15 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Κυρώσεις και πρόστιμα για όσους υπερσυνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ που θα κυμαίνονται από 500 έως 5.000 ευρώ, μονιμοποιήσεις 2.500 γιατρών, παράταση θητείας για επικουρικούς γιατρούς και νέο σύστημα εφημεριών φέρνει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς, μία 30χρονη γυναίκα και ένα 10χρονο παιδί, σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Πέτρου Ράλλη. 

Το τραγικό περιστατικό συνέβη όταν οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε περίπτερο. Μετά την πρόσκρουση ακολούθησε καραμπόλα. Πληροφορίες και για τρίτο θύμα στο τροχαίο, έναν άνδρα, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι τραυματίας ή νεκρός.Επανεξετάζεται ο θάνατος δύο ρακοσυλλεκτών, τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι μέλη συμμορίας πλαστογράφων επιχείρησαν να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό των θανόντων. 

Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για νέα εταιρεία δολοφόνων.
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου αυτήν την ώρα η Αμάλ Κλούνι, ο Νόρμαν Πάλμερ και ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, η ομάδα των βρετανών νομικών που έχουν έρθει στην Αθήνα για να υποβάλλουν νομικές προτάσεις για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο.

Ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα, Τετάρτη, ο διευθυντής της εφημερίδας Kontra news, Αιμίλιος Λιάτσος, στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε από τον Αρειο Πάγο, για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών.

Κόσμος: Προεκτάσεις παίρνει η υπόθεση που οδηγήσε στη διακοπή του αγώνα Σερβίας-Αλβανίας: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας καταλογίζει «σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια» στην αλβανική πλευρά, μιλώντας για πολιτική διάσταση και αφήνοντας αιχμές για συμμετοχή του αδερφού του αλβανού πρωθυπουργού. Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Έντι Ράμα, ήταν αναμέσα στους συλληφθέντες μετά την «απογείωση» σημαίας της Αλβανίας με το Κόσοβο πάνω από το στάδιο.

Το δεύτερο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ, η νεαρή νοσοκόμα στο Ντάλας στην ομάδα φροντίδας του Λιβεριανού ο οποίος είχε τελικά καταλήξει, εντείνει τις ανησυχίες σε όλη τη χώρα για το εφιαλτικό ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού. «Μπορούσαμε να είχε στείλει μία πιο αυστηρή ομάδα πρόληψης μολύνσεων» στο Ντάλας, λέει ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται τεράστια προσοχή πρωτίστως του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αισθητά εντάθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες τα αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπάνι, αλλά κατάσταση παραμένει ακόμη ρευστή. Ανησυχία και για την απειλή της ISIS στο δυτικό Ιράκ και στη Φαλούτζα. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών «θα χρειαστεί χρόνο», ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει τηλεδιάσκεψη του Ομπάμα με ξένους ηγέτες.

Μεταξύ ελπίδας και αγωνίας τελούν οι συγγενείς των 43 φοιτητών στο Μεξικό μετά την ανακοίνωση πως στον πρώτο από τους μέχρι στιγμής δέκα μαζικούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί δεν βρίσκονται σοροί των νεαρών -ενώ η ταυτοποίηση συνεχίζεται. Οι φοιτητές είχαν εξαφανιστεί μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Συνελήφθησαν και ομολόγησαν συμμετοχή στην εξαφάνιση άλλοι 14 τοπικοί αστυνομικοί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 50.

Τις πρώτες συνομιλίες ύστερα από επτά χρόνια σε επίπεδο ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων πραγματοποίησαν την Τετάρτη η Νότια και η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Το πρακτορείο ανέφερε πως η Σεούλ δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τη συνάντηση επειδή η Πιονγκγιάνγκ δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί.

Οικονομία:Αυξημένη μεταβλητότητα επικρατεί την Τετάρτη στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αφενός λόγω των margin calls (ειδοποιήσεις περιθωρίου) για το κλείσιμο ανοικτών θέσεων, αφετέρου λόγω της νευρικότητας στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 7,14%, με το spread σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να ανέρχεται στις 631 μονάδες βάσης.

Υποχώρηση 41,6% εμφάνισε τα τελευταία πέντε χρόνια η εγχώρια κατανάλωση καυσίμων, υπό την αρνητική επίδραση της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών, των διαδοχικών αυξήσεων των φόρων, αλλά και των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) έκριναν ως μη συμβατή με το υφιστάμενο πλαίσιο την διάταξη που ψηφίσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. 

Σημειώνεται πως τις τελευταίες 30 ημέρες ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει πτώση -20,32% η οποία εν πολλοίς σχετίζεται και με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου.

Αθλητισμός: Νέα συνάντηση με τον προπονητή της Εθνικής, Κλαούντιο Ρανιέρι έχει προγραμματίσει την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ενώ μαζί τους θα είναι και ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων, Γιώργος Καραγκούνης. Σκοπός της συζήτησης είναι να βρεθούν τα αίτια για τις κακές εμφανίσεις της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2016, με τον απολογισμό να είναι ένας βαθμός σε τρεις αγώνες. Πάντως, για την ώρα η ΕΠΟ δείχνει να στηρίζει τον Ιταλό προπονητή.

Ο Βασίλης Τζαλακώστας, προπονητής της εθνικής Νέων, μίλησε στα «Νέα» για όσα έγιναν στην Ελβετία. Όπως υποστηρίζει, «έχουν βγει παραποιημένα πράγματα. Τους δύο ποδοσφαιριστές τους τιμώρησα με το να μην έρθουν με το πούλμαν της αποστολής στο πρώτο φιλικό. Είχαν σπάσει ένα σταντ στο δωμάτιο που βλέπουμε βίντεο. Μετά υπήρξε και δεύτερο περιστατικό με σπασμένη τζαμαρία που το πληροφορήθηκα μετά το δεύτερο φιλικό, το 10-0. Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν μου το είπαν».

Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα, αφού προηγουμένως είχε συλληφθεί στο στάδιο της Παρτιζάν, στο Βελιγράδι, όπου ο αγώνας της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 διεκόπη εξαιτίας ενός ιπτάμενου αντικειμένου που «εισέβαλε» στον αγωνιστικό χώρο φέροντας πάνω του τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας». Στην κατοχή του Όλσι Ράμα βρέθηκε ένα τηλεχειριστήριο, γεγονός που οδήγησε και στη σύλληψή του.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1815:Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στη νήσο της Αγίας Ελένης.
1940:Κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες των Η.Π.Α ο «Δικτάτορας» του Charlie Chaplin.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
70 π.Χ: Βιργίλιος, ρωμαίος ποιητής, γνωστός για το ημιτελές επικό έργο του «Η Αινιάδα».
1844:Friedrich Nietzsche, Γερμανός φιλόσοφος.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1917:Mata Hari, Ολλανδή καλλονή που υπηρέτησε ως διπλή πράκτορας και αφού ξεσκεπάστηκε η διπλή της ταυτότητα, εκτελέστηκε.
1964:Cole Porter, Αμερικανός συνθέτης μεγάλων επιτυχιών του Broadway και τραγουδοποιός διεθνούς εμβέλειας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: