03 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Νέα κινητοποίηση πραγματοποιεί την Κυριακή το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τα μέλη του Συντονιστικού καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11:00 το πρωί στην Ερμού. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δασική έκταση στην περιοχή Βλαχοκερασιά Τρίπολης. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Πόρτο Κάγιο Λακωνίας.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία των ένστολων είναι προς το συμφέρον τους, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας στους εκπροσώπων των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών οι οποίοι αντιδρούν στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του επικουρικού τους ταμείου σε επαγγελματικό. Οι διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους δεν προχωρούν, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας ίσως να είναι το μόνο κίνητρο της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού.

«Η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να αφήσει σε κανέναν το αίσθημα ότι είναι νικητής και σε άλλους ότι είναι ηττημένοι. Η λύση θα είναι συμβιβασμός» λέει στο Βήμα της Κυριακής. Την απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, με την οποία καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του Δημόσιου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τύπο, ζητούν βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Κόσμος: Νεκρός εν ώρα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας είχε πέσει ο 23χρονος στρατιώτης Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος θεωρείτο ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί. Δώδεκα Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα το πρωί της Κυριακής. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα και μετά την εκπλήρωση του πρωταρχικού του στόχου που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, δήλωσε το Σάββατο ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας μάλιστα ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές».

Νωρίτερα, πληροφορίες είχαν αναφέρει ότι ορισμένοι ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρονταν από τη Γάζα στα σύνορα. Το Σάββατο, περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στο σφυροκόπημα του Ισραήλ. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο στο διεθνές αεροδρόμιο Ρουασί έναν Γαλλομαροκινό, τον οποίο χαρακτηρίζει «ισλαμιστή μαχητή» και για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζε να εκτελέσει επιθέσεις στη Γαλλία. Το Ισραήλ απομάκρυνε ορισμένα από τα στρατεύματά του στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετά από ανακοίνωση του στρατού ότι βρίσκεται κοντά στον βασικό του στόχο που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς, αλλά αναλυτές εκτιμόυν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι περιορίζει την επιχείρηση στη Γάζα, αλλά με τους δικούς του όρους. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου τους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, καταγγέλλοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη στάση που τηρεί στο θέμα αυτό η γαλλική κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μονπελιέ και την Αβινιόν, χωρίς αυτή τη φορά να ξεσπάσουν επεισόδια. 

Οικονομία: Τη διακοπή της λειτουργίας του, λόγω χρεοκοπίας, ανακοίνωσε το Σάββατο το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Labirint, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και με σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά. Ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι βασικές άξονες του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης στη μετά μνημονίου εποχή. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αντιληφθούμε ένα μέλλον διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό ιδεοληψιών του παρελθόντος» σημειώνει.

Ξεκίνησε σταδιακά η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9. Εκεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ακίνητο και το συγκεντρωτικό ποσό το οποίο οφείλουν στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου.

Αθλητισμός: Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στη Μινεάπολη, στο τελευταίο του παιχνίδι για το διεθνές τουρνουά ICC 2014 που διεξάγεται σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Ακόμα μια καλή εμφάνιση, τρίτη σε ισάριθμα παιχνίδια, στην Αμερική έκανε ο Ολυμπιακός, αφού οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν στα πέναλτι την πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι (Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Σίτι 2-2 κ.α 5-4 πεν.) στην Τρίτη αγωνιστική του «International Champions Cup». Ήττα και μέτρια εμφάνιση για τον ΠΑΟΚ σε φιλική αναμέτρηση απέναντι στην Νάπολι στο «Σαν Πάολο» (Νάπολι - ΠΑΟΚ 2-0).

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0 από τη Νάπολι (3΄ Καγιεχόν, 90΄ Ραντόσεβιτς), στο σημαντικότερο ως τώρα φιλικό του παιχνίδι, που έγινε απόψε στο «Σαν Πάολο». Το ματς ξεκίνησε άσχημα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς μόλις στο 3ο λεπτό, μετά από λάθος του Μιγκέλ Βίτορ, ο Χάμσικ πάσαρε στον Καγιεχόν κι αυτός δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1843:Στην Αθήνα, οι επαναστάτες με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλέργη υποχρεώνουν τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1949:Δημιουργείται το πρωτάθλημα μπάσκετ του ΝΒΑ.

1953:Ο κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο για κατασκοπεία και οδηγείται στο εκτελεστικό.

1971:Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει το σχηματισμό του νέου του συγκροτήματος που ονομάζεται «The Wings».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1940: Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1972:Πεθαίνει ο Γιάννης Παπαϊωάννου αξιόλογος λαϊκορεμπέτης συνθέτης.

1973:Πεθαίνει ο Ηλίας Βενέζης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός.

1977:"Φεύγει" από τη ζωή ο Μακάριος Γ', Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κύπρου.

1994: Πεθαίνει ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: