05 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Σώοι βρέθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης δύο Γερμανοί τουρίστες που έχασαν τον προσανατολισμό τους σε ορεινή περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου μετέβησαν για πεζοπορία. Στις έρευνες συμμετείχαν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Αντιμέτωποι με πολύωρη καθυστέρηση και ταλαιπωρία βρίσκονται οι περίπου 1.000 επιβάτες του πλοίου European Express, που επρόκειτο να αποπλεύσει στις 10 το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη και Βαθύ Σάμου, αλλά ακόμα παραμένει δεμένο στο λιμάνι.

Στο σπίτι θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους χιλιάδες οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκτός προγράμματος μένουν περίπου 25.000 με 30.000 παιδιά. Τελειώνουν τα ψέματα για τους «αιώνιους» φοιτητές καθώς, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, πρόκειται να διαγραφούν οριστικά από τα ιδρύματα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Πρωταθλητές» στους αιώνιους φοιτητες είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολουθούν το Πάντειο και το ΑΠΘ. Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στα Σπάτα και τη Ρόδο. Η πυρκαγιά στα Σπάτα εκδηλώθηκε στις 2 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Αγία Κυριακή. Την ίδια ώρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δαματριά Ρόδου.

Κόσμος: Στο φως έρχονται νέα στοιχεία για την υπόθεση του ηλικίας 6 μηνών Γκάμι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ταϊλάνδη από παρένθετη μητέρα για λογαριασμό ζευγαριού από την Αυστραλία. Οι γονείς του αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν επειδή πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ διαγνώστηκε και με σύνδρομο Down. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αυστραλίας, ο σύζυγος του ζευγαριού είχε καταδικαστεί για παιδεραστία.

Μία ακόμα ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί της Τρίτης στην Γάζα, όπως ανακοίνωσαν το Ισραήλ και η Χαμάς, αποδεχόμενοι τη σχετική αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Οι δύο πλευρές καλούνται επίσης να προσέλθουν στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες, ώστε η εκεχειρία να μετατραπεί σε οριστική κατάπαυση του πυρός. Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Τζέιμς Μπράντι, ο εκπρόσωπος του Ρόναλντ Ρέιγκαν που αφιέρωσε τη ζωή του στον περιορισμό της οπλοκατοχής, μετά τον τραυματισμό του -που τον άφησε παράλυτο- κατά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1981.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει την ειρήνη στον κόσμο, δήλωσαν ευρωπαίοι ηγέτες από το Βέλγιο για την 100ή επέτειο από τη γερμανική εισβολή στη χώρα κατά την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε φύλακες της ειρήνης [...] δεν μπορούμε απλώς να αναφερόμαστε στις μνήμες, πρέπει να βρεθούμε προ των ευθυνών μας», υπογράμμισε ο Ολάντ, αναφερόμενος στις κρίσεις σε Ουκρανία, Ιρακ, Συρία και Γάζα. 

Προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για μία νέα εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από την Τρίτη, καταβάλλει το Κάιρο, ελπίζοντας ότι αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα» για μία διαρκέστερη κατάπαυση του πυρός. Εντούτοις, λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τελειώσει» με τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, ενώ το σφηροκόπημα της Γάζας συνεχίστηκε για 28η ημέρα.

Οικονομία: Aκόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μπορούν οι φορολογούμενοι να εντάξουν στη ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων. Ωστόσο, μέχρι να δημιουργηθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης υπαγωγής των οφειλών αυτών στη ρύθμιση, μέσω του TAXISnet, οι οφειλέτες θα πρέπει να την υποβάλουν στην εφορία. Διορθώσεις και ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε το υπουργείο με μακροσκελέστατη ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας λάθη στον υπολογισμό του, λόγω του ότι (κατά το ΥΠΟΙΚ) ο φόρος εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Χωριά ολόκληρα ανά την επικράτεια «καίει» ο ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενικές αξίες έως και δέκα φορές πάνω. Επανέρχεται για το υπουργείο Ανάπτυξης το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αυτή τη φορά σε σχέση με την εκκρεμότητα της κατάργησης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τα θέματα των εκπτώσεων, των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών. Η νομοθέτηση του νέου καθεστώτος πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τις 6 Οκτωβρίου.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

480 π.Χ:Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

1861:Οι ΗΠΑ επιβάλλουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος, 3% για εισοδήματα πάνω από 800 δολάρια. Το μέτρο φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν.

1914:Το πρώτο φανάρι, που ρυθμίζει την κυκλοφορία, εγκαθίσταται στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

1917:Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει ολόκληρο τον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης.

1963:Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Ρωσία υπογράφουν τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

1965:Στην Αθήνα, καταψηφίζεται από τη Βουλή η πρώτη κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1930:Γεννιέται ο Νιλ Άρμστρονγκ, αμερικανός αστροναύτης καθώς και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

1932:Γεννιέται η Ρία Κούρτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της τραγουδίστριας Ελευθερίας Δημητριάδη.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1832:Πεθαίνει ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1962:"Φεύγει" από τη ζωή η Μέριλιν Μονρόε, διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός. Η σταρ του κινηματογράφου βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λος Άντζελες από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: