22 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα Την ανάγκη η ΕΕ και ο ΟΗΕ να αποκρούσουν με θεσμικό τρόπο αυτά που πράττει με απαράδεκτο τρόπο η Τουρκία σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης σε παρέμβασή του στη Βουλή. Καραμπόλα νταλίκας με 11 ΙΧ αυτοκίνητα σημειώθηκε το πρωί στην κάθοδο Κηφισού, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από το τροχαίο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο. Τα σακιά έπεσαν από τη νταλίκα στο δρόμο και πάνω στα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην περιοχή.

Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση, χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, υπογραμμίζει σε άρθρο του στα Νέα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος. Παράλληλα, απαντά με σκληρή γλώσσα στους επικριτές της κυβέρνησης και αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Γ.Αγγελοπούλου, κάνοντας λόγο για «πάμπλουτους χομπίστες» και «λαθρεμπόρους επιρροής» που νομίζουν ότι το 2014 είναι όπως ήταν το 2004.

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Κogas, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης την Τετάρτη. Το «παρών» στα αμφιθέατρα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ δίνει ο τυφλός φοιτητής, πλέον, Αργύρης Κουμτζής, μετά και την επίσημη εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο. Μετά από παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο 18χρονος πληροφορήθηκε ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο.                                     

Κόσμος:Θεωρείται από τις πιο εμβληματικές μορφές της αμερικανικής και παγκόσμιας δημοσιογραφίας. Στα 26 χρόνια που κράτησε τα ηνία της Washington Post, ο Μπεν Μπράντλι, που «έφυγε» στα 93 του χρόνια, σχεδόν διπλασίασε την κυκλοφορία της και της χάρισε 17 βραβεία Πούλιτζερ. Ο ενορχηστρωτής της αποκάλυψης του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, εργάστηκε σκληρά, πήρε δύσκολες αποφάσεις και άφησε το στίγμα του ως ένας άνθρωπος που λάτρευε τη δημοσιογραφία και τη ζωή. Ενθαρρυντικό μήνυμα, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί για την εξάπλωση του Έμπολα, αποτελεί η είδηση για την πλήρη ανάρρωση της ισπανίδας νοσοκόμας, καθώς και του αμερικανού εικονολήπτη, την ώρα που η Νιγηρία και η Σενεγάλη έχουν κηρυχθεί «ελεύθερες» από τον ιό. 

Την έκταση της εξάπλωσης του Έμπολα εξετάζει σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του ΠΟΥ, ενώ τον «τσάρο» των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ιού θα συναντήσει εντός της ημέρας ο Μπαράκ Ομπάμα.Σε «εγκληματική αμέλεια» αποδίδει η ρωσική ερευνητική επιτροπή το αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι κάποιος λάθος χειρισμός των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι κακές καιρικές συνθήκες και σφάλμα στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους.

Μαζικό παρών στην πανιταλική κινητοποίηση που διοργανώνεται το Σάββατο στη Ρώμη ζητά η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil, τονίζοντας ότι αυτή είναι η ώρα των επιλογών. Με σύνθημα «Δουλειά, Αξιοπρέπεια, Ισότητα», οι Ιταλοί θα υψώσουν τη φωνή τους κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού. Εν όψει της κινητοποίησης, το Cgil παρουσιάζει σατιρικό βίντεο υπό τη μορφή των δελτίων ειδήσεων του καθεστώτος Μουσολίνι με πρωταγωνιστή τον Ρέντσι και το αποκαλούμενο Jobs Act που προκαλεί τριγμούς και εντός των Δημοκρατικών.  

Σήμερα, Τετάρτη αναμένεται το τελικό πράσινο φως  του ευρωκοινοβουλίου για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με σύνολο 479 ψήφων. Κάποιοι, ωστόσο, διατυπώνουν ενστάσεις και ζητούν έμπρακτες δεσμεύσεις από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οικονομία:Τη διαβεβαίωση ότι εάν λάβει σήμερα, Τετάρτη, τη ψήφο της Ευρωβουλής θα παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα έδωσε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν επισήμανε πως το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20% από το 2007 και ότι επείγει να γεφυρωθεί το χάσμα. Στο 60% θα υποχωρήσει η συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας στη τουρκική θυγατρικής της Finansbank έως το τέλος του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, η Διοίκηση της τράπεζας. Ήδη σήμερα Τρίτη η Finansbank υπέβαλε στην τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερωτικό δελτίο αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 250,4 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός:Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (21:45, ΝΕΡΙΤ) τη Γιουβέντους στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League με στόχο τη νίκη που θα τον φέρει πιο κοντά στην πρόκριση στους «16» του θεσμού. Ωστόσο, οι Ερυθρόλευκοι αναζητούν και την... εκδίκηση για τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του θεσμού το μακρινό 1999 όταν ο... αέρας και ο Αντόνιο Κόντε στέρησαν την πρόκριση στους Πειραιώτες, αλλά και για τη «μαύρη νύχτα» του 2003 όταν η «Γηραιά Κυρία» συνέτριψε με 7-0 τους πρωταθλητές στο Τορίνο.

Μια ημέρα απομένει για τον σημαντικό αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα στην Τούμπα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Europa League, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να υπολογίζει στην βασική ενδεκάδα τον Κλάους Αθανασιάδη και να περιμένει να μάθει την Τετάρτη αν θα μπορεί να υπολογίζει στον Μακ. Ο Σλοβάκος ακολούθησε θεραπεία την Τρίτη και στην προπόνηση της Τετάρτης θα αποφασιστεί αν θα αγωνιστεί με τους Ιταλούς. 

Τον Αρτούτο Βιδάλ και τον Πολ Πογκμπά θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως ο Ολυμπιακός απέναντι στη Γιουβέντους απόψε το βράδυ (21:45, ΝΕΡΙΤ), δήλωσε ο προπονητής του ΟΦΗ, Τζενάρο Γκατούζο. Ο Ιταλός κόουτς ανέλυσε το παιχνίδι της «Γηραιάς Κυρίας» αποκαλύπτοντας ότι ο προπονητής της, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, τον πήρε τηλέφωνο για να τον ρωτήσει για τον Ολυμπιακό!
 

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1991:Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντόνης, εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1824:Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Παπαφλέσσας εισβάλλει στην Αρκαδία για να καταδιώξει τους οπαδούς του Κολοκοτρώνη
1923:Στρατιωτικό κίνημα που υποστηρίζει τη μοναρχία, υπό τους στρατηγούς Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη, καταστέλλεται από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο
 1993:Ο Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου
 1937:Γεννιέται ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μάνος Λοΐζος
 1962:Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι καταγγέλλει σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι υπάρχουν βάσεις ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και επιβάλλει τον ναυτικό αποκλεισμό του νησιού
 1797:Πραγματοποιείται η πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο από αερόστατο και από ύψος 3.200 ποδών από τον Γάλλο Αντρέ - Ζακ Γκαρνερέν
 2009:Η Microsoft βγάζει στην κυκλοφορία τα Windows 7
 1811:Γεννιέται ο Φραντς Λίστ, Ούγγρος μουσουργός και πιανίστας
 1919:Γεννιέται η Ντόρις Λέσινγκ, συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007.





Δεν υπάρχουν σχόλια: