25 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών σημειώθηκε στις 02:43 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Άρτα. Η δόνηση αναστάτωσε τους Αρτινούς, καθώς ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Πρέβεζα και στα νότια των Ιωαννίνων. Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί του Σαββάτου τα συνεργεία των Δήμων και των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Περιστέρι, τη Νίκαια και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ στο Ίλιον που πλημμύρισε. Εικόνες καταστροφής κατέγραψαν οι κάμερες.

Εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία του 31χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Πειραιά φέροντας πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Το έγκλημα διέπραξε ο 27χρονος αστυφύλακας, συγγενής του θύματος, ο οποίος κρατείτο ήδη ως ύποπτος. Το σκηνικό σύγκρουσης στήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, οπότε αποσύρθηκε από νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μία παράγραφος από την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και προέβλεπε την εξαίρεση διοικητικών πράξεων από τη δημοσίευσή τους στη «Διαύγεια».

Κι ενώ αυτά διαδραματίζονται εντός συνόρων, το πρόγραμμα ανοικτών δημόσιων δεδομένων αποσπά άλλη μία τιμητική διάκριση στο εξωτερικό. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει η έρευνα πολιτικής συγκυρίας Οκτωβρίου της Public Issue. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η διαφορά των δύο κομμάτων φτάνει τις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες (35,5% - 27%).

Κόσμος:Με το Ναυτικό της Σουηδίας να ερευνά ματαίως τις προηγούμενες ημέρες ένα υποβρύχιο - φάντασμα, το οποίο φέρεται να έκανε την εμφάνισή του στα σουηδικά χωρικά ύδατα, ανοικτά των ακτών της Στοκχόλμης, ήλθαν στη μνήμη οι περιπτώσεις υποβρυχίων που θεωρούνταν χαμένα αλλά τελικά βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια ερευνών. Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Ουρουγουάης για να εκλέξουν τον διάδοχο του «προέδρου των φτωχών», Χοσέ Μουχίκα. Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία ένας υποψήφιος από τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις να βάλει τέλος στην κυριαρχία του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Η παγκόσμια εκστρατεία για να μην εκτελεστεί η θανατική ποινή στην περίπτωση της 26χρονης ιρανής Ρεϊανέχ Τζαμπαρί δεν απέδωσε καρπούς. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η νεαρή που καταδικάστηκε επειδή μαχαίρωσε τον επίδοξο βιαστή της, οδηγήθηκε στην κρεμάλα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών κηρύχθηκε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου τμήμα της Χερσονήσου του Σινά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις με θύματα 33 στρατιώτες. Πρόκειται για μία από τις φονικότερες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι.

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή το δύο ετών νήπιο που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα στο Μαλί, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές. Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του ιού στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το νήπιο ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα με λεωφορείο από την Γουινέα στο Μάλι, έχοντας εμφανίσει συμπτώματα του ιού.

Οικονομία:Όλοι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν σχεδιάζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, θα μπορούν με απλές διαδικασίες να βάλουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των δόσεων, καθώς αυτές δεν θα είναι άτοκες. Το σχέδιο για την επόμενη μέρα, εφόσον κλείσει θετικά η επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα αναλύει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και η οριστικοποίηση της νέας προληπτικής γραμμής πίστωσης. Παράλληλα, δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε αργά την Παρασκευή το outlook για την κυπριακή οικονομία σε «θετικό» από «σταθερό», ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» για το αξιόχρεο της χώρας.

Αθλητισμός:Το ντέρμπι των «αιωνίων» έχει μπει στην τελική ευθεία και ο Ζέκα φυσικά γνωρίζει τόσο την κρισιμότητα του αγώνα στο «Γ.Καραϊσκάκης» όσο και ότι η περυσινή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό όταν οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν με 3-0 - δεν έχει καμία σχέση με τη φετινή.  «Το πέρυσι ήταν… πέρυσι! Πέρασε ο αγώνας αυτός και δεν σκεφτόμαστε το περσινό παιχνίδι. Φυσικά και πάμε για τη νίκη και φέτος αλλά δεν μπορείς να σκέφτεσαι τι έγινε στην προηγούμενη σεζόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του «τριφυλλιού».

Το παραδοσιακό ελληνικό ντέρμπι που θα γίνει την Κυριακή (19:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ο Ολυμπιακός προέρχεται από εξαιρετική εμφάνιση και νίκη με 1-0 επί της Γιουβέντους για το Champions League και ο Παναθηναϊκός από επίσης θετικό αποτέλεσμα, καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Ολλανδία από την Αϊντχόφεν.

Η ημερομηνία που είχαν... κυκλώσει όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου φτάνει. Το Σάββατο 25/10, στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα συγκρούονται στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στο πρώτο «clasico» της φετινής σεζόν, το οποίο αναμένεται να καθηλώσει στους τηλεοπτικούς δέκτες πολλά εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον πλανήτη.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1949:Αποχωρούν τα βρετανικά στρατεύματα από την Ελλάδα, μετά τη λήξη του εμφυλίου
1880:Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ορκίζεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας για δέκατη φορά, αριθμός ρεκόρ στην ελληνική ιστορία
1931:Ο Εμμανουήλ Τσουδερός εκλέγεται διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
1959:Επίσημο ντεμπούτο για την Α' Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 16 ομάδων
1965: Προβάλλεται για πρώτη φορά η ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Μια τρελλή, τρελλή οικογένεια" με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη
1881:Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσo
1951:Ο 77χρονος Ουίστον Τσώρτσιλ γίνεται πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας
1961:Στις ΗΠΑ, διατίθεται προς πώληση το πρώτο ηλεκτρονικό ρολόι χειρός, το Accutron 214
1984:Γεννιέται η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι
1946:Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης, η πρώτη δίκη Ναζιστών εγκληματιών πολέμου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: