12 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) Χρήστος Στεφανίδης συνελήφθη για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Μπορεί η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ να ψηφίστηκε -με αντικατάσταση 9 βουλευτών της συγκυβέρνησης- αλλά η αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν λέει να κοπάσει. Μετά τον Αδωνι Γεωργιάδη, την Παρασκευή και ο Θάνος Πλεύρης εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. «Δεν νοείται να λέει υπουργός "συμφωνώ" ή "δεν συμφωνώ" με τον ΕΝΦΙΑ» δήλωσε.

Για εκτόξευση και διπλασιασμό των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις το 2014 σε σύγκριση με το 2012 αν δεν είχε παρέμβει το υπουργείο, έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, υπερασπιζόμενος τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ τον ΕΟΠΥΥ. «Τι συμβαίνει; Αρρωσταίνουν συχνότερα οι Έλληνες;» αναρωτήθηκε. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 27χρονου, ο οποίος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε το βράδυ της Πέμπτης από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας. Ο νεαρός άνδρας παρά την πτώση του κατάφερε να κολυμπήσει και να βγει σώος σε μια νησίδα στη θαλάσσια περιοχή, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Η πίεση από τη συνεχιζόμενη εκλογολογία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να προκαλεί εντάσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όπως κατέδειξε και το «θρίλερ» με την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία χρειάστηκε να αντικατασταθούν 9 βουλευτές. Η κυβέρνηση προβληματίζεται με την εικόνα αυτή, καθώς θα πρέπει να ψηφιστούν και άλλες δύσκολες ρυθμίσεις, και για το λόγο αυτό οργανώνει μια επιχείρηση συσπείρωσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα. 

Κόσμος: Την ενοχή του Όσκαρ Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η δικαστής στην πολύκροτη υπόθεση που κράτησε σχεδόν έξι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι στην μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης η δικαστής είχε υπογραμμίσει ότι δεν αποδείχθηκε η προμελέτη στο έγκλημα με θύμα την φίλη του. Ο Πιστόριος βρίσκεται ενώπιον ποινής κάθειρξης έως 15 έτη.

Παρά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι ρατσιστικές δηλώσεις ορισμένων υποψηφίων στο Ίντερνετ, η ακροδεξιά μπορεί να γίνει την Κυριακή τρίτη πολιτική δύναμη στη Σουηδία και να στερήσει από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.Ανθρωποκυνηγητό εξαπέλυσε η αστυνομία στο Οχάιο για τον εντοπισμό ενός εφήβου, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από φυλακή της Πολιτείας. Ο 19χρονος Τ.Τζ.Λέιν έχει καταδικαστεί σε ισόβια επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τρεις συμμαθητές του σε Λύκειο της περιοχής του Κλίβελαντ. Τελικά, ο νεαρός εντοπίστηκε.

Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Χιλής κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, στην 41η επέτειο της ανατροπής του Σαλβαδόρ Αλιέντε από τον Πινοτσέτ. Η Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο, με αναδρομική ισχύ, που θα ακυρώνει το νόμο περί αμνηστίας του 1978 με τον οποίο ουσιαστικά παρέμεναν έως σήμερα ατιμώρητοι οι πραξικοπηματίες.Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα, Παρασκευή, στη Βαγδάτη για να προσφέρει την υποστήριξη της Γαλλίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση και να διευκρινίσει τη στρατηγική του έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Οικονομία: Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 8μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,951 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι προκύπτει υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νευρικά άνοιξαν άρχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ουκρανική κρίση, ωστόσο, να συνεχίζει να επηρεάζει τις χρηματαγορές.Να προτείνουν έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015 σχέδια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 δισ. ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων κάλεσε τα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   

Αθλητισμός: Κανονικά με την ομάδα προπονήθηκε την Πέμπτη ο Δημήτρης Σιόβας, ενώ στις προπονήσεις επέστρεψε και ο Αφελάι, ο Μανιάτης συνέχισε το ατομικό του πρόγραμμα, μαζί του και οι Μπουχαλάκης και Ντοσεβί. Όλα αυτά συνέβησαν στην προπόνηση της Πέμπτης όπου ο Ολυμπιακός συνέχισε την προετοιμασία του για το εντός έδρας ματς του πρωταθλήματος απέναντι στον ΟΦΗ το Σάββατο.

Ο Ντάνι Γουέμπεκ σκόραρε δύο γκολ στη νίκη της Αγγλίας απέναντι στην Ελβετία και μαζί με τη μεταγραφή του στην Άρσεναλ είχε έρθει στο προσκήνιο τον ποδοσφαιρικών συζητήσεων. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν βρίσκει ανταπόκριση στον Λουίς Φαν Γκάαλ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τον λόγο που αποχώρησε ο Άγγλος από την Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε πως δεν είναι άξιος για να αγωνίζεται στους «κόκκινους διάβολους».

«Τρέλα» επικρατεί στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ με τον Μάριο Μπαλοτέλι προτού καλά καλά προλάβει να σκοράρει το πρώτο του γκολ αφού οι οπαδοί της Λίβερπουλ «εξαφάνισαν» τη φανέλα του Ιταλού άσου την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός διευθυντής των «κόκκινων» Ίαν Άιρ. μέσα σε μια μέρα πουλήθηκαν 770 φανέλες με το νούμερο «45» στην πλάτη.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1829:Λαμβάνει χώρα στην Βοιωτία η μάχη της Πέτρας, που έμελλε να είναι και η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης.

1979:Η εθνική Ελλάδος επικρατεί της Σοβιετικής Ένωσης με 1-0 στη «Λεωφόρο» και προκρίνεται για πρώτη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

1980:Με πραξικόπημά τους οι στρατιωτικοί καταλαμβάνουν την εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Kenan Evren, είναι αυτός που ανατρέπει την κυβέρνηση του Suleyman Demirel.

1981:Πλήθος 40.000 ροκάδων συνωστίζεται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν τον Rory Gallagher. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες rock συναυλίες στην χώρα μας, η οποία δυστυχώς σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1940:Wayne McLaren, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός ως ο cowboy του Marlboro.

1944:Barry White, αμερικανός τραγουδιστής.

1961:Στέφανος Κορκολής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1992: Anthony Perkins, αμερικανός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε ανάμεσα στα άλλα το «Ψυχώ» και το «Έγκλημα στο Orient Express».
 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια: