01 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πολύτιμο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Μπ.Ομπάμα σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ν.Αναστασιάδη, με αφορμή την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Παράλληλα, ο Μπ.Ομπάμα υπογραμμίζει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό αύξησης 21,4%, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στη χώρα μας αναλογούν σήμερα στο 14% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20%, ενώ το 2030 στο 30%. 

Για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί χθες, Τρίτη. Η σύσκεψη θα διεξαχθεί με στόχο να καθοριστεί η κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα, που ξεκίνησε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ώστε να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της κυβερνητικής συνοχής. Σχέδιο ανωμαλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επικεντρώνοντας τα πυρά της στα τελευταία ευρήματα δημοσκόπησης, που φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 11 μονάδες μπροστά από τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. 

Στις 9:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων κτισμάτων στον καταυλισμό αθιγγάνων στο Χαλάνδρι. Η μετεγκατάσταση των Ρομά αναβλήθηκε για τους επόμενους έξι μήνες, έως ότου υπάρξει συμφωνία για την περιοχή στην οποία θα μεταφερθούν. 

Κόσμος:Οι μαχητές πεσμέργκα, της κουρδικής κοινότητας του Ιράκ, κατάφεραν να εκδιώξουν την ISIS από ένα από τα στρατηγικής σημασίας περάσμα στη μεθόριο με τη Συρία που είχε πάρει υπό τον έλεγχό της. Οι πεσμέργκα συνεργάστηκαν όχι μόνο με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, αλλά και με τοπικές σουνιτικές φυλές. Παράλληλα, οι ξένες επιδρομές συνεχίζονται με την Βρετανία να επιβεβαιώνει τα πρώτα πληγμάτα Tornado της στο Ιράκ ενώ η Αυστραλία ξεκίνησε τις αναγνωριστικές πτήσεις.Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην δυτική Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με στόχο οχήματα του στρατού προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, 48 ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου. 

Το κίνημα κοινωνικής ανυπακοής Occupy Central with Love and Peace, γνωστό ως Occupy Central, είναι ο κυριότερος διοργανωτής των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Τρία άτομα, που θεωρούνται πολιτικά μετριοπαθή, είναι οι αρχηγοί του: ο καθηγητής Νομικής Μπένι Τάι, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Τσαν Κιν Μαν και ο ιερέας Τσου Γιου Μινγκ. Δύσκολες ημέρες για τη Μυστική Υπηρεσία, την φρουρά του αμερικανού προέδρου: Μετά το φιάσκο με τον εισβολέα που μπήκε στο Λευκό Οίκο, δεύτερη υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να την εκθέσει. 

Όχι μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε σε ασανσέρ με ιδιωτικό φρουρό που είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και άρχισε να τον τραβάει φωτογραφίες, αλλά οι φύλακες του προέδρου έπρεπε ύστερα να τον πάρουν στην άκρη για να αντιληφθούν ότι ήταν και οπλισμένος.Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, «τιμώντας» την κινεζική εθνική εορτή με πανό που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο. 

Στους δρόμους δεν υπάρχουν σημάδια έντασης, καθώς η αστυνομία έχει αποσυρθεί, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας κάλεσε ξανά τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν και να δεχθούν το πλαίσιο που έθεσε η κινεζική κυβέρνηση για την εκλογική ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας. 

Οικονομία: Ξεκίνησε σήμερα από τις 10 σήμερα το πρωί, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2014 στις 1:30 μετά το μεσημέρι, η δε παραλαβή των δικαιολογητικών μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αύριο Πέμπτη στη Νάπολη, είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών καθώς ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων, γνωστά ως ABS,  που προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο.  

Δίμηνη παράταση δόθηκε στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. 

Αθλητισμός:Το ντέρμπι του ομίλου του Ολυμπιακού ανάμεσα στην Ατλέτικο και τη Γιουβέντους στη Μαδρίτη, κλέβει την παράσταση στο σημερινό πρόγραμμα της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League. Για την ομάδα του Σιμεόνε  η αναμέτρηση με τους Ιταλούς είναι τελικός, ύστερα από την ήττα της πρεμιέρας από τον Ολυμπιακό. Συνέχεια στο εξαιρετικό ξεκίνημά του στο Champions League θέλει να δώσει ο Ολυμπιακός σήμερα κόντρα στη Μάλμε πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League (21:45, ΝΕΡΙΤ). 

Ετσι στο 100ο για τους «ερυθρόλευκους» ματς στην κορυφαία συλλογική διοργάνωση ψάχνει το διπλό στη Σουηδία, όπου από τη σεζόν 2011/12 οι γηπεδούχοι δεν έχουν χάσει και έχουν απολογισμό 4 νίκες και 3 «λευκές» ισοπαλίες.Ο Γιώργος Δώνης έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ στο παιχνίδι κόντρα στον Αγιαξ (1-1), στο πλαίσιο του Champions League.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
2003:Πεθαίνει ο γνωστός Έλληνας χαράκτης Κώστας Γραμματόπουλος, που φιλοτέχνησε το δημοφιλές εξώφυλλο του σχολικού αναγνωστικού που εκδόθηκε το 1955
1970:Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα περίπτερα στο δημοφιλές περιοδικό αυτοκινήτου «4 ΤΡΟΧΟΙ», με εκδότη τον δημοσιογράφο Κώστα Καββαθά.
331 π.Χ.:Ο Μέγας Αλέξανδρος κατατροπώνει το στρατό του Πέρση Δαρείου Γ' στα Γαυγάμηλα και κατακτά ολοκληρωτικά την περσική αυτοκρατορία.
1846:Γεννιέται ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας
1861:Κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο με την κεφαλή του Ερμή
1873:Κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο "Η Εφημερίς" και εκδότη τον Κορομηλά
1881:Γεννιέται ο Γουίλιαμ Μπόινγκ, ιδρυτής της γνωστής αεροπορικής βιομηχανίας.
1910:Γεννιέται το «ταίρι» του Κλάιντ Μάροου, Μπόνι Πάρκερ, διάσημη ληστής τραπεζών. Το ζεύγος έγινε αργότερα και ταινία με μεγάλη εμπορική επιτυχία, με τίτλο «Μπόνι και Κλάιντ»
2004:Πεθαίνει ο γνωστός αμερικανός φωτογράφος και πορτρετίστας των σταρ του Χόλιγουντ, Ρίτσαρντ Άβεντον.
1971:Ανοίγει τις πύλες της στο κοινό η Ντίσνεϋγουρλντ, στο Ορλάντο της Φλόριντα, δεκαέξι χρόνια μετά τα εγκαίνια της Ντίσνεϋλαντ στην Καλιφόρνια.
1917:Ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου τρακτέρ μαζικής παραγωγής στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με την ονομασία «Φόρντσον».
 





Δεν υπάρχουν σχόλια: