23 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Κακουργηματικές διώξεις για απάτη ύψους 25 δισ. ευρώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλεκόμενους έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η υπόθεση φέρεται ότι «στήθηκε» πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Έφοδο στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συνελήφθησαν τρία άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μικροποσότητες χασίς.

Προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο «Ποντίκι». Οριακά εντός Βουλής οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την έρευνα, εκτός ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ. Ύστερα από παρατεταμένη ρινορραγία ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εισήχθη σήμερα νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό οφείλεται σε υπέρταση. Απίστευτες εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου Γερμανίδα διατηρούσε ένα σκοτεινό κολαστήριο ζώων εντός της οικίας της. Συγκεκριμένα, «φιλοξενούσε» 21 ζώα, τα οποία βρέθηκαν υποσιτισμένα και σε άθλια κατάσταση. Η Γερμανίδα μεταφέρθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Κόσμος: Θεραπεύτηκαν από τον Εμπολα και πίστεψαν πως λυτρώθηκαν. Όμως η μεγαλύτερη καταδίκη απ’ όλες είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Και οι επιζώντες του Εμπολα από τη Λιβερία το ξέρουν καλά αυτό, καθώς είναι καταδικασμένοι να φέρουν για πάντα το στίγμα του ιού πάνω τους. Ακόμη κι αν έχουν γιατρευτεί. Σοκ επικρατεί στον Καναδά μετά την ένοπλη επίθεση στο Κοινοβούλιο, που άφησε πίσω της έναν στρατιώτη νεκρό και τρεις τραυματίες, ενώ οι αρχές επιβεβαιώνουν και τον θάνατο ενός ενόπλου. Ο Καναδάς «δεν εκφοβίζεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ωρών» είπε ο πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, κατά τη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του. Καναδός πολίτης που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ο ένοπλος που σκοτώθηκε.

Έσπειρε τον τρόμο στον Καναδά, ανοίγοντας πυρ αρχικά στο Μνημείο των Πεσόντων και στη συνέχεια μέσα στο Κοινοβούλιο πριν πέσει τελικά και ο ίδιος νεκρός. Ο δράστης των αιματηρών επιθέσεων στην Οτάβα ονομάζεται Μάικλ Ζέα-Μπιμπού και είναι καναδός πολίτης που ασπάστηκε το Ισλάμ. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται για αυτόν μιλούν για ένα άτομο ψυχικά διαταραγμένο, που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές. Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί και σε άλλα τρία άτομα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

Έχασα τον προσανατολισμό μου, ισχυρίζεται ο οδηγός του εκχιονιστικού με το οποίο συγκρούστηκε το αεροσκάφος. Υπό κράτηση άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο. Η οικονομία, οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπιση του ιού Έμπολα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 23 και 24 Οκτωβρίου, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσει η Σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την τόνωση της ανάπτυξης.

Οικονομία: Συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Νοέμβριο, αναμόρφωση της σχέσης της Ελλάδας με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων. Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας επεκτάθηκε τον Οκτώβριο με ταχύτερο ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της εταιρείας Markit, που παρακολουθεί την ανάπτυξη της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αναρριχήθηκε στη Γερμανία τον Οκτώβριο στις 54,3 μονάδες, από 54,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Τις φτωχές επιδόσεις που έχει καταγράψει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από το 2011 μέχρι και σήμερα πιστοποιούν στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν ήδη εισπραχθεί και μεταφερθεί για απομείωση του δημοσίου χρέους ανέρχονται σε μόλις 3 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Συνέχεια στο καλό ευρωπαϊκό πρόσωπο των ελληνικών συλλόγων θέλουν να δώσουν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Αστέρας Τρίπολης στις κρίσιμες αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League. Χρονικά πρώτος (20:00, Nova sports2) στη «μάχη» μπαίνει ο «δικέφαλος του βορρά», που φιλοξενεί στη Τούμπα στη Φιορεντίνα θέλοντας να σπάσει το αήττητό της. Στις 22:05 o Παναθηναϊκός (Novasports2) θα ψάξει την πρώτη του νίκη στη φετινή διοργάνωση στην Ολλανδία με αντίπαλο την Αϊντχόφεν, ενώ την ίδια ώρα (ΑΝΤ1) ο Αστέρας Τρίπολης ψάχνει στην Αγγλία τον βαθμό κόντρα στην Τότεναμ που θα τον κρατήσει στην κορυφή του ομίλου του.

Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Γιουβέντους έδωσε κι άλλους (πολύτιμους) βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ. Με αυτούς τους βαθμούς η Ελλάδα ανέβηκε στην 12η θέση, με τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και άφησε πίσω της την Τουρκία, η οποία είναι στην 13η θέση και με τρεις ομάδες στην Ευρώπη. Τα ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μία αγνώριστη Γιουβέντους, που ξύπνησε αργά κόντρα στον Ολυμπιακό και πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για την πρόκριση στην επόμενη φάση στο Champions League. «Η Γιουβέντους ξύπνησε αργά. Δύσκολα τα πράγματα για τους "16"» γράφει χαρακτηριστικά η Gazzetta dello Sport.

                                        ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
333 π.Χ.:Ο Μέγας Αλέξανδρος επικρατεί των στρατευμάτων του βασιλιά των Περσών Δαρείου στην Ισσό
1949:Ιδρύεται ο ΟΤΕ, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο
1925:Γεννιέται ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
1919:Γεννιέται ο Έλληνας αρχαιολόγος, Μανόλης Ανδρόνικος
1915:Στην Ελλάδα, πέφτει η Κυβέρνηση Ζαΐμη και ο σχηματισμός νέας Κυβέρνησης ανατίθεται στον Στέφανο Σκουλούδη που σχηματίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση με σκοπό την προκήρυξη εκλογών
1964:Ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, δηλώνοντας ότι θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς
1915:Με αίτημα να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, τριάντα πέντε χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη
1817:Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος Πιερ Λαρούς
1929:Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας
1957:Πεθαίνει ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιορ


Δεν υπάρχουν σχόλια: