11 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα εκτιμούν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ότι θα παρουσιαστούν στα σχολεία της χώρας με το πρώτο κουδούνι. Αν προστεθούν δε τα κενά σε εκπαιδευτικούς και στα δημοτικά σχολεία ο αριθμός εκτοξεύεται στις 12.000. Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι όλα θα έχουν ομαλοποιηθεί έως το τέλος του μήνα. Ζήτημα εβδομάδων είναι πλέον η δημοπράτηση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της επέκτασης του τραμ από το Σύνταγμα ως την πλατεία Αιγύπτου από την Αττικό Μετρό, ενός έργου που υπόσχεται να αλλάξει το κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, την Τετάρτη, να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη Βουλή, οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζονται. 

Σήμερα, Πέμπτη, η τροπολογία - ενδεχομένως με κάποια αλλαγή - θα κριθεί διά της ψηφοφορίας και προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των διαφωνούντων. Αιχμηρός κατά του Γκ.Χαρδούβελη ο Αδ.Γεωργιάδης. Την βαθύτατη λύπη του για τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το ζήτημα της κοινοβουλευτικής έδρας του, εξέφρασε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Λυκούδης και σημειώνει ότι είναι βέβαιος πως θα έχει μετανιώσει για ό,τι είπε. «Δεν χρειάζεται κάποιος να αποδείξει όσα αποδεικνύει η ζωή του ολόκληρη» είναι η απάντηση του πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Αρνήθηκε την ερμηνεία που δόθηκε στις δηλώσεις της περί «χαμένων χρημάτων στα ακίνητα» η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Πέμπτης. 

Έκανε λόγο για «γκεμπελίσκους» δημοσιογράφους που δεν έκαναν τον κόπο να την ρωτήσουν τι εννοούσε, καθώς - όπως είπε - μίλησε για την προσωπική της τακτική να μην επενδύει σε ακίνητα. 

Κόσμος: Τη μνήμη των θυμάτων στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον τιμούν οι ΗΠΑ στην δέκατη τρίτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τη σεμνή τελετή στο σημείο των Δίδυμων Πύργων, εκεί που πλέον στέκει ένας νέος ουρανοξύστης και ένα επιβλητικό μνημείο. Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ο Όσκαρ Πιστόριους, όπου ακούει την ετυμηγορία στην υπόθεση της δολοφονίας της φίλης του, για την οποία κατηγορείται. Η ανάγνωση της ετυμηγορίας της δικαστού Τοκοζίλε Μασίπα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τρεις ημέρες.  Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα. Μάχη μεταξύ δύο γυναικών που κάποτε υπηρετούσαν την ίδια κυβέρνηση είναι οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Βραζιλία και αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. 

Στην πλέον πρόσφατη, η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Μαρίνα Σίλβα. Ή για να ειπωθεί διαφορετικά, η ανοδική πορεία της Μαρίνα Σίλβα έχει ελαφρώς σταματήσει. Διαφορετικά είναι τα δεδομένα της νέας δημοσκόπησης σκωτσέζικης εφημερίδας σχετικά με το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την νέα έρευνα, το 47,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι», έναντι 42,4% που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στα επίπεδα του 10%. Ο δήμαρχος του Τορόντο Ρομπ Φορντ εισήχθη εκτάκτως σε νοσοκομείο με όγκο στην κοιλιακή χώρα θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εκστρατεία του για να διεκδικήσει νέα θητεία στο δήμο, γράφει η Toronto Star. 

Οικονομία: Μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,84%, τον Ιούλιο, δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που δόθηκαν σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που συνεχίζουν να αναζητούν εργασία ανήλθε τον Ιούλιο σε 835.282 άτομα έναντι 820.156 τον προηγούμενο μήνα. Με κέρδη άνοιξε σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά διατηρεί αποστάσεις από το νευρικό κλίμα των διεθνών αγορών και εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος για δεικτοβαρείς τίτλους σημειώνει άνοδο. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα έχει οριστικοποιήσει και θα καταθέσει στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», δήλωσε την Πέμπτη στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη. 

Αθλητισμός: Νοκ άουτ για τρεις εβδομάδες τέθηκε ο Ντάνιελ Στάριτζ της Λίβερπουλ, λόγω προβλήματος τραυματισμού στο γόνατο. Ο Άγγλος διεθνής επιθετικός τραυματίστηκε σε προπόνηση της εθνικής ομάδας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα μείνει εκτός δράσης περίπου για 20 ημέρες. Τη δική του απάντηση στα όσα δήλωσε ο Αβραάμ Παπαδόπουλου κατά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό έδωσε ο Μίτσελ, ο οποίος επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή ήταν ειλικρινής με τον Έλληνα στόπερ, ενώ δεν παρέλειψε να του ευχηθεί καλή τύχη στο νέο του ξεκίνημα. 

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιστροφή του Κώστα Μήτρογλου, στη μεταγραφή του Σαβιόλα, αλλά και στις επικείμενες αναμετρήσεις των «ερυθρολεύκων» στη Σούπερ Λιγκ και κυρίως στο Champions League. Ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μέλος του ΔΣ του ECA (European Club Association), Θόδωρος Γιαννίκος, παρουσίασε τον Χάρτη Εντιμότητας του Ποδοσφαίρου που συνυπέγραψαν 150 σύλλογοι ανά την Ευρώπη.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

 1822:Ως επικεφαλής των κατοίκων της Μυκόνου, η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει επίθεση αλγερινών πειρατών.

1922:Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών, ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την ανατολική Θράκη και έτσι αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου.

1969:Η Jane Birkin και ο Serge Gainsbourg φτάνουν στην κορυφή του βρετανικού chart με το τραγούδι τους “Je t’ aime moi non plus”.

1981:Ένας εκκεντρικός νεαρός με ιδιαίτερα sexy εμφάνιση ανοίγει την συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον Prince.

2003:Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Toronto με τους Raptors και χάνει με 98-76.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1962: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Joan Cusack, αδελφή του γνωστού ηθοποιού John Cusack.

ΘΑΝΑΤΟΙ
1889:Πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός James Prescott Joule που έγινε γνωστός κυρίως για τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής που εισήγαγε. Ενώ το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ενέργειας.

1963:Αφήνεις την τελευταία της πνοή η μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια, Edith Piaf.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: