30 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:«Τρίζει» η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς τα ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και να πληρώνουν τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τα φάρμακα. Μόνο τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά χρωστούν σε διάφορα νοσοκομεία 150.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι στην Κίσσαμο Χανίων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή. Για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται ο οικισμός Λιβάδια.

Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ολοήμερων δημοτικών σχολείων προκειμένου να γίνεται η μελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας μέσα στην τάξη προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου, θα δοθούν στις τέσσερις πρώτες τάξεις των ολοήμερων δημοτικών σχολείων πέντε ώρες την εβδομάδα για προετοιμασία των μαθημάτων της επομένης.

Πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στην Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα οι νέες μειωμένες τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, με το ενιαίο εισιτήριο να κοστίζει 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ, αλλά να μειώνεται η διάρκεια του εισιτηρίου από τη μιάμιση ώρα που είναι σήμερα στα 70 λεπτά.

Κόσμος:Στρατιώτες στο αφρικανικό βασίλειο του Λεσότο κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα στην πρωτεύουσα της χώρας, σε μία προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Τουλάχιστον ένα τανκ βγήκε στους δρόμους του Μαζέρου και οι στρατιώτες κινούνται προς άλλες περιοχές της χώρας. Οι Αρχές της Πολιτείας του Κονέκτικατ, ερευνούν μια πιθανή απειλή κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα διευρύνει το προβάδισμα της από την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μια πιθανή μονομαχία τους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας από την εταιρία δημοσκοπήσεων Datafolha.

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας - μετά τις πληροφορίες ότι ρώσοι στρατιώτες μάχονται σε ουκρανικό έδαφος δίπλα στους αυτονομιστές - βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα επικεντρωθούν στον καθορισμό των διαδόχων Ρομπάι και Άστον.

Διεθνή συναγερμό έχει σημάνει η Ιντερπόλ για τον εντοπισμό πεντάχρονου αγοριού που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο και το οποίο πήραν οι γονείς του από βρετανικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Η ζωή του αγοριού κινδυνεύει αν δεν λάβει τη θεραπεία του σε διάστημα 24 ωρών.

Οικονομία:Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξέφρασε την Παρασκευή την εμπιστοσύνη του στην επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι αντιμέτωπη με επίσημη δικαστική έρευνα στη Γαλλία για μια υπόθεση διαφθοράς που χρονολογείται από το 2008.

Τους τελευταίους μήνες ζωής τους μετρούν ύστερα από 36 χρόνια τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η κατάργησή τους από το 2015. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει ήδη τι έχει ο καθένας, ενώ μπορεί από το ύψος των ετήσιων δαπανών του να συμπεράνει το πραγματικό ελάχιστο εισόδημα του κάθε φορολογούμενου.

Η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων από πλειστηριασμό για οφειλές κάθε είδους αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, γεγονός που θα ξεκαθαρίσει και στις επαφές με την τρόικα, τονίστηκε στις συναντήσεις Δένδια με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. H κυβέρνηση δεν αποκλείει να προχωρήσει και μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση.

Αθλητισμός:Στη Ρώμη οδεύει και ο Χοσέ Χολέβας! Οι Ιταλοί θεωρούν ότι η Ρόμα είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του 30χρονου αριστερού μπακ-χαφ και θα είναι ο τρίτος κατά σειρά διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που θα γίνει Ρωμαίος. Με τον Παπασταθόπουλο να σκοράρει στο εκτός έδρας 3-2 της Ντόρντμουντ επί της Αουσμπουργκ στη bundesliga και τη Χετάφε να κερδίζει με 1-0 την Αλμέρια, άνοιξε η αυλαία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για το τριήμερο. Τη συμφωνία με την Τσέλσι για το διετή δανεισμό του Φερνάντο Τόρες στη Μίλαν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ιταλικός σύλλογος, χωρίς όμως ο Ισπανός επιθετικός να έχει αποδεχθεί ακόμα τους όρους της μετακίνησης του.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1914:Πραγματοποιείται η μάχη του Τάνενμπεργκ, μία από τις πρώτες μάχες του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία.

1918:Ο σοβιετικός ηγέτης Βλαντιμίρ Λένιν πυροβολείται και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας.

1933:Ιδρύεται η γαλλική αεροπορική εταιρία "Air France".

1941:Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η πολιορκία του Λένινγκραντ, όταν οι Ναζί εισβάλλουν στη Ρωσία.

1944:Σοβιετικά στρατεύματα εισέρχονται στο Βουκουρέστι, εκδιώκοντας τους Ναζί.

1962:Το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο γίνονται ανεξάρτητα κράτη.

1963:Λειτουργεί για πρώτη φορά η "κόκκινη γραμμή", η άμεση τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στους επικεφαλής των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

1967:Ο Θέργκουντ Μάρσαλ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

1968:Ο Γερμανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ πεταλούδα με 55.6 στο Long Beach της Καλιφόρνια.

1983:Απογειώνεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το διαστημικό λεωφορείο ''Τσάλεντζερ'', στο οποίο ταξιδεύει στο διάστημα ο πρώτος Αφοραμερικανός, ο αντισυνταγματάρχης Γκίον Μπλούφορντ.

1987:Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον σημειώνει το εκπληκτικό ρεκόρ των 9.83 στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, ρεκόρ που θα του αφαιρεθεί αργότερα μαζί με το μετάλλιο όταν θα βρεθεί ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1990:Το Ταταρστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1991:Ο Μάικ Πάουελ σπάει το 22χρονο παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον (8.91) στο μήκος με 8.95 στο Τόκιο.

1991:Το Αζερμπαϊτζάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1748:Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Νταβίντ Ζακ Λουί, ο οποίος εισήγαγε στη Γαλλία το νεοκλασικισμό.

1797:Γεννιέται η δημιουργός του Φράνκενσταϊν, Μαίρη Γόλστοουνκραφτ Σέλεϊ.

1871:Γεννιέται ο Έρνεστ Ράδεφορντ, που έβαλε τις βάσεις της μοντέρνας ατομικής επιστήμης.

1898:Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σίρλεϊ Μπουθ, η οποία το 1953 κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου στην ταινία Come Back, Little Sheba.

1972:Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάμερoν Ντίαζ, η οποία πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Κάτι τρέχει με τη Μαίρη", "Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου", "οι Άγγελοι του Τσάρλι" κ.α.

1972:Γεννιέται ο Τσέχος ποδοσφαιριστής Πάβελ Νέντβεντ.

ΘΑΝΑΤΟΙ

30 π.X.:Η Κλεοπάτρα Ζ' της Αιγύπτου, η τελευταία της δυναστείας των Μακεδόνων Πτολεμαίων και αγαπημένη του Ιούλιου Καίσαρα και του Μάρκου Αντώνιου, αυτοκτονεί, προκειμένου να μην γίνει αιχμάλωτη των Ρωμαίων, μετά την ήττα της από τον Οκταβιανό, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης,. Σύμφωνα με το μύθο, η Κλεοπάτρα άφησε να τη δαγκώσει μία φαρμακερή κόμπρα, αφού δεν κατάφερε να γητεύσει τον Οκταβιανό με τα κάλλη της.

1856:Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Γκίλμπερτ Άμποτ α Μπέκετ.

1928:Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Βιεν, ο οποίος το 1893 χρησιμοποιώντας τις θεωρίες της θερμότητας και του ηλεκτρομαγνητισμού συνέθεσε το νόμο Βίεν.

1935:Πεθαίνει ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ενρί Μπαρμπούς.

1985:Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τέιλος Κάλντγουελ, ο οποίος συνέγραψε το "Δικηγόρο του Διαβόλου", που έγινε και ταινία στο Χόλυγουντ.

1994:Πεθαίνει ο Βρετανός σκηνοθέτης Λίνστνεϊ Άντερσον.

2003:Πεθαίνει ο "σκληρός" του Χόλυγουντ Τσαρλς Μπρόνσον.




Δεν υπάρχουν σχόλια: