10 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σε εξέλιξη είναι το πρωί της Παρασκευής η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική «μάχη» αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς ήρθε η ώρα των πολιτικών αρχηγών. Σε ό,τι αφορά την «αριθμητική» της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση αναμένει τουλάχιστον 155 θετικές ψήφους, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη αποκαλύψει τις προθέσεις τους. Τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας είναι υποχρεωμένοι να ανεβαίνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται και ήδη υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια. Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, από την άλλη, αποτελεί την «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων.

Στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Παρά την μείωση της τιμής, όμως, οι καταναλωτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για παραγγελίες προς το παρόν. Στην Αθήνα θα βρεθεί τη Δευτέρα ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το ζήτημα της εμπλοκής με την Άγκυρα. Ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη η πρόταση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, που υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, για ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ειδικού σκοπού εκφράζουν παράγοντες της Ακτής Μιαούλη.

Κόσμος:Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας δεν εμφανίστηκε ούτε στις εκδηλώσεις της επετείου του Εργατικού Κόμματος: Το όνομά του δεν βρίσκεται στη λίστα των επισήμων που έχει μεταδώσει το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων. Η απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν για αρκετές εβδομάδες έχει πυροδοτήσει κάθε είδους εικασίες και σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Πιόνγκγιανγκ. Ένας θάνατος, μπλάκ άουτ στην πόλη, καμία κυκλοφορία αυτοκινήτων στους δρόμους που έχουν γίνει ποτάμια και εκκλήσεις των αρχών στους κατοίκους να φύγουν από τα ισόγεια και να ανέβουν σε υψηλότερους ορόφους: Οι πλημμύρες έχουν φέρει την ιταλική Γένοβα στα όριά της. Οι τοπικές αρχές κατηγορούν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για ελλιπείς προειδοποιήσεις.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν οι διαδηλωτές για εκλογική αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ παρά την ακύρωση του διαλόγου με την ηγεσία. Οι φοιτητές έχουν απευθύνει κάλεσμα για μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή, την ώρα που ο κυβερνήτης επιμένει ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το εκλογικό πλαίσιο που έχει θέσει για το Χονγκ Κονγκ. Ο Πάπας, ο Σνοόουντεν, η Μαλάλα, οι πολίτες της Λαμπεντούζα, ένας Κογκολέζος γιατρός, μία ρωσική εφημερίδα... Πληθώρα ονομάτων και φορέων θεωρούνται πιθανοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης για το 2014.Το Όσλο θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ποιον θα τιμήσει με το βραβείο που για το οποίο οι υποψηφιότητες είναι οι περισσότερες στην ιστορία του θεσμού, και μάλιστα σε μία συγκυρία που τα σύννεφα του πολέμου έχουν καλύψει το παγκόσμιο σκηνικό.

Δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση 43 φοιτητών έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία στο νότιο Μεξικό, οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι νεαροί λιγοστεύουν με την ανακάλυψη άλλων τεσσάρων ομαδικών τάφων στην περιοχή. Οι συλληφθέντες στην υπόθεση οδήγησαν τις αρχές στους νέους τάφους, χωρίς ακόμη να είναι εξακριβωμένο εάν και πόσες σοροί φοιτητών υπάρχουν.

Οικονομία:Σε πτωτική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, την Παρασκευή, μετά την ανοδική αντίδραση, της Πέμπτης, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές. Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των κυπριακών τραπεζών, που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος του μήνα, εξέφρασε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Αιφνιδίασε την κυβέρνηση η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας τη μεγάλη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, με μια δήλωση που παρέπεμπε σε συνέχιση της δανειακής εξάρτησης. Ωστόσο, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το μνημόνιο και έτσι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Υπό αυτήν την έννοια, η συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Αθλητισμός: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν απάντησε επισήμως στην επίθεση του διευθυντή επικοινωνίας του Ολυμπιακού, Κώστα Καραπαπά, ωστόσο, ο πρόεδρος των Πρασίνων ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση. Ένας από τους πιο γνωστούς έλληνες φιλάθλους, ο θρυλικός Μητσάρας, άφησε την Πέμπτη την τελευταία του πνοή. Ο Μητσάρας ήταν γνωστός για τα πλακάτ που κουβαλούσε έχοντας πάντα κάποιο μήνυμα να στείλει, είτε πολιτικό είτε αθλητικό, ενώ σε κάθε ευκαιρία στεκόταν χαμογελαστός πίσω από κάθε κάμερα που έβλεπε.

Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά. Ήττα-σοκ υπέστη η Ισπανία από τη Σλοβακία στη Μπρατισλάβα, οι «φούριας ρόχας» ηττήθηκαν 2-1 στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του 3ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2016. Ισόπαλο έληξε το ντέρμπι του 7ου ομίλου ανάμεσα σε Σουηδία και Ρωσία, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1, χάρη σε γκολ των Τοϊβόνεν και Κοκόριν αντίστοιχα. Όσον αφορά την Αγγλία, τα «τρία λιοντάρια» έκαναν περίπατο, απέναντι στους ερασιτέχνες του Σαν Μαρίνο, κερδίζοντας τους... μόνο με 5-0!


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1931:Ξεσπά η επανάσταση στην Κύπρο, η οποία και καταπνίγεται με ιστορικό αιματοκύλισμα από τους Βρετανούς.
1935:Το δημοκρατικό πολίτευμα και το Σύνταγμα καταλύονται με το στρατιωτικό πραξικόπημα των Παπάγου, Κονδύλη.
1973:Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σπύρο Μαρκεζίνη, η θητεία της οποίας θα λήξει άδοξα 40 ημέρες αργότερα στο Πολυτεχνείο.
1979:Κυκλοφορεί το εμβληματικό “Pac-Man” που μεγάλωσε γενιές και γενιές.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1930:Harold Pinter, Βρετανός θεατρικός συγγραφέας.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1985:Orson Wells, εξαιρετικά σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: