02 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Έφτασε στις 8:30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη. Στη φρεγάτα επέβαιναν συνολικά 186 άτομα. Τους ξένους υπηκόους υποδέχθηκαν αξιωματούχοι των πρεσβειών των χωρών τους στην Αθήνα. Υπεραμύνθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος της απόφασης για αυτοχρηματοδότηση της έρευνας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση μέχρι πού μπορεί να βοηθήσει ο κρατικός κορβανάς.  «Δεν είναι όλες οι έρευνες για την αγορά, ένα μέρος μένει στα Ιδρύματα για την ίδια την επιστήμη» απάντησε στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα, ώστε επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν την έρευνα που τους συμφέρει.

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζει για αύριο, Κυριακή, το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τα μέλη του Συντονιστικού καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11:00 το πρωί στην Ερμού. Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν τον κλεινόν άστυ οι πρώτοι εκδρομείς του Αυγούστου. Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια, όπου το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί 79 δρομολόγια από Πειραιά, 36 από Ραφήνα και 18 από Λαύριο. Στο 100% η πληρότητα των πλοίων για Κυκλάδες. Αυξημένη σε σχέση με πέρσι η επιβατική κίνηση στα υπεραστικά λεωφορεία, παρόμοια εικόνα και στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μαρούσι όταν ομάδα 100-150 χρυσαυγιτών που συμμετείχαν σε μοτοπορεία πέρασε έξω από την κατάληψη «Παύλου Κουβέλου», επί της οδού Διονύσου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαπληκτισμοί. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ.

Κόσμος: Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς την είδηση των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων ότι 23χρονος στρατιώτης κρατείται αιχμάλωτος από μαχητές. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι έχασε επαφή με δικούς της μαχητές στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η εξαφάνιση του 23χρονου και ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι νεκρός. Έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο μετάλλου της ανατολικής Κίνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 65 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Συναγερμός στο Ισραήλ για την απαγωγή του 23 ανθυπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν από άνδρες της Χαμάς έπειτα από επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών στη νότια Γάζα που σήμανε την κατάρρευση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του στρατιώτη ζητούν οι ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη παραβίαση της εκεχειρίας» από τη Χαμάς - η οποία επιμένει ότι η επίθεση σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα.

Σε ειδική πτέρυγα υψηλής ασφαλείας σε νοσοκομείο της Ατλάντα θα μεταφερθούν δύο εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική οργάνωση που μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα ενώ βρίσκονταν στη Δυτική Αφρική. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή. Εφ΄όλης της ύλης μίλησε την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η δήλωσή του - που αναφερόταν στη δράση της CIA - ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου «βασανίσαμε κάτι τύπους». «Κάναμε κάποια πράγματα που ήταν ενάντια στις αξίες μας» δήλωσε. Ο Ομπάμα αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή λέγοντας ότι δύσκολα θα επιτευχθεί νέα εκεχειρία.

Οικονομία:Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από το σύστημα υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους φέτος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Στη στελέχωση των θέσεων προϊστάμενων σε τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προχωρά η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η οποία κάλεσε χθες τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αιτήσεις υποψηφιότητας έως τις 7 Αυγούστου 2014. Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή έχουν αναλάβει να έρθουν σε επαφή με τα κερδοσκοπικά funds προκειμένου να λύσουν το γόρδιο δεσμό της νέας χρεοκοπίας. Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, η οποία αρνείται ότι υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, δεν απορρίπτει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Αθλητισμός:Προπόνηση στο «Σαν Πάολο», το ιστορικό γήπεδο της Νάπολι, έκανε το βράδυ της Παρασκευής η ομάδα του ΠΑΟΚ. Το πρόγραμμα της προπόνησης ήταν χαλαρό και περιείχε ασκήσεις τεχνικής σαν προθέρμανση και ένα «οικογενειακό» διπλό σε όλο το γήπεδο με τους παίκτες να παίζουν 10 εναντίον 10. Η πολύ καλή περσινή χρονιά του Τζόελ Κάμπελ στον Ολυμπιακό, αλλά και το ακόμα καλύτερο Μουντιάλ του Κοσταρικανού έβαλαν σε σκέψεις τον Αρσέν Βενγκέρ, για το αν θα πρέπει ο 22χρονος, που ανήκει στην Άρσεναλ, να πάρει μια ευκαιρία φέτος με τους «κανονιέρηδες».

Έτσι λοιπόν ο Κάμπελ επέστρεψε από τον Ολυμπιακό, όπου ήταν δανεικός και συμμετείχε κανονικά στην προετοιμασία της ομάδα και όπως φαίνεται κατάφερε να πείσει τον Αλσατό τεχνικό να του δώσει μια ευκαιρία. Μέσα σε μια μέρα και πολύ γρηγορότερα απ'ότι περίμεναν στην ΑΕΚ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο για το Νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής και έτσι, μόλις μια μέρα μετά την ψήφισή του στη Βουλή στην «Ένωση» ξεκινούν διαδικασίες για έκδοση αδειών και έναρξη της ανέγερσης της «Αγιάς Σοφιάς».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1776: Υπογράφεται και επισήμως η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

1826: Ο Κιουταχής αλώνει την Αθήνα.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1922: Graham Bell, ο εφευρέτης του τηλεφώνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: