14 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Αναταράξεις προκάλεσε η εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ.Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε η έρευνα να στραφεί και σε εκείνους που διακινούν αυτού του είδους τις καταγγελίες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες Δευτέρα η Τρίπολη, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που σε πολλές περιοχές της πόλης υπάρχουν συσσωρευμένα για περίπου σαράντα ημέρες.

Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, θα συζητήσουν την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα «κόκκινα δάνεια». Θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο, μια ραδιοφωνική ομιλία του θρυλικού γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Ζαχαριάδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ήρθε στο φως.

Έφτασε στην Αθήνα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, δικηγόρος, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ και οι βρετανοί νομικοί Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, οι οποίοι θα έχουν επαφές με την κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεσημέρι της Τρίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κόσμος: Πέθανε ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον ιό Έμπολα και είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στη Λειψία της Γερμανίας από τη Λιβερία. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαση για την επιδημία. Ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων ξεκινά το αεροδρόμιο του Χιθρόου στο Λονδίνο. Τουρκικά MME αναφέρουν πως η πολεμική αεροπορία της χώρας είχε πλήξει την Κυριακή θέσεις του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα.

Εάν ευσταθεί, θα είναι η πρώτη σημαντική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από δύο χρόνια. Η βρετανική αντιτρομοκρατική συνέλαβε έξι άτομα, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, σε επιχείρησή της σε διαφορετικά σημεία στη νοτιοανατολική Βρετανία. Η αστυνομία περιορίστηκε στο ότι οι συλλήψεις σχετίζονται με «συρράξεις στο εξωτερικό» και ότι δεν υπήρξε άμεση απειλή για το εσωτερικό της χώρας. 

Ακόμη και εγκλήματα πολέμου βλέπει η Διεθνής Αμνηστία στη δραστηριότητα των ενόπλων σιιτικών ομάδων στο Ιράκ, οι οποίες είναι μέρος του ευρύ μετώπου εναντίον της σουνιτικής ISIS: Οι ομάδες, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών, κατηγορούνται ότι προχωρούν συστηματικά σε απαγωγές και τυφλές εκτελέσεις με θύματα σουνίτες.

Η οργάνωση δείχνει ως συνένοχη τη Βαγδάτη, λόγω της ανοχής της στις ομάδες. Ακόμη και με αλυσοπρίονα και κόφτες διέλυσαν αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ οδοφράγματα διαδηλωτών σε κομβικά σημεία της πόλης, στη δεύτερη ημέρα τέτοιας επιχείρησης. Εκτός από μπλόκα (φτιαγμένα ακόμη και με μπαμπού), απομακρύνθηκαν και σκηνές διαδηλωτών.

Οικονομία: Απάντηση σε δημοσίευμα που ανάφερε πως οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται παρά τον αρνητικό πληθωρισμό έδωσαν σήμερα Τρίτη συνεργάτες του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat για τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν ότι οι  τιμές στην Ελλάδα εμφανίζουν έντονες αποπληθωριστικές τάσεις με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να καταγράφει αρνητική ετήσια μεταβολή για 19 συνεχόμενους μήνες.  

Σε 13 δήμους της χώρας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο από τον υπουργό Εργασίας, Γ.Βρούτση, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, στην πλήρη εφαρμογή του το πρόγραμμα θα καλύπτει 700.000 άτομα.  «Εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσταση 10μελούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/91/ΕΕ για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Η Οδηγία 2014/91/ΕΕ θεσπίζει τη ρητή υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες να καταρτίζουν και να διατηρούν πολιτικές και πρακτικές αποδοχών συμβατές με την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου.

Αθλητισμός: Αρκετά αισιόδοξος ότι θα είναι σε θέση να αγωνιστεί κανονικά στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ εμφανίζεται ο Μάρκους Μπεργκ μιλώντας στους συμπαίκτες του. Με την πλάτη στον τοίχο η εθνική Ελλάδας δεν έχει άλλη επιλογή για το σημερινό ματς πέραν της νίκης κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία για τα προκριματικά του EURO 2016. Στο «Γ.Καραϊσκάκης» (21:45, ΝΕΡΙΤ, OTEsport1) η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι θέλει το αποτέλεσμα που δεν πήρε στα πρώτα της δύο παιχνίδια, γεγονός που την έχει φέρει σε δυσχερή θέση με απολογισμό μόλις ένα βαθμό έναντι έξι που έχει η αντίπαλος της.

Και πάλι αίνιγμα η 11άδα της Εθνικής, με δύο βασικά ερωτηματικά...Το πολύ κακό πρώτο ημίχρονο, στοίχισε από την εθνική Κύπρου ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ουαλία. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν 2-1 με σκόρερ τους Κότεριλ (13΄), Ρόμπσον-Κανού (23΄) και παραμένουν στην κορυφή του 2ου προκριματικού ομίλου του EURO 2016. Στους υπόλοιπους αγώνες του ομίλου, το Βέλγιο «κόλλησε» στο 1-1 με τη Βοσνία.

Στον 1ο όμιλο η εκπληκτική Ισλανδία «καλπάζει» προς τους τελικούς του EURO 2016, αφού κέρδισε 2-0 την Ολλανδία, ενώ το 3Χ3 έκανε και Τσεχία που κερδίζοντας με 4-2 το Καζακστάν. Τέλος πρωτιά για Κροατία και Ιταλία στον 8ο όμιλο, αφού αμφότερες κέρδισαν Αζερμπαϊτζάν και Μάλτα αντίστοιχα. Οι Κροάτες μάλιστα κέρδισαν με το εκκωφαντικό 6-0, ενώ η Ιταλία δυσκολεύτηκε με το 1-0.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1863:Ο Σουηδός χημικός Alfred Nobel προχωρά στην παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεση του αυτή θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη καθώς μέχρι και σήμερα έχει την δυνατότητα να συντηρεί άνετα το Ίδρυμα Nobel που απονέμει κάθε χρόνο τα ομώνυμα βραβεία.
1976:Το «θαυματουργό νερό» του Καματερού, που υποτίθεται πως θεράπευε τον καρκίνο, τον φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1927: Roger Moore, Άγγλος ηθοποιός («Άγιος», “James Bond”).
1939: Ralph Lauren, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας.
1952: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, τραγουδοποιοί.
ΘΑΝΑΤΟΙ
2004: Βλάσης Μπονάτσος, ηθοποιός και showman.


Δεν υπάρχουν σχόλια: