06 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Στον Άρειο Πάγο, στον οποίο προανήγγειλε μέσω των συνηγόρων του πως θα προσφύγει, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να αποδειχθεί ότι «άδικα σπιλώθηκε το όνομά» του ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Αντώνης Σταμπούλος, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, 2 Οκτωβρίου, ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή, ο 31χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος. Στις 11 το πρωί ξεκινά τις εργασίες της η Γ' Σύνοδος της ΙΕ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Για τις εργασίες της νέας Συνόδου έχει προγραμματιστεί η τελετή αγιασμού, η οποία θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συζήτησης που θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τόσο ο Αντ.Σαμαράς όσο και ο Ευ.Βενιζέλος αναμένεται να προβάλουν την κυβέρνηση ως δύναμη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Αλ.Τσίπρας ήδη έδωσε στίγμα για το πώς θα κινηθεί, δηλώνοντας ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός. Στην αντεπίθεση πέρασε η Σοφία Βούλτεψη, μετά την ομιλία του Αλ.Τσίπρα στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις του κ. Λαφαζάνη και υποσχέθηκε 'διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους'», αλλά τελικά «απέσυρε την... 'απόσυρση' άρον-άρον». Παράλληλα, έκανε λόγο για «μεγάλη αγωνία» του Αλ.Τσίπρα «να κρύψει κάτω από ορυμαγδό λέξεων και... επονίτικα συνθήματα» τις εσωκομματικές διαφωνίες.

Κόσμος: Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Κομισιόν προτίθεται να απορρίψει τον γαλλικό προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος αναβάλλει για άλλη μία φορά τη μείωση του ελλείμματος. Εάν στέκει κάτι τέτοιο, θα ισοδυναμούσε με ευθεία αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής ενός από τους δύο «πνεύμονες» της Ευρωζώνης, σε ένα τοπίο με αναζωπυρωθείσα τη συζήτηση για τη λιτότητα. Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει, σε σχόλια που φαίνεται να αμφισβητούν τις συμφωνίες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που έχουν κλονιστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία.

Επιφυλακτικός για τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση εμφανίζεται ο αρχηγός του βουλγαρικού GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων να έχει καταμετρηθεί, το κεντροδεξιό κόμμα εμφανίζεται πρώτο με διαφορά αλλά μακριά από την αυτοδυναμία. Επιστολή που είχε στείλει τον Ιούνιο στους γονείς του ο 26χρονος αμερικανός Πίτερ Κάσινγκ, όμηρος των τζιχαντιστών, δημοσίευσε η οικογένειά του. Ο νεαρός, πρώην στρατιώτης που είχε ιδρύσει οργάνωση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ βρισκόταν υπό ομηρία, παρουσιάστηκε ως το επόμενο θύμα στο τελευταίο βίντεο με αποκεφαλισμό δυτικού ομήρου.

Έναν-έναν τα μεγάλα στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών «σφάζει» ο Χέλμουτ Κολ σε απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του, με τον πρώην καγκελάριο να μην χαρίζεται ούτε στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον κάποτε στενό συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δηλώσεις περιλαμβάνονται σε συνομιλίες συνολικά 600 ωρών που είχε ο πρώην καγκελάριος με συγγραφέα στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του, και το «ξεκαθάρισμα» έχει εκτοξευτεί στα γερμανικά πρωτοσέλιδα.

Οικονομία:Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.058,73 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,86%. Με θετικό πρόσημο άρχισαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% για το 2015, ενώ για το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται στο 0,6%, έναντι μείωσης 3,9% το 2013. Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) εξάμηνης διάρκειας ύψους 875 εκατ. ευρώ στις 8 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Παρασκευή.

Αθλητισμός: Ισόπαλο με 1-1 έληξε το ντέρμπι της Γαλλίας ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και στην Μονακό, με τους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ στο 71' με τον Λούκας Μόουρα και την Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις με τον Άντονι Μαρτιάλ. Την ευκαιρία να ανέβει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με την Μπορντό έχασε η Σεντ Ετιέν, που ηττήθηκε εντός έδρας από την Τουλούζ με 1-0 σε αναμέτρηση για την 9η αγωνιστική του Championnat. Σε «περίπατο» μετέτρεψε η Λιόν το ντέρμπι με την Λιλ, καθώς επικράτησε άνετα με 3-0, χάρη σε χατ-τρικ του Λακαζέτ. Παράλληλα, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa League, Γκινγκάμπ, παρέμεινε ουραγός, καθώς ηττήθηκε εντός έδρας από την Ναντ με 1-0.

Με τη Ρεάλ Μαδρίτης να σημειώνει την τέταρτη διαδοχική νίκη της επικρατώντας με 5-0 της ουραγού Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, ολοκληρώθηκε η 7η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε ακόμη ένα χατ-τρικ και έφτασε τα 13 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Στις νίκες επέστρεψε η Σεβίλη που ξέσπασε πάνω στη Λα Κορούνια την οποία κέρδισε με 4-1. Η Βιγιαρεάλ επικράτησε της Θέλτα με 3-1 μέσα στο «Μπαλαϊδος» του Βίγκο, ενώ η Εσπανιόλ νίκησε με 2-0 τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Η Γιουβέντους ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι κορυφής της 6ης αγωνιστικής του Campionato, καθώς επικράτησε 3-2 της Ρόμα στο Τορίνο και έμεινε μόνη στην κορυφή της κατάταξης, με το απόλυτο των 18 βαθμών. Επεισοδιακό το επεισοδιακό ματς με τον διαιτητή Ριόκι να δίνει τρία πέναλτι, που όλα αμφισβητήθηκαν! Στο 88' αποβλήθηκε σωστά ο Κώστας Μανωλάς που επιτέθηκε στον Άλβαρο Μοράτα (επίσης αποβλήθηκε) για ένα τάκλινγκ που του έκανε ο Ισπανός. Με πολύ όμορφα γκολ από τους Μπαμπακάρ και Κουαδράδο στο πρώτο 20λεπτο κι ένα ακόμη από τον Τόμοβιτς στο β' ημίχρονο, η Φιορεντίνα επικράτησε 3-0 της Ιντερ στο «Αρτέμιο Φράνκι». 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1910:Ορκίζεται κυβέρνηση στην Ελλάδα. Πρόεδρος του νέου σχήματος και πρωθυπουργός της χώρας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εγκατέλειψε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, μετά από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
1971:Η χούντα ανακοινώνει την κατάργηση του πιστοποιητικόυ κοινωνικών φρονημάτων
1968: Ξεκινάει επιχείρηση «εξυγίανσης» από τη χούντα. Κουρεύονται με την ψιλή μηχανή 16 νεαροί μακρυμάλληδες «μπίτνικς»
1955:Ο Βασιλιάς Παύλος αναθέτει την πρωθυπουργία στον 48χρονο Υπουργό Δημοσίων έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 200 θετικές ψήφους, στις 10 Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί ο θάνατος του Αλέξανδρου Παπάγου και η παράκαμψη από το Παλάτι του Στέφανου Στεφανόπουλου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, οι οποίοι είχαν ευρέως θεωρηθεί ως οι πιθανότεροι αντικαταστάτες του εκλιπόντος πολιτικού.
1889:Ανοίγει τις πύλες του στους θεατές το θρυλικό καμπαρέ του Παρισιού, Μουλέν Ρουζ. Οι ιδιοκτήτες, Ιωσήφ Ογιέρ και Σαρλ Ζίντλερ, επέλεξαν το όνομα Moulin Rouge (Κόκκινος Μύλος) για το θέατρό τους, και του έδωσαν το παρατσούκλι "Le Premier Palais des Femmes" (Το πρώτο παλάτι των γυναικών).
1888:Γεννιέται ο Ρολάν Γκαρός, γάλλος αεροπόρος και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών. Από αυτόν παίρνει το όνομά του ένα από τα γήπεδα του τουρνουά grand slam στο τένις.
1993:Ο σούπερ σταρ των Σικάγο Μπουλς, Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Θα επιστρέψει ξανά στην ενεργό δράση το 1995 για να σταματήσει οριστικά το 1999
1991:Η Λιζ Τέιλορ, ανεβαίνει για όγδοη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας, με τον οικοδόμο Λάρι Φορτένσκ
1887:Γεννιέται ο Ελβετός αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ, που έγινε διάσημος για τη συνεισφορά του στη δημιουργία του κινήματος του μοντερνισμού
 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια: