26 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Χρηματικά ποσά μέχρι και 10.000 ευρώ τον μήνα ζητούσε αστυνόμος, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν συνεργό του από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για «προστασία» σε «στούντιο μασάζ», σε περιοχή των νοτίων προαστίων. «Φιλική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας».

Σε ενδοκυβερνητική κόντρα εξελίσσεται το θέμα του ελέγχου της μονιμοποίησης υπαλλήλων στους ΟΤΑ, καθώς το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Αργ.Ντινόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στην κόντρα του Κυρ.Μητσοτάκη με την περιφερειάρχη Αττικής «εγώ είμαι με την κ. Δούρου». Διεμήνυσε, επίσης, ότι θέλει «εργασιακή ειρήνη» και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της όποιας συμφωνίας προκύψει με τους εταίρους στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, παραμένει στο συρτάρι του κόμματος. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην Κουμουνδούρου εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, υπό την μορφή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τραγικό θάνατο βρήκαν το απόγευμα της Πέμπτης μία 22χρονη αλλοδαπή και το βρέφος της, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο λιμάνι της Βασιλικής της Λευκάδας. Σε κατάσταση σοκ νοσηλεύεται ο 26χρονος οδηγός του οχήματος.

Κόσμος: Από την κρίση του Κοινοβουλίου περνά η πρόταση της βρετανικής κυβερνήσης για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών. Ο Κάμερον - μετά την ντροπιαστική περυσινή «ανταρσία» για πλήγματα στη Συρία - έχει διαβεβαιώσει ρητά ότι ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Συρία είναι ξεχωριστή υπόθεση. Η πρόταση αναμένεται να περάσει, και αναφορές θέλουν τα βρετανικά μαχητικά στην Κύπρο να είναι έτοιμα για ανάπτυξη εντός 24ωρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, που είχε επιλεγεί το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα και ήταν  ο πρώτος μαύρος στο αξίωμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του εμφανώς συγκινημένος, στο πλευρό του αμερικανού πρoέδρου. Σε ισχύ φαίνεται ότι θα κρατήσουν, προς το παρόν, οι «28» τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία όταν κληθούν να επανεξετάσουν την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα, περιμένοντας την έκβαση της εύθραυστης συμφωνίας και των προσπαθειών για συνομιλίες. Συνέχιση των τριμερών συνομιλιών ζητά η G7, με την απειλή επιπλέον κυρώσεων στη Μόσχα εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Οι συνομιλίες των Έξι με το Ιράν βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαπιστώνει ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμεαϊερ, που σημειώνει ότι το τελευταίο κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι μεν το δυσκολότερο, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για υπέρβαση. «Είναι ώρα να λύσουμε την κρίση» είπε μετά από μακρά συζήτηση που είχε με τον ιρανό πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Τον φόβο για κίνδυνο εντός των τειχών καλλιεργούν οι εκτιμήσεις υπηρεσιών ασφαλείας για τον αριθμό των χιλιάδων μαχητών που στρατολογούνται στις χώρες της Δύσης από την τζιχαντιστική ISIS αλλά και άλλες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες. Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά 3.000 μαχητές από ευρωπαϊκές χώρες, με το συνολικό αριθμό όσων έχουν πάει σε Συρία και Ιράκ από κάθε άλλη χώρα της υφηλίου να υπολογίζεται κατά ορισμένους ακόμη και σε 12.000.

Οικονομία: Με πτώση άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κρατούν επιφυλακτική στάση εν μέσω απωλειών στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε Γερμανία και Γαλλία σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Βασικό χαρακτηριστικό των ερευνών που διενεργήθηκαν για τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι η απροθυμία των καταναλωτών να κάνουν μείζονες αγορές.

Στην εξαίρεση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από την υποχρέωση υποβολής  καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών προχώρησε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου τροποποιώντας εγκύκλιο που είχε εκδοθεί τον προηγούμενο Ιανουάριο από τον τότε επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη.

Αθλητισμός: «Υπόκλιση» στον Ορέστη Καρνέζη κάνει ο ιταλικός Τύπος, μετά και τη νίκη της Ουντινέζε μέσα στο «Ολίμπικο» επί της Λάτσιο με 1-0. Συγκεκριμένα στα δημοσιεύματα τον αποκαλούν «ευχάριστη έκπληξη», ενώ τονίζουν πως προσφέρει τη σιγουριά που έλειπε από την ομάδα της Ουντινέζε. Σε τέσσερις αγωνιστικές στο ιταλικό πρωτάθλημα ο έλληνας γκολκίπερ έχει δειχθεί μόλις δύο γκολ και αυτά στην ήττα της Ουντινέζε από τη Γιουβέντους με 2-0 στο Τορίνο.

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η μεταγραφή του Δημήτρη Βασιλείου στα κατεχόμενα. Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ντεγκιρμενλίκ, ομάδα της Β' κατηγορίας, κι έτσι έγινε η πρώτη μεταγραφή Ελληνοκύπριου σε ομάδα των Κατεχόμενων. Ο Κύπριος μεσοαμυντικός κατηγορείται πως δέχθηκε να γίνει θέμα προπαγάνδας, καθώς συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον Χασάν Σέρτογλου, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας του ψευδοκράτους.

Ικανοποίηση για τον Μπρένταν Ρότζερς, καθώς ο Ντάνιελ Στάριτζ θα επιστρέψει στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ για το Σαββατιάτικο ντέρμπι του Μερσεσάιντ κόντρα στη συμπολίτισσα Εβερτον, για την Premier League. Ο Αγγλος διεθνής επιθετικός τραυματίστηκε σε προπόνηση της εθνικής Αγγλίας και είναι εκτός δράσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες. «Ο Ντάνιελ πάει καλύτερα και την προσεχή εβδομάδα θα είναι μαζί μας στις προπονήσεις.Λογικά θα είναι έτοιμος για το ματς με την Εβερτον», τόνισε σχετικά ο τεχνικός των «κόκκινων».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1905: Ο Albert Einstein δημοσιεύει την θεωρία της σχετικότητας.
1941: Ο Superman κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.
1957: Το West Side Story, ένα από τα κορυφαία musical όλων των εποχών, κάνει πρεμιέρα στο Broadway.
1969: Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο τους “Abbey Road” στην Capitol Records.
2000: Το επιβατηγό πλοίο «Express Σάμινα» βυθίζεται στ’ ανοιχτά της Πάρου με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1888: T.S. Eliot, αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος που τιμήθηκε το 1948 με βραβείο Νόμπελ.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1902: Levi Strauss, Γερμανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων jean.
1989: Παύλος Μπακογιάννης, πολιτικός. Δολοφονήθηκε στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17η Νοέμβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: