21 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Δευτέρας πυρκαγιά σε δασική περιοχή στα Καρδάμυλα της Χίου. Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο και δεν απειλεί κατοικίες. Για την κατάσβεση επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τι κι αν επιστρατεύτηκε ο διάσημος κροκοδειλάκιας, Ολιβιέ Μπερά... Παγίδες και δολώματα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πιάσουν τον «Σήφη» τον κροκόδειλο, ο οποίος αμέριμνα κολυμπά στα νερά του Φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο.

Συνεχίζεται η κόντρα για το ζήτημα της ελεγχόμενης εισόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρύτανης Θ.Φορτσάκης υπεραμύνθηκε της απόφασής του, τονίζοντας: «Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: 'ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;' Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;»  Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις φοιτητών, διοικητικών και των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρύτανη.

Στον απόηχο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας, και εν μέσω κλιμακούμενης στρατιωτικής και διπλωματικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ροζ θα γίνουν σήμερα, Τρίτη οι περίφημες «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που κοσμούν την παραλία της Θεσσαλονίκης. Για λίγες ώρες θα μετατραπούν σε σύμβολο αφύπνισης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Κόσμος:Τραγικό θάνατο βρήκε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, καθώς το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, με προορισμό το Παρίσι, συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Νεκροί ανασύρθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι, μέλη του πληρώματος. Πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το θάνατο της φίλης του. Το πρωί της Τρίτης, η δικαστής ανακοινώνει την ποινή φυλάκισης που θα του επιβληθεί.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης «τουλάχιστον δέκα ετών». Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση κούρδων μαχητών που θα ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι. Η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που εντείνονται τα αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην πόλη, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε για πρώτη φορά ρίψη όπλων στους κούρδους.

O Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει από το 2008 στον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ να μοιράσουν μεταξύ τους τα εδάφη της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico. Αργότερα πάντως, ο ίδιος είπε ότι ορισμένα από τα λεγόμενά του «παρερμηνεύθηκαν». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε τη Δευτέρα το φουτουριστικό κτίριο του Ιδρύματος Louis Vuitton, που σηματοδοτεί τη θεαματική είσοδο στο πολιτιστικό τοπίο του Παρισιού του ιδιοκτήτη του ομίλου ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό.

Οικονομία: Κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εν μέσω θετικού κλίματος στην Ευρώπη οι επενδυτές τοποθετούνται σε δεικτοβαρείς μετοχές. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Διαμορφώνεται στο 8,2%, έναντι 8,084% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Στην αξιολόγηση του ανταγωνισμού στους κλάδους παραγωγής άνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης, δέρματος και δερμάτινων ειδών, ποτοποιίας, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, θα προχωρήσει ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθε σε 9,683 δισ. ευρώ, από 8,654 δισ. ευρώ στο 8μηνο 2014. Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,480 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 9μηνο 2014 φθάνει στα 70,16  δισ. ευρώ.

Αθλητισμός:Επιστροφή και στο Champions League με το πρόγραμμα της Τρίτης να περιλαμβάνει συναρπαστικά ματς. Αυτό που ξεχωρίζει είναι φυσικά το παιχνίδι ανάμεσα στη Ρόμα-Μπάγερν. Παράλληλα ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί τον Άγιαξ και η Τσέλσι τη Μάριμπορ.

Ο Ντάλει Μπλιντ «λύτρωσε» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από ακόμα μία ταπεινωτική ήττα. Ο Ολλανδός σκόραρε στο 87΄ του αγώνα με τη Γουέστ Μπρομ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2 στο «Χόθορνς» για τους «κόκκινους διαβόλους» που βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ. Την πρώτη, βρήκαν τη λύση με εξαιρετικό γκολ του Φελαϊνί (48΄) λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα, ενώ είχαν και δοκάρι με τον Φαν Πέρσι στο 74΄.

Ο Αμπντούλ Καρίμ Γιοντά «μίλησε» τελευταίος στην αναμέτρηση της Σοσιεδάδ με την Χετάφε. Με δύο γκολ που πέτυχε στο 90΄ και στις καθυστερήσεις οδήγησε τους Μαδριλένους σε απίστευτη ανατροπή απέναντι στους «Βάσκους» (2-1) που είχαν προηγηθεί με την αλλαγή του Αρασάτε, Ερβίας, επτά λεπτά νωρίτερα.

                                         ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1825:Για πρώτη φορά επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο πέμπτο φύλλο της "Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος", δημοσιεύει ένα ποίημα. Πρόκειται για τον "Ύμνο εις την Ελευθερία", του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελείται από 158 στροφές και συνολικά 638 στίχους
1952:Από τη Μόσχα, ο Γενικός Γραμματέας του παράνομου τότε ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, λέει το περίφημο: “Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος… άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά!”
1907:Γεννιέται o Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής, και βασικός εκφραστής του σουρεαλισμού στην Ελλάδα
1918:Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του “Βασιλικού Θεάτρου” στην Αθήνα και δρομολογείται η ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.
1981:Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.
1879:Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης
1805:Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό υπό την καθοδήγηση του ναυάρχου Οράτιου Νέλσον καταναυμαχεί τον γαλλοϊσπανικό στόλο στις ισπανικές ακτές
1945:Οι γυναίκες στη Γαλλία αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου
1833:Γεννιέται Άλφρεντ Νόμπέλ, Σουηδός χημικός, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα γνωστά βραβεία
1774:Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Τόντον της Μασαχουσέτης, σημαία, στην οποία αναγράφεται η λέξη “Ελευθερία”

Δεν υπάρχουν σχόλια: