04 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ από τον Φώτη Κουβέλη, έπειτα από συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη το συνέδριο του κόμματος. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευθεί, επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά, για την οποία λέει πως «αντί να απαιτεί τη χαλάρωση της θηλιάς στον λαιμό της, ζητάει να παραμείνει σφιχτή».

Τις ώρες που πέρασε μέσα στο κρατητήριο της Αντιτρομοκρατικής περιγράφει με κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ο συλληφθείς στον Βύρωνα ως ύποπτος για τρομοκρατία Αντώνης Σταμπούλος. Ταραγμένο βράδυ πέρασαν κάτοικοι της Πελοποννήσου και της Κρήτης, καθώς τους ταρακούνησε ο Εγκέλαδος. Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα κοντά στη Δημητσάνα και στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

Αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ ή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατ' επέκταση προσφυγή σε εκλογές καθώς και προσωπική κριτική στον Φώτη Κουβέλη για να αναλάβει τις ευθύνες του ήταν τα κύρια ζητήματα γύρω από τα οποία κινήθηκε η συζήτηση στην δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Aίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Κυρίτση.

Κόσμος: Την οργή της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για την on camera εκτέλεση του βρετανού ομήρου Άλαν Χένινγκ από το Ισλαμικό Κράτος. Η εκτέλεση του 47χρονου Χένινγκ, πατέρα δύο παιδιών, δείχνει «πόσο βάρβαρο και αποκρουστικό» είναι το Ισλαμικό Κράτος, λέει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Την οργή του εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ, «θα συνεχίσουμε την αποφασιστική δράση» κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ανήσυχοι για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Λετονοί προσέρχονται στις κάλπες το Σάββατο για την εκλογή των βουλευτών. Παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το φιλορωσικό κόμμα, θεωρείται δύσκολο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ένταση και συγκρούσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, όπου εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της βίας. Οι αποκαλούμενες «συμμορίες της μπλε κορδέλας» επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 18 άτομα.

Η αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα, ανάμεσά τους και ύποπτα μέλη των κινεζικών «τριάδων» (της κινέζικης μαφίας) που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές. Ένα ακόμα βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζονται οι τζιχαντιστές να έχουν αποκεφαλίσει έναν ακόμα βρετανό όμηρο, τον Άλαν Χένινγκ. Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του υλικού, το βίντεο καταλήγει με τον δήμιο να απειλεί έναν αμερικανό.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ενδέχεται να πάρει έως και έναν χρόνο, δήλωσε από τη Βαγδάτη ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, που συντονίζει τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η ανασύνταξη του ιρακινού στρατού θα χρειαστεί χρόνο, προτού να είναι ικανός να νικήσει το χαλιφάτο.

Οικονομία: Με συμφωνία στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015 «κλείνει» ο πρώτος κύκλος της συζήτησης με την τρόικα για τα δημοσιονομικά, στην συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα. Η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα το 2015 αναμένεται να απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου στις 10 -12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Παρών από ελληνικής πλευράς ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την Κρ.Λαγκάρντ και τον Π.Τόμσεν. Επιχειρήσεις με τζίρο ώς 900.000 ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες άνω των έξι μηνών και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ θα μπορούν να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς για ρύθμιση των οφειλών προ τις τράπεζες. Δείτε όλους τους όρους.

Αθλητισμός: Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του Παναθηναϊκού, ύστερα από την ήττα στο Europa League από την Εστορίλ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Αλαφούζος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τους Τάκη Φύσσα και Γιάννη Αναστασίου. Το κυριακάτικο (19:00) ντέρμπι πρωτοπόρων της Γιουβέντους με τη Ρόμα στο Τορίνο δεσπόζει στο πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ιταλικό πρωτάθλημα.

Αήττητες μέχρι τώρα και ισόβαθμες στη δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης αναμετρώνται το Σάββατο στο «Μεστάγια», Βαριά «καμπάνα» περίμενε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετά τα επαναλαμβανόμενα ρατσιστικά επεισόδια των οπαδών της. Συγκεκριμένα, η UEFA, τιμώρησε τον ρωσικό σύλλογο με κεκλεισμένων των θυρών όλα τα εντός έδρας ματς του εφετινού Champions League και επιπλέον πρόστιμο 200.000 ευρώ!

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1883:Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Orient Express.
1957:Εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Sputnik 1”, πιάνοντας την Δύση στον ύπνο.
1974:Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει το πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
1987:Η εθνική ομάδα volley κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού volley.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1924:Charlton Heston, Αμερικανός ηθοποιός του Hollywood. Μάλιστα, μεταξύ 1998 και 2003, διετέλεσε πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Οπλοφορίας. Αυτή ήταν και η αφορμή που βρέθηκε στο στόχαστρο του Michael Moore στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Bowling for Columbine”.
1946:Susan Sarandon, Αμερικανίδα ηθοποιός, σύζυγος του Tim Robins.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1669:Rembrandt, Ολλανδός ζωγράφος από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.
1955:Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος που διετέλεσε και πρωθυπουργός μεταξύ 1952 και 1955.
 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: