09 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τελευταία την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά. Την 1η Νοεμβρίου η Κομισιόν, υπό τη νέα της σύνθεση, αναλαμβάνει καθήκοντα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πρέπει να αντικατασταθεί στο υπουργείο Αμυνας, ώστε να αναλάβει το νέο του χαρτοφυλάκιο στις Βρυξέλλες. Με αφορμή την αλλαγή στο υπουργείο Αμυνας, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να προχωρά σε μίνι ανασχηματισμό.

Ενώπιον του ανακριτή Βέροιας οδηγείται σήμερα, Πέμπτη, ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας που προκάλεσε την πολύνεκρη καραμπόλα στην Εγνατία Οδό. Κατά την προανάκριση, ο 39χρονος - που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συρροή - ισχυρίστηκε ότι έχασε τον έλεγχο του οχήματος λόγω βλάβης στα φρένα. Aπέκτησε και βαθμολογική... φυσιογνωμία η δομημένη συνέντευξη στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Μετά τη θεσμοθέτηση της συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου για τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες, καταγράφεται πλέον αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο θα αξιολογούνται οι υποψήφιοι.

Ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου.

Κόσμος:Η μάχη για το κουρδικό Κομπανί συνεχίζεται, με αναφορές από το έδαφος να υποστηρίζουν ότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν το ένα τρίτο της πόλης. Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν, αλλά οι το Πεντάγωνο - πιέζοντας και την Τουρκία να δράσει - τόνισε ότι δεν αρκούν για να κρατηθεί η πόλη.Η σύγκρουση για τη λιτότητα, με φόντο τον προϋπολογισμό της Γαλλίας και τις προθέσεις της Ιταλίας, έριξαν την σκιά τους στην Σύνοδο στο Μιλάνο για την απασχόληση των νέων, με το Παρίσι και τη Ρώμη να καλούν για «ελαστικότερους» περιορισμούς αλλά το Βερολίνο να επιμένει ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ένταση για τρίτη νύχτα στο Αμβούργο στο περιθώριο των διαδηλώσεων Κούρδων για το Κομπανί, στη συροτουρκική μεθόριο: Μετά την πολυπληθή πορεία, «θερμόαιμοι» συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έφτασε να κατασχέσει, εκτός από μαχαίρια, μέχρι και μία ματσέτα αλλά και ένα πυροβολό όπλο και σφαίρες. Είχαν κινητοποιηθεί εκατοντάδες αστυνομικοί, μετά τις βίαιες συγκρούσεις ισλαμιστών και Γεζίντι που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη νύχτα στην πόλη Τσέλε.

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε στην ιταλική Γερουσία η ιταλική κυβέρνηση, με διαρροές, στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Υπέρ ψήφισαν 165 γερουσιαστές, κατά 111, ενώ 2 επέλεξαν την αποχή. Από την ψηφοφορία ωστόσο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, με γερουσιαστές του κινήματος M5S του Μπέμπε Γκρίλο να «καταλαμβάνουν» την αίθουσα και να... εκτοξεύουν βιβλία και χαρτιά κατά του προέδρου του Σώματος.

Δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί διαδήλωσαν απαιτώντας από τις αρχές απαντήσεις για τους 43 φοιτητές που έχουν εξαφανισθεί έπειτα από επιθέσεις της αστυνομίας και μιας εγκληματικής οργάνωσης. Οι φοιτητές είχαν εξαφανιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία σε διαμαρτυρία στην Ιγκουάλα, στην περιοχή της οποίας βρέθηκαν αργότερα μαζικοί τάφοι με απανθρακωμένες σορούς.

Οικονομία: Τη φόρμουλα για την απεμπλοκή της τρόικας αναζητά η κυβέρνηση, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη θετική γνώμη της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν επιθυμεί το ΔΝΤ, ούτε ανοιχτή πιστωτική γραμμή και κυρίως νέο μνημόνιο. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή και στο Eurogroup την Δευτέρα.

Στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί η χώρα μας μέσω του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ανακούφιση του τμήματος εκείνου της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι) σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.Απώλειες σχεδόν 15% σημειώνει το ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα, κινούμενο σε νέο χαμηλό έτους, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 6,76%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής παράλυσης, ειδικά στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες αν το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο δείξει ότι δεν είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αθλητισμός: Στις 15:15 αναχωρεί η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας με πτήση τσάρτερ για το Ελσίνκι, όπου το Σάββατο το βράδυ θα αντιμετωπίσει τη Φινλανδία στη δεύτερη αγωνιστική για τα προκριματικά του EURO 2016. Χωρίς τον Κώστα Μανωλά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η προπόνηση της Εθνικής, με τον διεθνή αμυντικό να απουσιάζει με άδεια λόγω ενός σοβαρού οικογενειακού ζητήματος. Από εκεί και πέρα, ο Κλαούντιο Ρανιέρι κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αφού δεν έγινε οικογενειακό δίτερμα αλλά οι διεθνείς επικεντρώθηκαν σε ασκήσεις κατοχής μπάλας.

Φορολογικό ζήτημα στο εφετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ έθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, στη… επεισοδιακή συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (8/10). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ, αναφέρθηκε σε θέματα συγκάλυψης των σωρευμένων παρατυπιών και ζήτησε κυρώσεις για ΟΦΗ και Πανιώνιο, απειλώντας να κινηθεί νομικά ακόμη και κατά της Λίγκας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1944:Οι Ναζί, τρεις μέρες βομβαρδίζουν ασταμάτητα την Αθήνα τρεις μέρες πριν εγκαταλείψουν την πόλη . Ο απολογισμός είναι 6 νεκροί και 22 τραυματίες
325 π.Χ.:Ο αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη βαφτίζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.
1479:Καθοριστική η άφιξη του Κορκόδειλου Κλαδά που φτάνει στη Μάνη και απελευθερώνει το Οίτυλο και διάφορα άλλα μέρη της περιοχής.
1859:Γεννιέται ο γαλλοεβραίος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους, που έγινε γνωστός λόγω της καταδίκης του για προδοσία το 1894 και έγινε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των Γάλλων.
1290:Μετά από διαταγή του Εδουάρδου του Α', βασιλιά της Αγγλίας, εγκαταλείπει τη Γηραιά Αλβιόνα και ο τελευταίος από τους 16.000 Εβραίους που βρίσκονταν εκεί.
1892:Γεννιέται ο Ίβο Άντριτς, νομπελίστας συγγραφέας από τη Γιουγκοσλαβία
1946:Κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την εταιρία "Simons", η ηλεκτρική κουβέρτα που κοστίζει 39,5 δολάρια.
1967:Δολοφονήθηκε στη ζούγκλα της Βολιβίας, ο Αργεντινός επαναστάτης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Την προηγούμενη ημέρα, είχε πέσει σε ενέδρα με τους 17 αντάρτες που του είχαν απομείνει. Ο "Τσε" ήταν ένας εμπνευσμένος διεθνιστής επαναστάτης, γνήσιος κομμουνιστής και από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Κούβα
2001:Πεθαίνει ο Χέρμπερτ Ρος, αμερικανός χορογράφος και σκηνοθέτης






Δεν υπάρχουν σχόλια: