28 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχει ημερομηνία λήξης και αυτή είναι οι εθνικές εκλογές, δηλώσει σε συνέντευξή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην κόντρα με τη Ρ.Δούρου, σημειώνει ότι «όταν η ΝΔ παραδέχεται με γενναιότητα πως και επί των δικών της ημερών έγιναν παράνομοι διορισμοί, είναι αδιανόητο να βρίσκει αντίπαλο την Αριστερά». Βροχές και χαμηλές θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικού του καιρού την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει του 20 βαθμούς Κελσίου. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει βελτίωση από τη Δευτέρα.

Για αδιαλλαξία, που αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού, κατηγόρησε τη Λευκωσία ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου και περιπάτου με την επωνυμία: «6ος Αγώνας δρόμου - περιπάτου Greece Race for the Cure» από τις 10.00 έως τις 13.00. «Με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, η εκτίμηση μου είναι ότι δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Επίσης, τάσσεται υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κόσμος:Το ισλαμιστικό Μέτωπο Αλ Νούσρα απηύθυνε κάλεσμα στους τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον κόσμο να πλήξουν δυτικά κράτη και χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Το Μέτωπο Αλ Νούσρα κατήγγειλε ότι οι επιδρομές που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ αποτελούν «πόλεμο κατά του Ισλάμ». Περισσότεροι από 30 ορειβάτες εκτιμάται ότι είναι νεκροί, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε το Σάββατο στην Ιαπωνία. Οι ορειβάτες βρέθηκαν κοντά στο σημείο της έκρηξης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας και να εκτοξευτούν πέτρες και βράχια, εγκλωβίζοντας στην πλαγιά δεκάδες ορειβάτες.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε πυροβολισμούς το Σάββατο στο Φέργκιουσον, το προάστιο του Σεντ Λιούις στις ΗΠΑ όπου είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο ταραχές μετά τον φόνο ενός νεαρού Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό. Δριμύτατη επίθεση κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Κρεμλίνου για την υπόθεση της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας, κατηγορώντας τη Δύση ότι «δεν μπορεί να βγάλει τον Ψυχρό Πόλεμο από τον γενετικό της κώδικα».

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για την προεδρία, καθώς μένει μία εβδομάδα προτού προσέλθουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής, έναντι της κύριας αντιπάλου της, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οικονομία:Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και τη μείωση της φορολογίας σε γονικές παροχές και δωρεές για την απόκτηση κατοικίας μελετά η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, το συγκεκριμένο πακέτο θα θέσει στην τρόικα η κυβέρνηση, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης δέχεται αιτήματα να εφαρμόζεται το «πόθεν έσχες» στις αγοραπωλησίες ακινήτων επί των εμπορικών αξιών και όχι των αντικειμενικών. 

Στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε9 και Ε2 θα αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους έκπτωσης 20% που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου.

Ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις λογιστών και φοροτεχνών η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου αποφάσισε την παράταση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015 της προθεσμίας υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014.

Αθλητισμός: Δεύτερο μέρος της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ την Κυριακή, με ακόμη ένα δύσκολο ματς περιμένει τον ΠΑΟΚ που θα υποδέχτεί τον ΟΦΗ, έπειτα από τη… γκέλα του Κυπέλλου. Παράλληλα, η Βέροια που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα και θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Επίσης, ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για τους τρεις βαθμούς υποδεχόμενος την ουραγό και χωρίς βαθμό, Νίκη Βόλου, ενώ Λεβαδειακός – Κέρκυρα και Εργοτέλης - Παναιτωλικός, συμπληρώνουν το πρόγραμμα της ημέρας.

Μόνη πρώτη στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος έμεινε η Ρόμα, με παιχνίδι περισσότερο από τη Γιουβέντους πάντως, καθώς αν και δυσκολεύτηκε νίκησε στο «Ολίμπικο» τη Βερόνα με 2-0, στο ντέρμπι της ελληνικής... παροικίας του καμπιονάτο. Διαψεύσθηκαν όσοι περίμεναν «στραβοπάτημα» της Γιουβέντους στο Μπέργκαμο. Η «Γηραιά Κυρία» πέρασε με άνεση 3-0 από την έδρα της Αταλάντα και παραμένει στην κορυφή με το απόλυτο «5 στα 5», όπως και η Ρόμα.

Ως ουραγός του γαλλικού πρωταθλήματος θα υποδεχθεί την Πέμπτη τον ΠΑΟΚ η Γκινγκάμπ, για το Europa League. Δύσκολα τα πράγματα για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στον πάγκο της Μονακό, καθώς οι «Μονεγάσκοι» ηττήθηκαν μέσα στην έδρα τους από τη Νις με 1-0. Προβληματική παρουσιάζεται η Παρί Σεν Ζερμέν, όταν απουσιάζουν παίκτες όπως ο Ιμπραϊμοβιτς, ο Λαβέτσι, ο Τιάγκο Σίλβα. Στον τελευταίο αγώνα της μέρας η Λιλ «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση, επικρατώντας δύσκολα 1-0 της Μπαστιά.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1931:Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Αλέξανδρος Διομήδης, διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για την «προστασία της δραχμής» και υποβάλλει την παραίτησή του.
1922:Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή, άμεσα συνδεδεμένη με τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Θράκη, ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.
1687:Ο Bενετός Μοροζίνι εκδιώχνει από την Αθήνα από τους Οθωμανούς, μετά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης.
1538:Ξεκινάει η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί το συμμαχικό στόλο.
1956:Πεθαίνει ο Ουίλλιαμ Μπόινγκ, ιδρυτής της ομώνυμης αεροπορικής βιομηχανίας.
1899:Γεννιέται ο Ακίλε Καμπανίλε, ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, γνωστός για την έντονη χιουμοριστική διάθεση στα κείμενα του.
1901:Γεννιέται Εντ Σάλιβαν, αμερικανός τηλεπαρουσιαστής, που έγινε διάσημος με την εκπομπή του «The Ed Sullivan Show».
1953:Πεθαίνει ο Έντουιν Χαμπλ, αμερικανός αστρονόμος που εφυήρε το τηλεσκόπιο.
1905:Γεννιέται ο γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος ευρωπαίος που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών.







Δεν υπάρχουν σχόλια: