σε χέρια τρίτων για φορολογουμένους με συσσωρευμένα χρέη έως 300.000 ευρώ. Από σήμερα, Σάββατο, έως και τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου θα ισχύσουν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή 2 Νοεμβρίου. 

Αθλητισμός:Με τις αναμετρήσεις της 9ης αγωνιστικής συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο Ολυμπιακός έχει θεωρητικά δύσκολη αποστολή στην Τρίπολη, καθώς δοκιμάζεται με αντίπαλο τον τοπικό Αστέρα, που χαρακτηρίζεται για την σταθερότητα του. Παράλληλα, η Βέροια υποδέχεται τον Πανιώνιο και αναζητά την επιστροφή στις νίκες. Το πρόγραμμα του Σαββάτου, ξεκινά με την επίσης αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον Πλατανιά και τον ΠΑΣ Γιάννινα. 

Την Κυριακή,  Εργοτέλης - ΠΑΟΚ (15:00) και Παναθηναϊκός - Ατρόμητος (19:30). Το μεγάλο κυριακάτικο ντέρμπι του Μάντσεστερ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Premier League. Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ετιχαντ» με την αδρεναλίνη στο κόκκινο, όπως συνέβαινε ανέκαθεν στην αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους της πόλης. 

Στο σπουδαιότερο παιχνίδι του Campionato, η Ρόμα αναμετράται (16:00) στο «Σαν Πάολο» με τη Νάπολι στο «Derby del Sole», με το οποίο «ανοίγει η αυλαία» της 10ης ημέρας, και θέλουν το «τρίποντο» για να παραμείνουν στο... ρετιρέ. Το ντέρμπι της Μπάγερν Μονάχου με την Ντόρτμουντ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται η Bundesliga.  

Σε μία πρωτοφανή έκρηξη οργής (και με κάθε δίκιο), ο Χοακίν Καπαρός έσκισε ενώπιον όλων ένα αντίτυπο της εφημερίδας «Marca» (!), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή, εν όψει του αγώνα του Σαββάτου ανάμεσα στη Γρανάδα και τη Ρεάλ. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Μαδρίτης κυκλοφόρησε σήμερα με πρώτο θέμα δηλώσεις του έμπειρου προπονητή της Γρανάδα, όπου εμφανίζεται να λέει ότι «το μόνο που ζητώ είναι να μην μας ισοπεδώσουν»!
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1843:Ο Όθων συγκαλεί Εθνοσυνέλευση και καταρτίζεται Σύνταγμα, ως απόρροια του κινήματος της 3ης του Σεπτέμβρη

1920:Τα αντιβενιζελικά κόμματα κερδίζουν θριαμβευτικά τις ελληνικές εκλογές. Ο Βενιζέλος δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής και αναχωρεί για το εξωτερικό

1937: Ίδρυση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ)

1952:Βγαίνει για πρώτη φορά στα περίπτερα η εφημερίδα "Απογευματινή"

1824:Ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκει τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ.

Ακολουθεί ναυμαχία, στην οποία ο Μιαούλης κυριεύει 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές




Δεν υπάρχουν σχόλια: