30 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Εισαγωγή των πτυχιούχων γιατρών στην ειδικότητα με πανελλαδικές εξετάσεις προτείνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Εκπαίδευσης σε σχέδιο νόμου που υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Τρίτης στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, όπου εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 οικίσκων του καταυλισμού των Ρομά. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι του καταυλισμού, που καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων. Να επικρατήσει ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Θα μπει τέλος στην ανομία, δήλωσε η Σ.Βούλτεψη.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα ξεκινά ο κρίσιμος κύκλος επαφών με την τρόικα για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τη Δευτέρα.Την ανάγκη να συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας εναντίον του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει σε νέο κείμενό του μέσα από τη φυλακή Διαβατών ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος συνελήφθη στο Μοναστηράκι τον Ιούλιο ύστερα από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς.

Με καταλήψεις δημαρχείων σήμερα, Τρίτη, συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση και για τους ελέγχους μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10:00 έως τις 13:00, παράλληλα με συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις «για να συζητηθούν τα προβλήματα-αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Κόσμος: Κύμα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα στη Γερμανία και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει προκαλέσει υπόθεση κακοποίησης μεταναστών σε κέντρα προσφύγων, και μάλιστα από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, που έχει βγει στη δημοσιότητα. Εικόνες που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν στιγμιότυπα που μοιάζουν βγαλμένα από το Αμπού Γκράιμπ - όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η ίδια η αστυνομία - και έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ανάθεση καθηκόντων σε ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης.

Η τζιχαντιστική ISIS δημοσίευσε νέο βίντεο «κήρυγμα» προς τη Δύση και ειδικότερα την Ουάσινγκτον, στο οποίο εμφανίζει για τρίτη φορά τον βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι να λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ δεν θα νικήσουν τους ενόπλους. Το μήνυμα ειρωνεύεται επίσης την στρατηγική των ξένων κυβερνήσεων για ενίσχυση των τοπικών ενόπλων δυνάμεων ως αντίβαρο των τζιχαντιστών.Ο εισβολέας που είχε πηφήξει τον φράχτη του Λευκού Οίκου είχε καταφέρει, σύμφωνα με την Washington Post, να φτάσει μέσα στο κτίριο, παρά τα όσα είχαν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο 42χρονος έφτασε μέχρι το ανατολικό δωμάτιο του κεντρικού κτιρίου μέχρι να ακινητοποιηθεί.

Ανυποχώρητοι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία της περιφέρειας έδωσαν τελεσίγραφο στην ηγεσία μέχρι την Τετάρτη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και στον κυβέρνητη της πόλης, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, να παραιτηθεί. Ο Λιουνγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να «σταματήσουν αμέσως» τις κινητοποιήσεις. Η ηλεκτρονική έκδοση του εμβληματικού αμερικανικού περιοδικού The New Yorker κυκλοφορεί για πρώτη φορά με με κινούμενη εικόνα στο εξώφυλλό του. Στην έκδοση της 6ης Οκτωβρίου ο New Yorker υιοθετεί για πρώτη φορά ένα κινούμενο γραφικό (animated gif) με τίτλο Βροχερή Ημέρα.

Οικονομία:Σε τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας για την Εκκαθάριση και Αναδιάρθρωση των Τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD) η οποία θα εφαρμοσθεί  από την 1η Ιανουαρίου 2015 σε όλη την ΕΕ.   Για αυστηρή αλλά δίκαιη τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ δεσμεύεται η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) με άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στο «Έθνος». Τεχνική βοήθεια σε εργασιακά θέματα ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μία προσπάθεια να εξετάσει από την εργοδοτική πλευρά τον τρόπο καθορισμού των μισθών και τη ρύθμιση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στο κλάδο του εμπορίου.

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός αναχώρησε για τη Σουηδία όπου την Τετάρτη αντιμετωπίζει την Μάλμε στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Α' Ομίλου του Champions League με τον Τσόρι Ντομπίνγκες να εξηγεί ότι σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχουν φαβορί και ότι όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι Ερυθρόλευκοι πηγαίνουν στη Σουηδία μόνο για τη νίκη. Επιστροφή στις νίκες και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό για τη Λάτσιο, που με ηγέτη και σκόρερ τον Φίλιπ Τζόρτζεβιτς πέρασε θριαμβευτικά με 4-0 από το «Ρέντσο Μπαρμπέρα» του Παλέρμο, υποχρεώνοντας τους Σικελούς που προέρχονταν από το 3-3 στη Νάπολι σε βαριά εντός έδρας ήττα.

Νωρίτερα, η Ουντινέζε νίκησε 4-2 την Πάρμα στο «Φρίουλι» και πέρασε μόνη στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, χάρις σε δύο γκολ του «αιώνιου έφηβου» Αντόνιο Ντι Νατάλε (37 ετών), που έφτασε τα έξι σε πέντε ματς στο φετινό Campionato και είναι πρώτος στον πίνακα των σκόρερ. Η Νιούκαστλ έχασε 1-0 και από τη Στόουκ στο «Μπριτάνια» και παραμένει στην τελευταία θέση μετά τη συμπλήρωση 6 αγωνιστικών στην Πρέμιερ Λιγκ. Μια ήττα που πιθανότατα σηματοδοτεί και το «αντίο» του Αλαν Πάρντιου από τον πάγκο των «ανθρακωρύχων», καθώς το ποτήρι ξεχείλισε για τη διοίκηση και τους οπαδούς της ομάδας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1636:Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί φτάνουν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500. Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν μέχρι και τον επόμενο χρόνο.
1821:Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία στο Κατάκωλο και ο τουρκικός στόλος τρέπεται σε φυγή.
1822:Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στη Σούδα
1876:Επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών
1877:Ιδρύεται με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
1969:Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο
1791:Κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη η όπερα του Μότσαρτ, «Μαγικός Αυλός».
1399:O Ερρίκος Δ' ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1985:Φεύγει από τη ζωή η βραβευμένη με όσκαρ, Γαλλίδα ηθοποιός, Σιμόν Σινιορέ.
1861: Γεννιέται ο Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ Τζούνιορ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της διάσημης εταιρείας παραγωγής τσίχλας «Wrigley's»
1852: Γεννιέται ο Τσαρλς Βίλιερς Στάνφορντ, ιρλανδός συνθέτης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: