13 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Σε θέσεις «μάχης» μπαίνουν από αύριο, Τρίτη, τα κόμματα της Βουλής, καθώς ξεκινά η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις και τα πρακτικά θα διαβιβαστούν στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να εισάγει τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή τουλάχιστον 40 ημέρες πριν ξεκινήσει το νέο οικονομικό έτος. Από απόσταση 5 μιλίων παρακολουθεί η τουρκική φρεγάτα TCG «Gelibolu» (F 493) τις εργασίες του πλοίου γεωτρύπανου «Saipem 10000», που διενεργεί γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Kogas.

Δεν δείχνει να υποχωρεί το κλίμα έντασης στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αρκετούς βουλευτές να φέρονται έτοιμοι να αποχωρήσουν. Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της ΚΟ που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας. Στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ και έμπειρη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν προκειμένου να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με τον σπουδαίο δικηγόρο Τζέφρι Ρόμπερτσον θα συναντηθούν με τον Αντ.Σαμαρά και τον Κ.Τασούλα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η εμπειρία του Ρόμπερτσον και η δημοσιότητα της Αλαμουντίν θα βοηθήσει την ελληνική διεκδίκηση.

Μέσω έξυπνων τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών θα γίνονται ο εντοπισμός ακινήτου, ο έλεγχος νομιμότητας και τα συμβόλαια για την απόκτησή του από το 2020, όταν το Κτηματολόγιο θα έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί.

Κόσμος:Δεκαεπτά άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Σεντ Λούις του Μιζούρι επειδή αρνήθηκαν να διαλυθούν στο τέλος των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν το κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δύο Κούρδους μαχητές που τραυματίστηκαν στη μάχη του Κομπάνι και αναγκάστηκαν για το λόγο αυτό να καταφύγουν στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του ΡΚΚ.

Στις δικαστικές αίθουσες επέστρεψε ο Όσκαρ Πιστόριους προκειμένου να ακούσει την ποινή που θα του επιβληθεί για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Σύμφωνα με το Associated Press, η διαδικασία για την ανακοίνωση της ποινής του θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Οργισμένο πλήθος, με κάποιους να φορούν μάσκες, προσπάθησε να ξηλώσει οδοφράγματα των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ μερικές ώρες αφού η αστυνομία είχε απομακρύνει ορισμένα από τα οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία. Μεταξύ του πλήθους και των διαδηλωτών υπήρξαν συγκρούσεις, με τα τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για συλλήψεις.

Ο Τζον Κάντλι, ο βρετανός όμηρος της ISIS που χρησιμοποείται ως «εκφωνητής» μηνυμάτων των τζιχαντιστών σε βίντεο της οργάνωσης, γράφει ότι περιμένει «τη σειρά του να πεθάνει, εκτός αν αλλάξει κάτι γρήγορα». Ο Κάντλι μιλά για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ισλαμιστικό περιοδικό, ενώ παράλληλα δημοσιεύτηκε και τέταρτο βίντεο με τον ίδιο στο οποίο εμφανίζεται να λέει ότι οι επιχειρήσεις εναντίον της ISIS «δεν θα είναι γρήγορες και εύκολες».

Οικονομία:Ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει νομοθετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Το υπουργείο Οικονομικών «σπάει» τα δεσμά της κτηματογοράς από την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα επί των υψηλών αντικειμενικών αξιών τους. Βάσει της διάταξης, το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης.

Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο σε 72 ή και 100 μηνιαίες δόσεις αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή. H ρύθμιση θα ισχύσει για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Αύγουστο του 2014, ενώ θα μειωθούν μέχρι και 90% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα εξόφλησής τους.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είναι σήμερα, Δευτέρα η Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να ενημερώνει τους ομολόγους του για την πρόοδο της πέμπτης αναθεωρησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ για την μετεξέλιξη της σχέσης του Ταμείου με τη χώρα μας.

Αθλητισμός:H ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοινωσή της ενημερώνει τους φιλάθλους της αναφορικά με τα εισιτήρια για τον αγώνα της 3ης αγωνιστικής του Champions League απέναντι στην Γιουβέντους που θα διεξαχθεί στο στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης" την Τετάρτη 22/10/14 και ώρα 21:45. Εξελίξεις αναμένονται στην Εθνική ομάδα Νέων ποδοσφαίρου μετά τον διασυρμό, 10-0 από την Ελβετία σε φιλική αναμέτρηση. Στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ αναμένεται να παρθεί απόφαση απομάκρυνσης του Ομοσπονδιακού τεχνικού, Βασίλη Τζαλοκώστα, ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας σε επίσημο ματς.

Με γκολ - φάουλ του Ρούνι η Αγγλία «απέδρασε» από την Εσθονία με 1-0 και συνέχισε αήττητη και στην 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2016. Στον 7ο όμιλο η Ρωσία έμεινε στο 1-1 με τη Μολδαβία, ενώ η Σουηδία επικράτησε με 2-0 του Λιχτενστάιν. Σον 3ο όμιλο, η Ουκρανία κέρδισε δύσκολα την πΓΔΜ με 1-0 χάρη σε γκολ του Σίντορτσουκ, ενώ η Ισπανία έκανε περίπατο με 4-0 στο Λουξεμβούργο.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
2010:Περαιτέρω πτώση, στα επίπεδα των 664 μονάδων βάσης, σημειώνει η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, καθώς βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία, εν μέσω σεναρίων για παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ 
2010:Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναλαμβάνει προπονητής στην Ομόνοια Λευκωσίας, στη θέση του Τάκη Λεμονή
1873:Γεννιέται ο Γεώργιος Καφαντάρης, πρώην πρωθυπουργός και πολιτικός του φιλελεύθερου χώρου
2010:Πεθαίνει ο ποιητής και διευθυντής του περιοδικού πολιτισμού “Ομπρέλα”, Μάκης Πολάτος
1951:Γεννιέται ο επιτυχημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Αντώνης Καφετζόπουλος.
2011:Έναντι του ποσού των 13.936 δολαρίων, πωλείται σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες, επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που είχε γράψει το 1939 και αναφέρεται στον “τρομερό κίνδυνο” των Ναζί
2011:Το Ιράν επιβεβαιώνει ότι δοκίμασε να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, αποστολή η οποία κατέληξε σε αποτυχία
1923:Η Άγκυρα ανακηρύσσεται επίσημη τουρκική πρωτεύουσα αντί της Κωνσταντινούπολης, από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας
1990:Πεθαίνει ο Λε Ντουκ Θο, Βιετναμέζος πολιτικός και διπλωμάτης, που αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1973, για τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις στην κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, εξ ημισείας με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ
1884:Καθιερώνεται ο υπολογισμός της ώρας να γίνεται με βάση την ώρα Γκρίνουϊτς




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: