24 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Τους 51 τομεάρχες υπεύθυνους Τομέων Πολιτικής ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ο επικεφαλής το Ποτάμι, τονίζοντας ότι η ομάδα δεν συνιστά σκιώδη κυβέρνηση. Τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους, προτείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης. Η επιμονή των κυβερνητικών εταίρων περί της βιωσιμότητας του χρέους είναι ανειλικρινής, το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, τόνισε. Κάλεσε δε Τσίπρα και Σαμαρά να σταματήσουν να τροφοδοτούν μια τεχνητή πόλωση.

Σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει μέσω των συμπερασμάτων του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.Καθηγητής έκοψε τις φλέβες του με κοπίδι στη διάρκεια του μαθήματος, μπροστά στα μάτια των μαθητών του. Ο εκπαιδευτικός αντέδρασε έτσι, όταν δύο μαθητές, τους οποίους απέβαλε λόγω φασαρίας, δεν συμμορφώθηκαν με την υπόδειξή του να βγουν εκτός αίθουσας. 

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ζητούν οι φαρμακοποιοί με αφορμή τις δηλώσεις του για το επικείμενο πρόγραμμα πάταξης της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του επικροτεί την ενέργεια του υπουργείου, αλλά τονίζει ότι δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται οι φαρμακοποιοί.

Κόσμος:Σκληρή γλώσσα εναντίον της ΕΕ χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εξαιτίας της σχετικής ευημερίας της Βρετανίας. «Εντελώς απαράδεκτη» και «άδικη» η απόφαση, δήλωσε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή «δεν βοηθά» την υπόθεση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για το θέμα.

Διαψεύδουν οι Κούρδοι της Συρίας δηλώσεις του τούρκου προέδρου ότι υπάρχει συμφωνία για τη διέλευση εκατοντάδων μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην πόλη Κομπάνι. Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ζητά τη δημιουργία δεύτερου μετώπου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και όχι ενίσχυση των στρατευμάτων στο Κομπάνι. H βασίλισσα της Αγγλίας πέρασε την Παρασκευή ένα τεχνολογικό ορόσημο - έστειλε το πρώτο βασιλικό tweet για τα εγκαίνια μιας νέας έκθεσης στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου. Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία και διαθέτει μία πολύ ικανή δύναμη στα σύνορα παρά την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ.

Έξι άνθρωποι, μεταξύ τους πέντε γυναίκες, σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας σε κατοικία σε προάστιο της Τύνιδας, στην οποία είχαν οχυρωθεί από την Πέμπτη τα ξημερώματα ένοπλοι άνδρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Νεκρές είναι πέντε γυναίκες που βρίσκονταν στο σπίτι, ενώ δύο παιδιά τραυματίστηκαν.

Οικονομία:Νευρικότητα με εναλλαγές προσήμου καταγράφεται στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών να αντισταθμίζονται από απώλειες που καταγράφουν ισχυρά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Ελλάκτωρ. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται στην περιοχή των 980 μονάδων.

Την άμεση έκδοση της εγκυκλίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας για την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Αθλητισμός:Ανακοινώθηκε η απόφαση της UEFA για τα όσο συνέβησαν στον αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, ο οποίος διεκόπη μετά από επεισόδια που έγιναν, όταν ένα «drone» με τη σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» μπήκε στον εναέριο χώρο του γηπέδου, το οποίο ο Μίτροβιτς τo κατέβασε. Η απόφαση λοιπόν ήταν πως ο αγώνας κατοχυρώθηκε με 3-0 υπέρ της Σερβίας, από την οποία όμως αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί για τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα, ενώ θα παίξει και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Αίσιο τέλος είχαν οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της Γιουβέντους με τον Πολ Πογκμπά, καθώς, μετά από περίπου ένα χρόνο συζητήσεων, ο 21χρονος μέσος υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ιταλίας ως το 2019. Ο Ολυμπιακός είχε προγραμματίσει ανοιχτή προπόνηση για το απόγευμα της Παρασκευής, όμως όπως φαίνεται οι κακές καιρικές συνθήκες χάλασαν τα σχέδια των «ερυθρόλευκων», αφού όπως γνωστοποίησε η ΠΑΕ με ανακοίνωση της ακυρώνεται λόγω της βροχής.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1922:Πεθαίνει ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας
1909:Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ
1963:Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, "για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες". Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το παγκοσμίως ανώτερο βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979
1970:Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ με 5.49 μ. στο στάδιο Καραϊσκάκη. Το ρεκόρ θα αντέξει για 22 χρόνια ως πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ο Χρήστος Παλάκης με 5.52 μ
1978:Μετά από 800 χρόνια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη η κάρα του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου
1982:O Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ
1922:Πεθαίνει ο Τζορτζ Κάντμπερι, γιος του ιδρυτή της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury
1966:Γεννιέται ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς
1994:Ο Ραούλ Γκονζάλες, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης, σε ηλικία 17 ετών
1932:Γεννιέται ο Καναδός οικονομολόγος, Ρόμπερτ Μάντελ, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1999
1969:O Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον θαμπώνει τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά και τις λεγεώνες των θαυμαστών τους, προσφέροντας της ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: