28 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών για να «πατήσει» σε πιο στέρεες βάσεις το κεντρικό επιχείρημα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται μετά από τεσσεράμιση χρόνια, όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο, επιχειρεί η κυβέρνηση. Η «πολιτική αντεπίθεση» που σχεδιάζει έχει στο επίκεντρο το στοίχημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στις 11 το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, θα ισχύσουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής το πρωί της Τρίτης, λόγω διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στην Κύπρο μεταβαίνει την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος για να συμμετάσχει την Τετάρτη σε τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Νεκρός με τραύματα από πυροβόλο όπλο βρέθηκε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ένας 45χρονος αλλοδαπός, στον προαύλιο χώρο ποιμνιοστασίου στον Ασπρόπυργο όπου εργαζόταν ως βοσκός.

Κόσμος:Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον ότι πολλές περιοχές της Βρετανίας είναι «υπό την πολιορκία» μεταναστών, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι δεν θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στη Μεσόγειο, μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Απαγόρευση εισόδου σε πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής αποφάσισε η Αυστραλία, εν μέσω έξαρσης της ανησυχίας για την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κλείνει την πόρτα της σε πολίτες της πληγείσας περιοχής. Το μέτρο καλλιεργεί τον πανικό, είναι αναποτελεσματικό και έχει πολιτικά κίνητρα, απαντούν επιστήμονες και υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κυβέρνηση Αμποτ.

Η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που πρόκειται να οργανώσουν στις 2 Νοεμβρίου οι φιλορώσοι αντάρτες στις περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Νέα σελίδα στην ιστορία του Τορόντο έγραψαν τη Δευτέρα οι δημότες του, εκλέγοντας για δήμαρχο τον συντηρητικό Τζον Τόρι και καταψηφίζοντας τον Νταγκ Φορντ, τον αδελφό του τέως δημάρχου Ρομπ Φορντ, που πέρυσι προκάλεσε σάλο όταν παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κρακ, του ισχυρού παραγώγου της κοκαΐνης, και ότι ήταν εθισμένος στο αλκοόλ.

Ενέδρα θανάτου είχε στήσει στα θύματά του ο Τζέιλεν Φράιμπεργκ, ο 14χρονος μαθητής που άνοιξε πυρ εναντίον πέντε συμμαθητών του μέσα στο σχολείο Μέρισβιλ-Πίλτσακ στο Σιάτλ. Νεώτερα στοιχεία δείχνουν ότι ο 14χρονος είχε ζητήσει από τους πέντε συμμαθητές του να συναντηθούν στην καφετέρια του σχολείου, εκεί όπου εισέβαλε και τους πυροβόλησε.

Οικονομία:Οι τράπεζες μπορούν να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλώνει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Προειδοποιεί, πάντως, ότι τα αποτελέσματα των stress test επ' ουδενί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ορόσημο των stress test πέρασε χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση. Ωστόσο η ανηφόρα μόλις άρχισε. Στις οκτώ εβδομάδες που απομένουν ως τις γιορτές ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» το σχήμα της προληπτικής στήριξης για το 2015, γεμίζοντας τον κουμπαρά με «ελληνικά» λεφτά και όχι με νέα ευρωπαϊκά δάνεια. Η διαδρομή αυτή είναι γεμάτη παγίδες... Από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 θα ισχύσουν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

Αθλητισμός:Τα 23 ονόματα των υποψηφίων για τον τίτλο της «Χρυσής Μπάλας» για το 2014 έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) και το γαλλικό περιοδικό «France Football». Σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα διεκδικήσουν τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς, με τον τελικό νικητή να ανακοινώνεται στις 12 Ιανουαρίου 2015, σε ειδική εκδήλωση, στη Ζυρίχη. Ο Τσάρλι Οστιν επέστρεψε στα γκολ και η ΚΠΡ «ξεκόλλησε» από την τελευταία θέση της βαθμολογίας. Ο πρώτος σκόρερ των «Ρέιντζερς» την περσινή σεζόν, διαμόρφωσε το 2-0 εναντίον της Άστον Βίλα, χαρίζοντας στην ομάδα του μια πολύ σημαντική νίκη.

Έξι εβδομάδες μετά τον τραυματισμό του στο παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου, ο Γιώργος Τζαβέλλας μπήκε τη Δευτέρα στο πρόγραμμα της ομάδας αρχίζοντας αντίστροφα το χρόνο για την μέρα της επιστροφής του και στην ενδεκάδα. Ο διεθνής αμυντικός είχε υποστεί βαριά θλάση στους προσαγωγούς στο παιχνίδι που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τούμπα και η εκτίμηση του ιατρικού τιμ του ΠΑΟΚ έκανε λόγο για επιστροφή σε ενάμιση μήνα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1940:Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, λέει το περίφημο “ΟΧΙ”, σε τελεσίγραφο της Ιταλίας. H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της χώρας μας
1940:Γεννιέται η τραγουδίστρια, Πόλυ Πάνου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Πολυτίμης Κολιοπάνου
1971:Γεννιέται ο αρσιβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνης
1958:Eγκαινιάζονται τα φράγματα του Αξιού και του Αλιάκμονα στη Μακεδονία
1959:Tίθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
1886:Αποκαλύπτεται το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας
1923:Η Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία της Τουρκίας
1985:Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης
1919:Ξεκινάει η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ
1956:Γεννιέται ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Πρόεδρος του Ιράν



Δεν υπάρχουν σχόλια: