19 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Τη δραματοποίηση του σκηνικού από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ευ.Βενιζέλου και του Γκ.Χαρδούβελη την Τρίτη, έχει προκαλέσει το τελεσίγραφο της τρόικας. Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί αφ' ενός βήματα προσέγγισης με τους δανειστές, αναζητώντας μια συμφωνία - πακέτο για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή, αφ' ετέρου εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο μετά την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για ιθαγένεια θα έχουν στο εξής όσοι μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή έχουν αποφοιτήσει από ανώτατα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), αφού προηγουμένως έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο. Με εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, αποφασίστηκε η σύγκληση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας μετά το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στη θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) το οποίο θα εισπράττεται από τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς από τα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών. Συνολική ποινή κάθειρξης 45,5 ετών, στον καθένα, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε πέντε άτομα που κατηγορούνταν ως μέλη κυκλώματος που διακινούσε αλλοδαπούς από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, «στοιβάζοντάς» τους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη τουριστικού λεωφορείου.

Κόσμος: Ασυνήθιστα ισχυρή για την εποχή χιονόπτωση έχει θάψει στα λευκά την κοινότητα του Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την ώρα που το πρώτο κύμα του χειμώνα ρίχνει κατακόρυφα τον υδράργυρο σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Το χιόνι έχει φτάσει μέχρι και το ενάμισι μέτρο στις χειρότερες περιπτώσεις ενώ η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Στα τραύματά του υπέκυψε ένας από τους αστυνομικούς που είχαν ανταλλάξει πυρά με τους δράστες της βάρβαρης επίθεσης σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, ανεβάζοντας στους πέντε τον αριθμό των νεκρών.

Γαλβανίζει την στάση του το Ισραήλ, που όχι μόνο προχωρά άμεσα στην κατεδάφιση των σπιτιών των δύο - νεκρών - δραστών αλλά, πέραν της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, σχεδιάζει «ενισχυμένη εφαρμογή» του νόμου περί υποκίνησης τρομοκρατικών πράξεων. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών, την επομένη της απομάκρυνσης ορισμένων οδοφραγμάτων με δικαστική εντολή.  Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε με ψήφισμά της την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εξαγριωμένο πλήθος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και στη συνέχεια περιέλουσε με βενζίνη και πυρπόλησε επίδοξο καμικάζι σε σταθμό λεωφορείων στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου πριν από τρεις εβδομάδες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι σε βομβιστική επίθεση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ.

Οικονομία: Οι επιστροφές φόρου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν «παγώσει», με άνωθεν εντολή, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι ενδέχεται να υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση.  Σε στενή συνεργασία βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το θέμα των παράνομων ανοικτών πωλήσεων (short selling) που έγιναν από κερδοσκόπους στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Απρίλιος – Μαΐος 2014).

Αθλητισμός:Οι επαφές για την ανανέωση του συμβολαίου του Μάρκους Μπεργκ έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Ωστόσο όπως φαίνεται μπαίνουν στην τελική ευθεία καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι του Σουηδού θα έχουν συνάντηση με την «πράσινη» διοίκηση για νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Σε ένα ντέρμπι που θα ξεχαστεί εύκολα, με τους Ρονάλντο και Μέσι να μην συνεισφέρουν ιδιαίτερα, η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, κέρδισε την Αργεντινή χάρη σε γκολ το Γκερέιρο στο 90' σε αγώνα που διεξήχθη στο «Ολντ Τράφορντ» του Μάντσεστερ.

Μια ακόμα «φιλική» νίκη πέτυχε η Ρουμανία, η οποία χάρη σε δύο γκολ του Κεσέρου κέρδισε τη Δανία και συνέχισε το νικηφόρο σερί της σε επίσημους και φιλικούς αγώνες. Από την άλλη η Φινλανδία γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Σλοβακία. Όσκαρ... ατυχίας κερδίζει ο Ντάνιελ Στάριτζ, ο οποίος λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά από σχεδόν τρεις μήνες, τραυματίστηκε για... τρίτη φορά, με τις ενδείξεις να είναι αρκετά ανησυχητικές.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1942:Η μάχη του Stalingrad, όπου οι σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκωφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της επιχείρησης Ουρανός.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1917:Indira Gandhi, Ινδή πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας της μεταξύ 1966-1975 και 1980-1984.
1944:Αγνή Μπάλτσα, καταξιωμένη παγκοσμίως υψίφωνος από την Λευκάδα.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1828:Franz Schubert, Αυστριακός συνθέτης.
1988:Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: