31 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Η τραγική είδηση του θανάτου του 13χρονου Θοδωρή στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος έπεσε από το φωταγωγό πολυώροφης πολυκατοικίας κάνοντας παρκούρ με συμμαθητές και φίλους, έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Πολλά τα ερωτηματικά που έχουν γεννηθεί γύρω από το συγκεκριμένο άθλημα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Δημήτρης Κυρσανίδης, μίλησε αλλά και ο ιδρυτής της σχολής «Athens Parkour Academy», Παναγιώτης Αλμανλής.

Συνεργεία της υπηρεσίας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών «σαρώνουν» από την Πέμπτη τους δήμους και εξετάζουν τις αιτήσεις όσων έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Πρόσθεσε ότι η αποζημίωση μπορεί να είναι της τάξεως των 60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει καθήκοντα νέου υπουργού Άμυνας μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος από αύριο, Σάββατο 1η Νοεμβρίου, μετακομίζει στην Κομισιόν. Τη θέση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης καταλαμβάνει ο Κώστας Σκρέκας.

Τελευταία ημέρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμερα, Παρασκευή, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αύριο, Σάββατο, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κομισιόν. Στις 14:30 έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δείχνει εμμέσως ως πρωθυπουργό, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης. 

Σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλώντας στον Βήμα 99,5, οι εκλογές δεν θα αποφευχθούν, καθώς δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κόσμος: Μία λεγεώνα ξένων πρωτοφανούς κλίμακας, από πάνω από 80 χώρες, θεωρεί ο ΟΗΕ ότι έχουν πάει στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής ISIS: Αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γνώση των οποίων επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, υπολογίζει σε 15.000 τους μαχητών από τρίτες χώρες.

Η αποδυνάμωση άλλων ισλαμιστικών ομάδων, με πρώτη την Αλ Κάιντα, αλλά ακόμη και η αίγλη της κήρυξης του «χαλιφάτου» έχουν ενισχύσει το ρεύμα στο νέο σχήμα, που έχει καταλήξει να ελέγχει πλέον εδάφη μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη. Άνοιξε εκ νέου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ημέρας της μεγάλης εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής, η Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

Το πλήθος των πιστών δεν αναμένεται στην πλατεία παρά στο τέλος της ημέρας για την προσευχή της Παρασκευής, ενώ απαγορεύεται να μπουν στην πλατεία άνδρες νεότεροι των 50 ετών, για να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων.«Αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Επιτροπή της τελευταίας ευκαιρίας»: 

Οι δραματικοί τόνοι με τους οποίους ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέσπασε την ευρεία στήριξη της Ευρωβουλής δεν μοιάζουν υπερβολικοί όταν κοιτάξει κανείς το πού βρίσκεται η ΕΕ και τους στόχους που έχει θέσει ο Λουξεμβούργιος. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ο Γιούνκερ και η πιο πολιτική Κομισιόν στην ιστορία της ΕΕ θέτουν σε προτεραιότητα το φιλόδοξο σχέδιο για επενδυτικό πακέτο 300 δισ. ευρώ με στόχο και την ανεργία, την δημοσιονομικής πειθαρχία αλλά μιλώντας ανοικτά για «ευελιξία» και τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους.

Παρά τις διαμαρτυρίες για την πολιτική του σε θέματα εργασίας, το «Δημοκρατικό Κόμμα» του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι παραμένει σταθερά πρώτο και με μεγάλη διαφορά. Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα του Ρέντσι ποσοστό 39%. 

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις, όπως και οι επικρίσεις από τις Βρυξέλλες, ανάγκασαν τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να κάνει πίσω και να αποσύρει το σχέδιο για επιβολή φόρου στη χρήση του Διαδικτύου. Οι συγκεντρώσεις «έκαναν αδύνατη την εισαγωγή του φόρου», ομολόγησε ο Ορμπάν μιλώντας στο ραδιόφωνο, λέγοντας πως ο φόρος δεν θα εισαχθεί με τη σημερινή του μορφή.

Οικονομία:Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχει κοινοποιηθεί, από το υπουργείο Εργασίας, προς τα ασφαλιστικά ταμεία η εγκύκλιος για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Την άποψη στελέχους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ότι μέχρι το 2018 δεν θα υφίστανται πλέον φορολογικοί παράδεισοι φιλοξενούν οι βρετανικοί Times.

Συγκεκριμένα, η Γκρέις Πέρζ Ναβάρο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στο σχεδιασμό της καταστολής της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, δήλωσε στους Times ότι το τραπεζικό απόρρητο που προσφέρεται από τους φορολογικούς παραδείσους, θα παύσει να υφίσταται ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Αύξηση 4,5% κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο τον Αύγουστο 2014, σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου 2013, ενώ σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2014 σημείωσε αύξηση κατά 3,3%.  

Αθλητισμός:Με ακόμα ένα πρόβλημα ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού για τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο «Θ. Κολοκοτρώνης» το Σάββατο (19:30). Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, είδε και τον Ιμπραΐμ Αφελάι να αποχωρεί από την προπόνηση με ελαφρύ διάστρεμμα και τον άφησε εκτός αποστολής, με σκοπό να είναι έτοιμος για το ματς με τη Γιουβέντους στο Τορίνο.

Στη μη ανταπόκριση του φίλαθλου κόσμου απέδωσε ο Ανδρέας Πάτσης τη ματαίωση του χθεσινού αγώνα κυπέλλου μεταξύ της Νίκης Βόλου και της Ζακύνθου, επειδή δεν καταβλήθηκε έγκαιρα η προβλεπόμενη αποζημίωση στους διαιτητές. 

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί αρκετά, έδωσε ο Στίβεν Τζέραρντ στην αγγλική εφημερίδα «Daily Telegraph», όπου μεταξύ άλλων για πρώτη φορά στην καριέρα του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι, όταν και λήγει το συμβόλαιό του. Στη συνέχεια μίλησε για την, μέχρι τώρα, κακή πορεία της ομάδας, τον Μάριο Μπαλοτέλι, αλλά και την «καζούρα» που δέχεται για το περσινό... γλίστρημα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1882:Δημοσιεύονται για πρώτη φορά «Οι περιπέτειες του Sherlock Holmes» του Arthur Conan Doyle.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1888:Ναπολέων Λαπαθιώτης, συγγραφέας και ποιητής.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1984:Indira Gandhi, Ινδή πολιτικός.
1993:Federico Fellini, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης.
1985:Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής, πρωτοπόρος του σουρεαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: