10 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Δύο νέοι 20 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο στις 05:45 το πρωί της Τετάρτης, σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε στην λεωφόρο Κηφισίας, στη συμβολή με την οδό Πεντέλης στο Μαρούσι. Να αναζητούν τα φθηνότερα προϊόντα και να μην πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ «έχοντας το κεφάλι ψηλά σαν το παγώνι» προέτρεψε τις νοικοκυρές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος την Τετάρτη.

Νέα ντοκουμέντα-φωτιά, που επιβεβαιώνουν τη φιλοχουντική δράση του αστυνομικού διοικητή της Ύδρας είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο ίδιος να χαιρετά ναζιστικά με φόντο τη σβάστικα. Πλάνα αρχείου από την κηδεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου το 1999 δείχνουν τον εν λόγω αστυνομικό διοικητή να πυροβολεί αρκετές φορές στον αέρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ένας διάλογος στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις, καθώς αντανάκλαση αυτών θα αποτελεί το πλαίσιο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει υπόψη εσωκομματικές φωνές και αναμένεται να είναι προσεκτικός σε αυτά που θα εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι συζητήσεις για το πρόγραμμα του κόμματος θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αναλαμβάνει το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Από το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο τρεις άστεγοι στο ρόλο του οδηγού-ξεναγού, θα γνωρίζουν στον κόσμο τα συσσίτια, τα υπνωτήρια και τα κέντρα απεξάρτησης. Παράλληλα, θα δίνουν πληροφορίες για το πώς έχουν οι ίδιοι βιώσει τη ζωή στον δρόμο.

Κόσμος: Ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ-Αμάρι, νοτίως της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις διαδηλωτών με στρατιώτες, την ώρα που οι τελευταίοι έμπαιναν στον καταυλισμό για να συλλάβουν μέλη της Χαμάς.

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ οι αναφορές βουλευτών και πολιτικών στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ στην υπόθεση της Σκωτίας. Με ανακοίνωσή του το Παλάτι υπενθυμίζει σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ότι η βασίλισσα δεν ανακατεύεται στην πολιτική, ούτε ποτέ ανακατεύτηκε στα 62 χρόνια της βασιλείας της.  

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρρευση της στέγης τεμένους στη Λαχώρη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Το τέμενος βρίσκεται σε μια φτωχή συνοικία της Νταρογαουάλα. Τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης της στέγης παραμένουν άγνωστα, αλλά αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνδέεται με τις πλημμύρες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο που θα παρουσιάσει για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επαφές ήταν παραγωγικές, όπως τονίστηκε, όμως αυτό που ξεκαθάρισαν οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου είναι ότι δεν θα ζητηθεί έγκριση του Σώματος για την ανάληψη δράσης. Ταλαιπωρία περιμένει την Τετάρτη χιλιάδες επιβάτες της Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει 110 πτήσεις από το Μόναχο, λόγω οκτάωρης στάσης εργασίας των πιλότων. Οι πιλότοι θέλουν να εντείνουν τις πιέσεις στη διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με το σχέδιο συνταξιοδότησης.

Οικονομία: Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο Εμίλιο Μποτίν, πρόεδρος της Banco Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας. Η Santander δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου του ωστόσο ξεκαθαρίσθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα για να εκλέξει νέο πρόεδρο. Την προκήρυξη για  το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 10.000 ανέργων θα εκδώσει έως τις 10 Οκτωβρίου ο ΟΑΕΔ.

Οι καθαρές αμοιβές θα ορίζονται σε 19,6 ευρώ ημερησίως και έως 490 ευρώ το μήνα για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω. Για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών οι καθαρές αμοιβές θα ορίζονται στα 17,1 ευρώ ημερησίως και έως 427 ευρώ το μήνα. Επιταχύνεται με πρωτοβουλία των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών η διαδικασία χρηματοδότησης οδικών αξόνων με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση «ξεκλείδωσε» τη λήψη των εναπομεινάντων 300 εκατ. ευρώ, η εκταμίευση των οποίων εκκρεμούσε πριν από το καλοκαίρι και καθυστέρησε λόγω των αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αθλητισμός: To μέτριο ντεμπούτο της εθνικής στα προκριματικά του EURO 2016 προβλημάτισε έντονα τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, Καλούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός θέλοντας να θωρακίσει την ηρεμία και ψυχραιμία της ομάδας ζήτησε από τον Γιώργο Σαρρή μετά το παιχνίδι της Κυριακής να συνεργαστεί με τον Γιώργο Καραγκούνη. Μία από τις πιο σημαντικές νίκες της Ιστορίας της πέτυχε η εθνική Κύπρου, επικρατώντας 2-1 της Βοσνίας στη Ζένιτσα, στην πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2016. 

Στα άλλα ματς ξεχωρίζουν οι εκπλήξεις στον πρώτο όμιλο, όπου η Ισλανδία κέρδισε 3-0 την Τουρκία και η Τσεχία με 2-1 την Ολλανδία. Στον 8ο όμιλο, η Ιταλία πέρασε με 2-0 από τη Νορβηγία, ενώ ο Γκάρεθ Μπέιλ ξελάσπωσε τους Ουαλούς απέναντι στην Ανδόρα... Η Εθνική Ελπίδων έκανε το καθήκον της, νίκησε με 3-1 την Πολωνία αλλά το γκολ των Σουηδών στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Τουρκία (4-3) έστειλε την ελληνική ομάδα στη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου και της στέρησε τη θέση στα μπαράζ πρόκρισης για την τελική φάση του Euro 2015.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1224:Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
1925:Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας που τίθεται αμέσως σε ισχύ.
1960:Ο μεγάλος Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Abebe Bikila κερδίζει το κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στη Ρώμη, τρέχοντας ξυπόλητος.
1977:Ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στην Γαλλία.
1995:Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβοσνίων που πολιορκούν το Σεράγεβο.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1956 Γεννιέται ο εξαιρετικός Έλληνας ηθοποιός, Γιάννης Μπέζος.
1968:Γεννιέται στο Hertfordshire της Αγγλίας ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Guy Ritchie που υπήρξε και επί σειρά ετών σύζυγος της Madonna.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1898:Δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ που ήταν γνωστότερη ως Σίσσυ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: