03 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Απαξιωτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας  Ψινάκης στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και τέως γενική γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για πολιτική lifestyle στον δήμο. Εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, εν όψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και της συνάντησης που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουαλία, είχε το πρωί της Τετάρτης ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. «Εγώ στη Βουλή πήγα, έστω και τρίτη επιλαχούσα, για έργο. Όχι για να σχολιαστεί το ντύσιμό μου, το μαύρισμά μου». 

Με αυτά τα λόγια, σε παρέμβασή της στο Mega το πρωί της Τετάρτης, σχολίασε η νέα βουλευτής Χίου της ΝΔ Μαρία Σταυρινούδη-Σόδη, τα όσα αναφέρθηκαν σε διάφορα μέσα για την εμφάνισή της κατά την ορκωμοσία της την Τρίτη στη Βουλή.  Στο περιστύλιο του Ζαππείου στρέφονται τα βλέμματα των στελεχών ενός ΠΑΣΟΚ που γιορτάζει τα 40 χρόνια του σε κλίμα ρήξης: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται, ενώ τα σύννεφα από τα έκτροπα που προηγήθηκαν δεν έχουν διαλυθεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει το στίγμα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, με στόχο τη μετάβαση στην Κεντροαριστερά. «Στο Παρίσι γίνεται κάθε προσπάθεια για το καλύτερο. 

Αυτοί που έχουν πάει εκεί είναι Έλληνες, δεν διαπραγματεύονται για να πετύχουν το χειρότερο», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, και έκανε λόγο για εθνική μειοψηφία εκ μέρους της αντιπολίτευσης. 

Κόσμος: Γνήσιο θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση το νεό σοκαριστικό βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανικού δημοσιογράφου Στίβεν Σοτλόφ από τζιχαντιστές. Τα πλάνα έχουν προκαλέσει ξανά παγκόσμιο αποτροπιασμό, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να δηλώνει εξοργισμένος. Για τραγωδία μιλά η οικογένεια του Σοτλόφ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενισχύουν με 350 στρατιώτες τη φρουρά της αποστολής τους στη Βαγδάτη. Η ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι συμφωνήθηκε μόνιμη παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία του Π.Ποροσένκο με τον Βλ.Πούτιν. 

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αναφέρει πως στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών ήταν «σε γενικές γραμμές, κοινές» για διέξοδο από την ουκρανική κρίση. Το θάνατο του ρώσου φωτορεπόρτερ Άντριου Στένιν, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στην Ουκρανία από τις 5 Αυγούστου, ανακοίνωσε το πρακτορείο στο οποίο εργαζόταν. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Στένιν σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε οχηματοπομπή με αμάχους που επλήγη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Μόσχα κάλεσε το Κίεβο να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του και να «σταματήσει να εμποδίζει το έργο των δημοσιογράφων». 

Η πρώην σύντροφος του γάλλου προέδρου Βαλερί Τριερβελέρ αφηγείται τα «μαγικά χρόνια» της και μετά τον τρόπο που έζησε, «ισοπεδωμένη», το τέλος της σχέσης της με τον Φρανσουά Ολάντ, σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί την Τετάρτη. «Ευχαριστώ για αυτήν την στιγμή» είναι ο τίτλος, στο οποίο μεταξύ άλλων περιγράφει πώς έτρεξε να πάρει υπνωτικά όταν έπαιξε η είδηση Γκαγέ, με τον Ολάντ να προσπαθεί να την σταματήσει. Στο Ταλίν προσγειώθηκε το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, με τον Ομπάμα να ξεκινά την επίσκεψή του στην Εσθονία την ώρα που οι Βαλτικές χώρες εμφανίζονται ανήσυχες για την στάση της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση. 

Στην εσθονική πρωτεύουσα, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τους προέδρους των άλλων δύο βαλτικών χωρών, της Λιθουανίας και της Λετονίας ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος αναλόγως των αποφάσεων του ΝΑΤΟ. 

Οικονομία: Σε εξέλιξη είναι από τις 11 το πρωί της Τετάρτης στο Παρίσι η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν.Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Σύμφωνα με πληροφορίες του sansimera.gr η συζήτηση μεταξύ του κ. Δένδια και των Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) επικεντρώνεται σε τεχνικά θέματα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θεωρούν την πληροφορική στρατηγική ανάμεσα στις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητές τους, με συνέπεια να «κινδυνεύουν» από διαδικτυακές απειλές, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Kaspersky Lab. 

Αθλητισμός: Οι ιατρικές εξετάσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Βίκτορ Βαλντές στη Λίβερπουλ. Ο Ισπανός τερματοφύλακας, που έχει μείνει ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα, έχει συμφωνήσει σε όλα με τους διοικούντες την αγγλική ομάδα. Ο Σάμι Κεντίρα θα απουσιάσει από τις υποχρεώσεις της Ρεάλ Μαδρίτης τις επόμενες έξι εβδομάδες. 

Ο Γερμανός διεθνής μέσος τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό και ο τραυματισμός αυτός προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ της Ρεάλ και της γερμανικής ομοσπονδίας. Σημαντικές εξελίξεις για την ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη, αφού το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε σήμερα το πρωί δεκτό το αίτημα για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, να ορίσει διοίκηση στην ΠΑΕ Άρης υπό τον Λάμπρο Σκόρδα. Ετσι η ομάδα οδηγείται στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1843 Ξεσπάει η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, η οποία ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει το Σύνταγμα.
1922 Τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία
1939 Η Βρετανία κηρύσσει πόλεμο κατά της Γερμανίας. Έξι ώρες αργότερα θα ακολουθήσει και η Γαλλία.
1974 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ


Δεν υπάρχουν σχόλια: