23 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα Στον αέρα παραμένει η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, αφού αναβλήθηκε για τις 24 Φεβρουαρίου του 2015 η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών, κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που τις δικαίωσε. Κλειστή η λεωφ. Αλεξάνδρας, από την πορεία προς το ΥΠΟΙΚ. Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Τρίτης μία 42χρονη γυναίκα, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 05:30 το πρωί, στο ύψος του κόμβου του Επταπυργίου, στο ρεύμα προς ανατολικά. Ο 59χρονος οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλου όσο και του προέδρου της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδη που τάχθηκαν κατά της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ διά νόμου. Να μειωθεί κατά 30% ο ΕΝΦΙΑ πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη την Τρίτη. Η βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ώστε ο πολίτης να φορολογείται επί πραγματικής αξίας. Ερωτηθείσα για την απώλεια εσόδων που θα προκύψει, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι ούτως ή άλλως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει αυτά που υπολογίζει.

Η ίδια έστρεψε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης και σε πολιτικό επίπεδο. Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι προτάσεις της Κουμουνδούρου γίνουν «ρεαλιστικότερες». Παράλληλα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επανέλαβε ότι δεδομένης της ασκούμενης πολιτικής, το θέμα της Προεδρίας «δεν με ενδιαφέρει».

Κόσμος: Μαχητικό αεροσκάφος της συριακής αεροπορίας καταρρίφθηκε από το Ισραήλ πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ αναφέρει ότι το μαχητικό είχε εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε από πύραυλο Patriot. Η ISIS δημοσίευσε στο Διαδίκτυο νέο βίντεο με βρετανό όμηρο ο οποίος επικρίνει τις προετοιμασίες για πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών και προειδοποιεί ότι «οι μουτζαχεντίν δεν είναι απλοί αντάρτες με καλάσνικοφ». Το βίντεο φαίνεται ότι γυρίστηκε και δημοσιεύτηκε πριν ξεκινήσουν και στη Συρία οι επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και με συμμάχους αραβικές χώρες.

Ο κύβος ερρίφθη: Οι επιδρομές των αμερικανικών μαχητικών επεκτάθηκαν και στις θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Η Δαμασκός περιορίστηκε να αναφέρει ότι είχε νωρίτερα ενημερωθεί ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ. Στις επιχειρήσεις εμπλέκονται και η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Ιορδανία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν. Τα πλήγματα γίνονται από αέρος αλλά και με πυραύλους που εκτοξεύονται από θαλάσσης. Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις επιδρομές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας θεωρεί γνήσιο το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται γάλλος υπήκοος ως όμηρος ισλαμιστών στην Αλγερία. Οι απαγωγείς ανήκουν σε αλγερινή οργάνωση που πρόσφατα διακήρυξη την αφοσίωσή της στο «χαλιφάτο» της ISIS. Το Παρίσι διαμηνύει πως η στάση του Παρισιού -που συνδράμει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ- δεν θα αλλάξει. Σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις σκοτώθηκαν οι δύο Παλαιστίνιοι που ήταν ύποπτοι για την απαγωγή και τη δολοφονία των Ισραηλινών εφήβων, η οποία είχε πυροδοτήσει την αναζωπύρωση του καλοκαιριού. Οι ύποπτοι, που διέφευγαν της σύλληψης από τον Ιούνιο, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στη Δυτική Όχθη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οικονομία: Με μεγάλη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες τις οικονομικές εξαγγελίες των Αντώνη Σαμαρά  και Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες δηλώνουν λιγότερο απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ωστόσο σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στις  φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της γερμανικής μεταποίησης το Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές δέχονται πιέσεις από το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την μηναία έρευνα της Markit o μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 50,3 μονάδες, από 51,4 μονάδες τον Αύγουστο, και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν πτώση στις 51,2 μονάδες.

Αναφερόμενο στα εισοδήματα που ελέγχονται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ  2014 το ΙΚΑ ξεκαθάρισε μέσω εγκυκλίου του πως κατά τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί το δικαίωμα στη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Αθλητισμός:Με τιμωρία από την UEFA κινδυνεύει η Λίβερπουλ, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Times. Συγκεκριμένα οι «κόκκινοι» είναι το πιθανό να χάσουν τα 8,6 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League λόγω παραβίασης του Financial Fair Play. Μέσα στις προσεχείς ημέρες ο Φερνάντο Σάντος θα ανακοινωθεί επίσημα ως ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας συμφώνησε σε όλα μαζί του και ο Σάντος θα πάρει τη θέση του Πάουλο Μπέντο, ο οποίος απολύθηκε μετά την εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Αλβανία στον πρώτο αγώνα της για τα προκριματικά του Euro 2016. Στα Ψαχνά πρόκειται να βρεθεί σήμερα, Τρίτη, ο Σάο Πίντο, προκειμένου να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Ηρακλή για το Κύπελλο Ελλάδας.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1821:Πραγματοποιείται η Άλωση της Τριπολιτσάς
1956:Το μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει και πάλι της πόρτες του, μετά την περίοδο της κατοχής, διαθέτοντας νέες αίθουσες.
2000:Ο Πύρρος Δήμας κατακτά για τρίτη συνεχή φορά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Syndey, στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1943:Julio Iglesias, Ισπανός τραγουδιστής όπως και πρώην τερματοφύλακας της Real Madrid.
1949:Bruce Springsteen, το «αφεντικό» (the boss) του αμερικανικού rock.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1939:Zigmund Freud, ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της ψυχανάλυσης.
1973:Pablo Neruda, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης που τιμήθηκε με Nobel λογοτεχνίας το 1971.
2004:Διδώ Σωτηρίου, σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: