18 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Μακροσκελές κείμενο συμπαράστασης στον Νίκο Μαζιώτη, που φέρει την υπογραφή της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Πόλα Ρούπα, που καταζητείται από τις αρχές, παραδέχεται ότι η σύλληψη του Μαζιώτη αποτελεί πλήγμα «για τον ανατρεπτικό αγώνα συνολικότερα», αλλά είναι πλήγμα, ωστόσο υπεραμύνεται του ένοπλου αγώνα «ενάντια στο καθεστώς και τη λειτουργία του». Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες νοτιοανατολικά της Ρόδου για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου, ο οποίος επέβαινε σε σκάφος με 64 μετανάστες. Το σκάφος εντόπισε φορτηγό πλοίο, το οποίο ενημέρωσε το Λιμενικό. Στις έρευνες συμμετέχουν κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Σκέψεις για αλλαγές και «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της αλλαγής φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω της μετακίνησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν, δημιουργεί το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και το σφυροκόπημα των αγορών. Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Βουρκωτή της Άνδρου, κοντά στα χωριά Αποίκια και Κατακαλαίοι. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει χαμηλή βλάστηση. Σε τραγωδία με έναν 25χρονο νεκρό, εξελίχθηκε η βόλτα δυο φίλων για κυνήγι πουλιών σε δασική περιοχή στον Μεγαπλάτανο της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα.

Κόσμος:Στους 32 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε την Τετάρτη τα Ιμαλάια, στην πλευρά του Νεπάλ. Πρόκειται για ορειβάτες και οδηγούς, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα. Πιέσεις ασκεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ενταθεί η επιχείρηση της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να ηττηθεί - όπως τονίζει - «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος». Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει πιλότους, ώστε να πετάξει τα τρία μαχητικά που κατέλαβε από την Πολεμική Αεροπορία του Άσαντ.

Στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ βγήκαν και πάλι οι διαδηλωτές, κλείνοντας δρόμους που η αστυνομία είχε καταφέρει να ανοίξει λίγες ώρες νωρίτερα. Μάλιστα σε συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών, έγιναν 26 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν και 15 αστυνομικοί. Ο κυβερνήτης εξακολουθεί να δηλώνει πρόθυμος για διάλογο, χωρίς όμως να υποχωρεί από τις θέσεις του.Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βερμούδων πλήττει από το βράδυ της Παρασκευής ο τυφώνας Γκοζάλο, με ανέμους που φτάνουν τα 230χλμ/ώρα. Ο κυβερνήτης των Βερμούδων Τζορτζ Φέργκιουσον συνέστησε στους περίπου 65.000 κάτοικους της επικράτειας να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.

Μπορεί το Τείχος του Βερολίνου να είχε ανεγερθεί από τις αρχές τις Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας για να εμποδίζονται οι αποδράσεις στην Δύση, όμως αυτό δεν εμπόδισε κάποιους πιο εφευρετικούς αλλά και θαρραλέους Ανατολικογερμανούς να αποπειραθούν να διαφύγουν από το καταπιεστικό καθεστώς διαμέσου όχι της χερσαίας, αλλά της υδάτινης οδού: από την Βαλτική θάλασσα.

Οικονομία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα (από «Baa1 σε Baa2») της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ρωσίας, λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας. Πλήρως ανανεωμένο λειτουργεί το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος στο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της επιχείρησης. Με την ανακαίνισή του μεταμορφώθηκε ριζικά και μετατράπηκε σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο, ενώ επεκτάθηκε κατά 1.100 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική επιφάνειά του καλύπτει 5.500 τ.μ.

«Το καθήκον μας είναι να επικοινωνήσουμε στις αγορές ότι έχει έρθει το φυσικό τέλος του μνημονίου και ότι προετοιμάζουμε τη μετάβαση στη μετά-μνημονιακή εποχή όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν.Μηταράκης στο Bloomberg. «Συνομιλούμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ώστε να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα ρίσκο αναχρηματοδότησης στο επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Αθλητισμός: Μετά από περίπου 20ήμερη διακοπή, αρχικά λόγω των θλιβερών γεγονότων και τον θάνατο φιλάθλου και στη συνέχεια λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ ξαναρχίζει το Σαββατοκύριακο με τις αναμετρήσεις της 7ης αγωνιστικής. Το πρόγραμμα ξεκινάει από το Πανθεσσαλικό, όπου η Νίκη Βόλου υποδέχεται τον Πανθρακικό (16:00) σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τους Βολιώτες να μην έχουν γνωρίσει ακόμα τη χαρά της νίκης. Το σκηνικό μεταφέρεται στην Τρίπολη, με τον Αστέρα να υποδέχεται τον Παναιτωλικό (18:15) με τους γηπεδούχους να «τρέχουν» και μία εντυπωσιακή πορεία στην Ευρώπη.

Τέλος, το πρόγραμμα του Σαββάτου, ολοκληρώνεται στο Παγκρήτιο, όπου ο Εργοτέλης θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (20:30) με τους Πειραιώτες να έχουν ήδη κάνει γκέλες που δεν τους επιτρέπουν άλλες απώλειες βαθμών. Με στόχο να διευρύνει το προβάδισμα από τη Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι αντιμετωπίζει την Κρίσταλ Πάλας στο «Σέλχαρστ Παρκ», για την 8η αγωνιστική της Premier League. Η «αυλαία» της αγωνιστικής ανοίγει στο «Ετιχαντ» του Μάντσεστερ, όπου η Σίτι φιλοξενεί την Τότεναμ, προσεχή αντίπαλο του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League.

Με τις Γιουβέντους και Ρόμα να αγωνίζονται αύριο, καθώς την επόμενη εβδομάδα έχουν υποχρεώσεις στο Champions League, συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής (21:45) στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», ανάμεσα στην Ίντερ και τη Νάπολι. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Παναγιώτης Καρράς, άσκησε πειθαρχική δίωξη εις βάρος του πρόεδρου της ΕΠΣ Κιλκίς, Βασίλη Χατζηαπόστολου, για δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος με αφορμή το αποτέλεσμα του αγώνα της Εθνικής με τη Βόρεια Ιρλανδία.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1925:Πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Herman Melville, “Moby Dick”, με τίτλο «Η φάλαινα».
1979:Ο Οδυσσέας τιμάται με το βραβείο Λογοτεχνίας Nobel της σουηδικής ακαδημίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1918:Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολιτικός από τα Χανιά που διετέλεσε πρωθυπουργός (1990-1993) αλλά και επίτιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1920:Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός. Εμβληματική φυσιογνωμία της χώρας μας.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1931:Thomas Edison, επιχειρηματίας και εφευρέτης με 1093 πατέντες στο ενεργητικό του. Σημαντικότερες εξ αυτών ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το γραμμόφωνο και ο τηλέγραφος.
2003:Manuel Vazquez Montalban, ισπανικής καταγωγής συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ήρωας του ο Pepe Carvalho.




Δεν υπάρχουν σχόλια: