07 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo συναντάται σήμερα Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 79η Διεθνή Έκθεση, μετά από την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Διαβάστε την ομιλία του κ. Σαμαρά εδώ. 

Θα ακολουθήσουν επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης του κ. Βενιζέλου ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα. Δύο άτομα συνελήφθησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά από ληστεία και καταδίωξη που ακολούθησε στη Γλυφάδα. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο συλληφθέντες λήστεψαν με την απειλή όπλων περίπτερο στη λεωφόρο Ποσειδώνος και διέφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Πρόταση τριών σημείων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταθέτει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Προκρίνει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη κάλπη, τη συμφωνία των κομμάτων για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και την έναρξη διακομματικής συζήτησης για τις αλλαγές σε διοίκηση και κράτος. 

Επίθεση με βόμβες μολότοφ, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, εξαπέλυσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ομάδα νεαρών, που εμφανίστηκε ξαφνικά στην συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά στα Εξάρχεια. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή και προσήχθησαν 22 άτομα, από τα οποία δύο κρατήθηκαν και θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιποι 20 αφέθηκαν ελεύθεροι. Προβλήματα σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας από τη βροχόπτωση. Περίπου 30 κλήσεις για άντληση υδάτων από αυλές και σπίτια στη Χαλκιδική δέχτηκε η Πυροσβεστική. Στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέχει από τα ξημερώματα, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου σημειώθηκαν αρκετά ατυχήματα. Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός και σήμερα, Κυριακή, με βελτίωση από το βράδυ. 

Κόσμος: Αεροπορικές επιθέσεις ξεκίνησαν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών κοντά στο φράγμα της πόλης Χαντίθα του Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Τα αεροπορικά πλήγματα έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τους τζιχαντιστές να απειλήσουν τις ιρακινές δυνάμεις που ελέγχουν το φράγμα αυτό. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των ΗΠΑ στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, από τότε που ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας τον Αύγουστο. Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μετά τα πυρά που δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα στη Μαριούπολη, νέες εκρήξεις σημειώνονται και βόρεια του Ντονέτσκ κοντά στο αεροδρόμιο. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε κοντινό στρατόπεδο.

Τουλάχιστον δέκα εργάτες σκοτώθηκαν σε εργοτάξιο ουρανοξύστη 36 ορόφων στην Κωνσταντινούπολη όταν ο ανελκυστήρας που χρησιμοποιούσαν έπεσε ενώ βρισκόταν σε έναν από τους τελευταίους ορόφους, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αδύνατη φαίνεται να είναι η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία, καθώς οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι οπαδοί του «ναι» και του «όχι» κυριολεκτικά δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο. Στην τελευταία πάντως έρευνα το «ναι» στην ανεξαρτησία κινείται στο 51%, έναντι 49% για το «όχι».Η Ρωσία στέλνει πλοία του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική, με στόχο να επαναλειτουργήσει μία μόνιμη βάση στην περιοχή, μετέδωσαν το Σάββατο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις με τη Δύση με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και ενώ πολλοί επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Αρκτική, εξαιτίας των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οικονομία: Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση το απόγευμα του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής του επίμαχου νομοσχεδίου για τη διαδικασία εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων. «Η δημιουργία επιχειρηματικότητας είναι το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας από τη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, ενώ προανήγγειλε πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιδότηση των επιτοκίων χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση - από το Οκτώβριο - του νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει στους επιχειρηματίες «όχι απλά δεύτερη, αλλά και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία». 

 Στα 10 με 12 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με την περικοπή κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. 

Αθλητισμός: Με γκολ του Κουτρουμπή στο 44ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 της ρουμανικής Βιτορούλ Κοστάντζα, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε απόψε στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ανεπίσημο ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα έκανε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Βαλμίρ Μπερίσα, όμως το πλέον θετικό για το Γιάννη Αναστασίου ήταν η εμφάνιση του Εμίρ Μπαϊράμι, που έδειξε να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησαν εδώ και πολύ καιρό και μπορεί να προσθέσει πολύτιμη ποιότητα στο «τριφύλλι».

«Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν η ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει ο Κλαούντιο Ρανιέρι στον αγώνα της Κυριακής απέναντι στην Ρουμανία για την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Καλές εντυπώσεις άφησε και πάλι η ΑΕΚ, που επικράτησε πολύ εύκολα 4-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ της Ένωσης πέτυχαν οι Αραβίδης (4΄), Ντούνης (11΄), Ντακόλ (70΄) και Μπρέσεβιτς (75΄), ενώ η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα είχε πολλές ευκαιρίες, ιδίως στο α΄ ημίχρονο, για να σημειώσει και περισσότερα τέρματα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1776:Πρώτη επίθεση με υποβρύχιο στα παγκόσμια χρονικά. Το αμερικανικό Turtle προσπαθεί-αποτυχημένα- να τοποθετήσει μία ωρολογιακή βόμβα στα ύφαλα της βρετανικής ναυαρχίδας Eagle που βρίσκονταν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1833:Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.


1882: Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.
 

1999: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.
 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1909: Ελία Καζάν(Ηλίας Καζάντζογλου) ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης.
 

ΘΑΝΑΤΟΙ
1978: Κιθ Μουν, ντράμερ των Who





Δεν υπάρχουν σχόλια: